Kokosovo olje za mačke

Kokosovo olje za mačke

Kokosovo olje je zelo priljubljeno za mačke kot naravna zaščita pred klopi in drugimi zajedavci. Poleg tega naj bi imel ta trendovski izdelek številne negovalne učinke. Preberite si naše nasvete o tem, kdaj lahko kokosovo olje uporabite namesto drugih izdelkov.

Kaj je kokosovo olje?

Kokosovo olje poznamo tudi pod imenom kokosova maščoba. Dobimo ga iz pulpe oz. kopra v kokosovem orehu. Kokosovo maščobo že več desetletij uporabljamo v kuhinji, predvsem kot maščobo za peko ali dodatek k sladicam, kot je sladoled. Poleg tega pa je to belkasto, nežno dišeče in rahlo rastlinsko olje zelo priljubljeno kot alternativa maslu. Kokosovo olje se pogosto uporablja tudi kot negovalni izdelek. Kokosovo olje na ljudi vpliva na številne načine, ki pa jih ni mogoče vedno znanstveno pojasniti. Poleg tega pa je njegova visoka vsebnost nasičenih maščobnih kislin pogosto stvar kritike. Kako pa vpliva na naše mačke?

Kokosovo olje: Kako pomaga vaši mački?

Če iščete načine, kako kokosovo olje uporabiti pri mačkah, boste hitro ugotovili, da je kokosovo olje res vsestransko živilo. Glede na želeni učinek ga lahko vtremo v kožuh ali pa zmešamo s hrano. Prijetno diši in je čisti naravni izdelek, ki ob zunanji uporabi pogosto nima stranskih učinkov. Nekateri lastniki mačk in ljubitelji kokosovega olja ga uporabljajo za zunanjo in notranjo uporabo. Kokosovo olje za mačke se uporablja na naslednjih področjih:

Kokosovo olje proti klopom, bolham in pršicam

Lavrinska kislina, ki jo vsebuje kokosovo olje, odvrača zajedavce. Klopi, bolhe in pršice bodo zbežali, ko se jim bo približal gostitelj z vonjem po kokosovem olju. Nekateri lastniki mačk in psov so naslednjega mnenja: Z rednim mazanjem kožuha s kokosovim oljem njihovi štirinožci niso imeli zajedavcev. Če žival že ima zajedavce, pa jih s kokosovim oljem ne bomo odstranili. To je še posebej zahtevno pri mačkah. Potrebovali bomo nekaj več kot pa le kokosovo olje, da jih bomo odstranili.

Kokosovo olje proti glistam

Kokosovo olje naj bi imelo preventivni učinek proti črevesnim zajedavcem, kot so gliste. V ta namen mora žival kokosovo olje zaužiti: Olje moramo primešati hrani. Če žival že ima gliste, jih samo s kokosovim oljem ne bomo odstranili. Če sumite, da ima žival črevesne zajedavce, se obrnite na veterinarja, ki bo po diagnozi predpisal ustrezno zdravilo.

Kokosovo olje za nego dlake

Kokosovo olje vsebuje veliko lavrinske kisline, ki uničuje bakterije. Zato lahko kokosovo olje pomaga pri težavah s krznom, kot so prhljaj, srbečica in izpuščaji. Kljub temu pa pazite: Če na koži opazite nepravilnosti, se raje posvetujte z veterinarjem. Navsezadnje se lahko pod kožo skrivajo tudi glivice. Ker se kožne glivice lahko prenesejo na človeka, jih moramo zdraviti ob upoštevanju navodil veterinarja. Kokosovo olje lahko dlakam povrne tudi sijaj. Seveda pa se prej posvetujte z veterinarjem. Vzrok za slabo dlako je lahko resna bolezen, kot sta sladkorna bolezen ali bolezni ledvic. Če pretiravamo in mački prekomerno mažemo dlako s kokosovim oljem, bo mačka z lizanjem zaužila veliko olja, kar pa lahko privede do driske.

Kokosovo olje za tace

V zimskem času lahko s kokosovim oljem zaščitimo tačke pred vnetji. Učinkovita nega tac preprečuje, da bi se na šapah pojavile boleče razpoke blazinic zaradi ledu in snega. Mačka si lahko blazinice poškoduje, če pogosto hodi po ulicah, posutih s soljo. Pozor! Veliko mačk si bo olje nemudoma odstranila z lizanjem. Tako na koncu ne bodo imele nobene zaščite pred soljo.

Kokosovo olje za mačke: Na kaj moramo biti pozorni?

Ne skrbite: Kokosovo olje lahko na številne načine vpliva pozitivno na naše mačke. Toda pri tem moramo upoštevati nekaj postavk:

Zunanja uporaba je lahko težavna

Zunanja uporaba kokosovega olja ni primerna za vsako mačko. Veliko mačk bo takoj pričelo lizati kokosovo olje, ki ste ga nanesli na njene tace ali kožuh. Tako olje ne bo učinkovalo, hkrati pa lahko povzroči drisko. Kot zaščito proti zajedavcem lahko kokosovo olje nanesete le na predel glave in vratu. Nekatere mačke bo to motilo, saj ne marajo vonja po kokosu. Na ta način boste zaščitili le omenjena področja, ki pa jih klopi najpogosteje napadejo.

Ne precenjujte učinka proti zajedavcem

Nekateri lastniki mačk uporabljajo kokosovo olje, potem ko so na mački odkrili bolhe ali klope. Toda kokosovo olje ima le preventivni učinek. Če mačka že ima zajedavce, se posvetujte z veterinarjem. Zaščitni učinek olja ne bo učinkoval pri vseh mačkah. Tudi odmerka ni možno podati. Nekateri lastniki mačk poročajo, da so po uporabi kokosovega olja na mački opazili bistveno manj klopov. Mačke redkeje zbolijo za boleznimi, ki jih prenašajo klopi, kot pa psi in ljudje. Kljub temu mnogi lastniki mačk želijo svoje tigrčke zaščititi pred zajedavci.

Vsi učinki kokosovega olja še niso dokazani

Številne lastnosti kokosovega olja nekatere lastnike hišnih ljubljenčkov prepričajo, da kokosovo olje uporabijo za preprečevanje slabega zadaha in celjenje ran. Toda tovrstni simptomi se lahko poslabšajo, saj kokosovo olje ni čudežno zdravilo. Prav tako pa ni jasno, ali kokosovo olje krepi imunski sistem živali, ki olje redno uživajo. Pri boleznih, kot so glivice, bi kokosovo olje naj bilo koristno, vendar pa vam vseeno priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem. Veterinar lahko postavi natančno diagnozo in temu ustrezno prilagodi zdravljenje.

Koliko kokosovega olja smemo zmešati v hrano za mačke?

Kokosovo olje ne prenaša vsaka mačka. Zdravi mački z normalno telesno težo ponudite četrtino ali največ pol čajne žličke olja na dan, ki ga primešate k o običajni hrani. Če mačka dobi drisko, najpozneje po treh dneh prenehajte s kokosovim oljem. Če pa kokosovo olje dobro prenaša, pa ji bo lahko ob rednem zaužitju dobro koristilo: Kokosovo olje lahko spodbuja absorpcijo različnih mineralov in snovi, kot so magnezij, kalcij ter vitamini, topni v maščobi. Nekaterim mačkam bo kokosovo olje pomagalo pri prebavi. Če je mačka predebela, ji ne ponujajte kokosovega olja. Toda vzrok se ne skriva samo v kalorijah, temveč tudi v tem, da manjša vsebnost maščob manj obremenjuje trebušno slinavko pri debelejših mačkah. Pri kronično bolnih mačkah se posvetujte z veterinarjem, preden ji ponudite kokosovo olje.

Kaj moramo upoštevati pri nakupu in shranjevanju kokosovega olja za mačke?

  • Hladno stiskano olje vsebuje dragocene sestavine
  • Priporočilo: kupite kokosovo olje iz trajnostne ekološke pridelave
  • Značilnosti: pri temperaturah nad 20 stopinj Celzija se bo olje bolj utekočinilo
  • Olje zaščitite pred sončno svetlobo

Kokosovo olje za mačke: Preizkusite ga

Če vas zanimajo pozitivni učinki kokosovega olja za mačke, ga lahko brez oklevanja poskusite. Ker pa gre za naravni izdelek, ne smemo imeti previsoka pričakovanja. Zaščita pred bolhami in klopi je odvisna od posameznih dejavnikov in števila zajedavcev na območju, kjer se mačka giblje. Pri nekaterih mačkah bo kokosovo olje delovalo, pri drugih pa ne. Vsak lastnik naj se sam odloči, ali bo izbral močnejše sredstvo ali pa ne. Ste se po preizkušanju odločili, da kokosovo olje ni primerno za vašo mačko? Nič hudega! Olje lahko še naprej uporabljate v kuhinji ali kot negovalni izdelek.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?