Zdravje mačke in nega

Mačke so kot “divje” živali sposobne, da ne kažejo bolezni, da ne izpadejo šibke, saj bi kot take postale lažji plen. Zato tudi mi, ljudje, ne moremo vedno tako enostavno prepoznati, če se naša ljubljena mačja sostanovalka nekega dne ne počuti dobro.  Preberite več

5 min

Anemija pri mačkah

Rdeče krvničke (eritrociti) prenašajo življenjsko pomemben kisik do celic vseh organov v mačjem telesu. Pri anemiji pa se število rdečih krvničk v krvi zmanjša. Mačka ima na voljo manj kisika.
4 min

Ataksija pri mačkah

Ataksija pri mačkah je simptom, ki se kaže v motnjah gibanja. Kako do tega pride in ali je ataksija nevarna za vašo mačko?
6 min

Cepljenje mačke

Da bo vas mačka še dolgo zabavala in ostala zdrava, vam priporočamo, da jo cepite. Kakšne druge koristi prinaša cepljenje mačk?
5 min

FLUTD pri mačkah

Izraz Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) ni samostojna bolezen, temveč je splošen izraz za številne bolezni spodnjih sečil (mehur, sečnica) pri mačkah.
3 min

Giardia pri mačkah

Giardia pri mačkah lahko privede do resnih težav, Gre za zajedavca, ki povzroča hudo drisko in s tem tudi dehidracijo.
5 min

Kako vidijo mačke?

Vsi vemo, da mačke dobro vidijo tudi v temi, saj tudi sredi noči včasih ujamejo kakšen plen. Toda kako vidijo mačke? So morda barvno slepe?
3 min

Kap pri mačkah

Ali veste, da lahko tudi mačke utrpijo kap? Preberite, kako prepoznati, preprečiti in zdraviti kap pri mačkah.
7 min

Kokosovo olje za mačke

Kokosovo olje je že nekaj časa priljubljena sestavina v človeški kuhinji. Preberite si, kako je lahko kokosovo olje za mačke koristno. Za kaj vse ga lahko uporabimo in kako ga ponudimo mački?
5 min

Konjunktivitis pri mačkah

Konjunktivitis ali vnetje veznice (ang. pink eye) je pri mačkah zelo pogost in ga lahko povzročijo različni vzroki. Ne gre za samostojno bolezen, temveč za simptom. Čeprav lahko za konjunktivitisom trpi vsaka pasma mačk ne glede na starost, pa pogosteje za boleznijo trpijo mlade mačke, pri katerih se razvije mačji prehlad, medtem ko pri starejših mačkah večinoma poznamo alergijski konjunktivitis. Poleg tega lahko konjunktivitis pri mačkah spremljajo tudi drugi simptomi, ki vplivajo na terapijo in prognozo.
7 min

Koronavirus pri mačkah

Ali obstaja koronavirus pri mačkah? Kakšni so simptomi, če mačka zboli za koronavirusom in kako jih zdravimo? Kako lahko mačko zaščitimo pred koronavirusom?
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?
5 min

Mačji ugriz

Kaj storiti, če mačka nekega dne prišepa domov? Se je stepla z drugo mačko in ima sledi ugriza? Hitro se lahko zgodi, da se mačji ugriz okuži.
4 min

Mačka bruha

Bruhanje pri mačkah (vomitus) ni jasno opredeljena bolezen, temveč gre le za simptom. Sprožijo ga lahko različni vzroki, kot je recimo zastrupitev. Mačka bruha, ko se vzdraži telesni center za bruhanje, ki se nahaja v delih možganov. Pri procesu gre za aktivno stiskanje trebuha in bruhanje že prebavljene želodčne vsebine. Zato je zelo pomembno, da znamo jasno opredeliti pojem regurgitacija: gre za pasivno stiskanje trebuha in bruhanje hrane, ki še ni bila prebavljena. Regurgitirana zmečkana hrana še ni prišla do želodca, zato lahko razlikujemo konsistenco izbruhane vsebine in vonj po bruhanju.
5 min

Nega oči in ušes pri mačkah

Tako kot je pomembna nega dlake, je pomembno tudi nega oči in ušes pri mačkah. Včasih pa naši tigrčki potrebujejo našo pomoč. Toda nega oči in ušes spet ni povsem brez nevarnosti.
4 min

Okužba sečil pri mačkah

Čeprav so naše domače mačke fizično in psihično podobne svojim divjim prednikom, se je njihov življenjski slog zelo spremenil, odkar živijo s človekom. Okužba sečil pri mačkah je lahko posledica predelane hrane, selekcije pri vzreji določenih vrst mačk in drugih okužb, ki lahko povzročijo, da se pri mačkah razvijejo mnoge neznane bolezni divjih živali.
5 min

Prebavne težave pri mačkah

Prehrana naših domačih mačk le redko spominja na prehrano njihovih divjih sorodnikov. Odkar mačke in ljudje živijo skupaj, se je prehrana mačke zelo spremenila. To je tudi pogost razlog, zakaj se pri mačkah pojavljajo prebavne težave. Toda tudi bolezni, zastrupitve in druge težave so lahko vzrok za drisko, bruhanje in zaprtje!
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Prvi obisk veterinarja je še kako pomemben! Praviloma mačje mladiče v prvih 6 tednih izključno in najbolje oskrbuje njihova mama in jih s protitelesi iz materinega mleka ščiti pred okužbami. Če mačji mladič kljub temu zboli, je seveda potreben takojšen obisk veterinarja, saj imajo mlade živali malo odpornosti, vitalne funkcije lahko hitro odpovedo in malčki se pri težkih boleznih hitro vdajo. Prvi obisk veterinarja je pa seveda zelo pomemben tudi kadar so mačji mladički zdravi.
4 min

Spondiloza pri mačkah

Spondiloza deformans se lahko pojavi pri psih in mačkah. Povzroča degenerativne spremembe v hrbtenici. Te spremembe se razvijajo skozi daljše časovno obdobje.
4 min

Sterilizacija in kastracija – ZA ali PROTI

Kastracija (pri živalih moškega spola) oz. sterilizacija (pri živalih ženskega spola) sproža veliko dilem, saj obstaja dosti razlogov za in prav tako veliko argumentov proti tovrstnemu kirurškemu posegu. Ali se boste za kastracijo vaše živali odločili ali ne je odvisno od vrste živali in pogojev oskrbe.
4 min

Vnetje maternice pri mačkah

Veterinarji z vnetjem maternice običajno mislijo na gnojno vnetje maternice. Pogosto se imenuje tudi gnojno vnetje maternice (piometra). Če se ne zdravi, lahko ogrozi zdravje vaše mačke.
5 min

Vročinska kap pri mačkah

Visoke poletne temperature lahko prizadenejo tudi naše mačke. Kako zgleda vročinska kap pri mačkah in kako lahko svoji mački pomagamo? Več na zoohit!

Pri domačih mačkah pogosto opazimo obolenje, ko je zadeva že resna. Ko mačka nima več apetita je to lahko eden od znakov mačje bolezni. Seveda obstajajo tudi izjeme: medtem, ko na primer psi ali zajci v primeru zobnih bolečin prenehajo jesti, to vedno ne velja za mačko.

Mačka je zdrava takrat, ko je brez bolečin, ne rabi zdravil in je v stanju živeti za mačke tipično in vrsti primerno življenje. Priporoča se, da mačko redno vodimo k veterinarju na preventivne preglede.

Pri mački s prostim izhodom, imate manjše možnosti, da si po lastni presoji ustvarite mnenje o zdravstvenem stanju vaše sostanovalke. Navsezadnje lahko ocenite stanje blata in urina le takrat, ko mačka obišče mačje stranišče. Če svojo “potrebo” opravlja izključno prosto v naravi, kot mačji lastnik skorajda nimate možnosti oceniti zdravja mačke na podlagi teh kriterijev.

Prosimo, upoštevajte, da blato, ki ga odvzamete za namen pregleda pri veterinarju, po možnosti vsebuje čim manj peska za mačke. Pomembno je, da v primeru, ko se zdravje mačke poslabša, nemudoma obiščete veterinarja. Zavedajte se, da nobena knjiga z nasveti in še noben tako strokoven tekst iz spleta ne more nadomestiti ocene strokovnjaka.

Katere so tipične mačje bolezni?

Gliste pri mačkah: okužba z glistami velja med mačkami s prostim izhodom za precej pogosto. Iz tega razloga so redna razglistenja v vsakem primeru priporočljiva. Infekcije s patogeni mikroorganizmi lahko pri mačkah povzročijo drisko, kar v določenih okoliščinah privede do hujšanja, dehidracijo ter slabo splošno stanje. V resnih primerih lahko pride do črevesne zapore ali vnetja trebušne mrene.

S pregledom blata je na srečo možno jasno identificirati izločena jajčeca. Za zdravljenje okužbe se uporablja zdravilo proti glistam.

Klamidija: gre za obliko vnetja očesne veznice (konjunktivitis), ki jo povzroči bakterija Chlamydophila felis. Očiten znak je solzenje oči, medtem, ko je po nekaj dneh lahko prizadeto tudi drugo oko. Pri težji obliki poteka bolezni se lahko oko težje poškoduje. Značilna spremljevalna simptoma sta tudi nahod in vročina.

Bolezen najpogosteje nastopi pri mladičkih in mladih mačkah v starosti od petih tednov do devetih mesecev. Prenaša se s kontaktom izločka iz oči obolele mačke. Obstaja tudi možnost, da se bakterija prenese tudi iz mačke na človeka. V zdravljenju so uspešni antibiotiki tetraciklini. Terapija naj bi trajala štiri tedne.

Pod določenimi, s strani veterinarja ocenjenimi predpostavkami, je priporočljivo cepljenje proti klamidiji. To pride v poštev, če je mačka izpostavljena večji nevarnosti za infekcije, na primer, če se nahaja v zavetišču za živali.

Toksoplazmoza: infekcija s parazitom toksoplazma (Toxoplasma gondii) se imenuje toksoplazmoza. Pri toksoplazmih gre za enocelične mikroorganizme. Parazit je razširjen po vsem svetu in napade poleg domače, tudi divje mačke kot npr. risa, ozelota in pumo. Mačka se lahko naleze preko blata drugih mačk ter s povzročiteljem okuženih uplenjenih živali, kot so miši in ptiči. Pri mačkah s prostim izhodom je nevarnost infekcije občutno višja kot pri notranjih stanovanjskih mačkah.

Očitni znaki bolezni so pomanjkanje apetita, izguba teže, letargija, težave z dihanjem, vročina, bruhanje, driska in vnetje mišic. Veterinar lahko postavi diagnozo ali je vaša mačka že prestala okužbo. Po že eni sami okužbi se pri mačkah pogost razvijejo pozitivna protitelesa v krvi.

Veterinar s pomočjo krvnega testa ugotovi ali je mačka okužena s toksoplazmozo. Sledi terapija z antibiotiki.

Steklina: je razširjena po vsem svetu. Do okužbe pride z ugrizom s steklino okužene živali, vendar tudi s kontaktom, kot sta lizanje in praskanje. Preko sline pride povzročitelj skozi rano ali sluznico v telo mačke in najde preko živčnega sistema pot v možgane. Od tam se virus razširi po celem telesu in med drugimi prehaja tudi v žleze slinavke.

Vse, s steklino obolele mačke, ne napadajo druge živali ali ljudi, nekatere se obnašajo izredno mirno. Do nastopa bolezenskih simptomov lahko mine tudi do 200 dni.

Približno dva do sedem tednov, od pojava infekcije, se začnejo kazati simptomi, kot so izguba apetita, glavoboli, vrtoglavica, bruhanje, vneto grlo in vročina. Živali postanejo nemirne, razdražljive in plašne, lahko se pojavi strah pred vodo. Zatem nastopijo fiziološki znaki kot hitro dihanje, pretiranje slinjenje, razširjene zenice, in krči. Na koncu sledijo epileptični napadi.

Že po treh do petih dneh nastopi smrt. Bolezen se lahko dokaže šele na mrtvi živali. Varno zaščito nudi le cepljenje proti steklini. Sledi revakcinacija po navodilih veterinarja, vsake 2 ali 3 leta. Cepljenje se priporoča za vse mačke s prostim izhodom.

Kaj lahko naredim za zdravje mačke?

Kot lastnik lahko naredite veliko, da vaš mačji ljubljenček ostane zdrav. Pomembno je, da v primeru suma bolezni obiščete veterinarja, ker so mačke, kot že opisano, nagnjene k temu, da ne kažejo znakov bolezni. Vedenje izvira iz življenja v divjini, kjer je bilo za mačko zelo nevarno, če je kazala znake bolezni, saj je tako postala lahek plen za druge plenilce.

Priporočljivo je smiselno cepljenje. Veterinar lahko na osnovi več dejavnikov odloči, katera cepljenja priporoča v primeru vaše mačke. Tudi za vas, kot lastnika mačke, bi bilo dobro, da se seznanite o tem, katera cepljenja so na voljo in kako pogosto bi jih naj izvajali.

Za cepljenje velja načelo: toliko, kot je potrebno, vendar čim manj. Stoodstotne zaščite pred boleznijo ne more zagotoviti nobeno cepivo. Vsekakor je korist enega cepiva še vedno občutno večja kot s tem povezano tveganje.

Tudi redno razglistenje je obvezno, če pojav glist v določenih pogojih predstavlja nevarnost tudi za človeka, v kolikor ima le-ta oslabljen imunski sistem. Enako velja za otroke.

V prvi vrsti je zelo cenjena tudi homeopatija. Z njeno pomočjo lahko pozitivno vplivamo na zdravje mačke. Vendar se je potrebno zavedati, da delovanje homeopatskih zdravil ni bilo nikoli zadostno raziskano in tako nikoli splošno priznano. Zatorej se je priporočljivo posluževati sredstev uradne medicine.