Striženje mačjih krempljev

Striženje mačjih krempljev

Ta mačka uživa ob striženju krempljev.

Tako kot nenehno rastejo nohti pri ljudeh, rastejo tudi mačji kremplji. Kremplji hišnih mačk ali starejših živali so pogosto predolgi. To lahko povzroči boleče zaplete. V tem članku si preberite nasvete, kako pravilno poteka striženje mačjih krempljev-

Mačji kremplji: Čudo narave

Mačji kremplji iz roževine so pravo univerzalno orodje: Mački pomagajo pri plezanju, lovljenju plena, obrambi pred napadalci in seveda praskanju, ko mačko kje zasrbi.

Mačke so ene redkih živali, ki lahko po potrebi skrijejo ali pokažejo kremplje. Pri hoji se kremplji umaknejo in počivajo v tako imenovanem žepku za kremplje. S pomočjo upogibne tetive na spodnjem koncu tace lahko mačka hitro pokaže svoje kremplje.

Mačke imajo na vsaki sprednji šapi pet krempljastih prstov, pri čemer se ”palec” ne dotika tal. Na zadnjih tacah pa ima le po štiri kremplje.

Zakaj je striženje mačjih krempljev tako pomembno?

Ker se kremplji med hojo skrijejo, se skoraj ne obrabijo. Vendar pa neprestano rastejo, tako kot nohti pri ljudeh. Zato jih moramo redno striči.

Mačke običajno same poskrbijo za svoje kremplje. Zunanje mačke si svoje kremplje brusijo na drevesih, da bi si jih skrajšale ali naostrile. Hišne mačke pa namesto dreves uporabijo praskalno pohištvo in včasih tudi kakšen kavč.

Običajno pa praskalno pohištvo za hišne mačke ni dovolj. Tudi starejše ali bolne mačke si več ne morejo tako učinkovito krajšati krempljev, zato imajo pogosto predolge kremplje. V teh primerih je potrebno striženje mačjih krempljev.

Težave s predolgimi kremplji

Predolgi kremplji so lahko za mačko nevarni in povzročijo resne poškodbe:

  • Lahko se ujamejo v preproge ali tekstil, v najslabšem primeru pa se lahko krempelj tudi iztrga.
  • Pri čiščenju ali praskanju se lahko mačka poškoduje.
  • Kremplji se lahko zarastejo v blazinice šap in povzročijo boleče vnetje.
  • Mačke s predolgimi kremplji težje tečejo, hkrati pa se lahko razvijejo negativne posledice mišično-skeletnega sistema.
  • Krepelj se lahko neugodno odlomi, razcepi in napačno zraste nazaj.
Striženje mačjih krempljev © yakovlevadaria / stock.adobe.com
Če so kremplji predolgi, se lahko mačka zaplete v zaveso.

Prepoznajte predolge kremplje

Kdaj moram mački postriči kremplje?

Kako lahko prepoznate, ali so kremplji vaše mačke predolgi in ali jih je čas za striženje mačjih krempljev?

Zanesljiv pokazatelj: ko se mačka sprehaja po gladkih tleh, lahko slišite trkanje krempljev ob tla. Takrat je skrajni čas za mačjo pedikuro.

Posledica predolgih krempljev je lahko tudi, ko vaša mačka nenadoma prične hoditi na čuden način ali se noče več premikati.

Najbolj zanesljiva metoda pa je, da mački šape redno pregledujemo.

Navodila

Pravilno striženje mačjih krempljev

Na striženje mačjih krempljev se moramo dobro pripraviti. Zato si vnaprej pripravite vse, kar potrebujete:

  • Škarje ali ščipalniki za kremplje
  • V nujnem primeru: bombažna blazinica in hemostatsko pero
  • Priboljški za nagrado

Najbolje je, če vam pri striženju krempljev pomaga druga oseba. Striženje mačjih krempljev je veliko lažje s pomočnikom, še posebej, če se vaša mačka zelo upira.

Poskrbite za umirjeno okolje

Preden se posvetite striženju krempljev, ustvarite mirno in sproščeno vzdušje, da se vaša mačka ne bo prestrašila. Če je vaša mačka lačna, pod stresom ali se hoče igrati, preložite striženje krempljev na kasnejši čas.

Pripomočki za striženje krempljev

Za striženje mačjih krempljev potrebujete ustrezen pripomoček. Nikakor ne uporabljajte velikih škarij, saj se lahko mačka prestraši in tako resno poškodujete sebe in vas.

Tudi ščipalci za nohte za ljudi niso ravno uporabni, saj se kremplji ob striženju lahko razcepijo. Zato je najboljše, če uporabite strižnik krempljev za živali, saj ima okroglo vdolbino za konico kremplja.

Primerne so tudi škarje za kremplje za mačke in male živali, ki načeloma delujejo kot običajne škarje. Edina razlika je v tem, da imata obe rezili posebno obliko in poseben rez.

Ne glede na izbrano orodje: Biti mora dovolj ostro, da se kremplji ne zdrobijo.

V naši spletni trgovini zoohit najdete škarje za striženje mačjih krempljev.

Tako pravilno strižemo mačje kremplje

Najbolje je, če vam lahko pomaga druga oseba. Ena oseba drži mačko pri miru, druga pa ji striže kremplje.

Usedite se na tla in mačko ukleščite med svoje noge. Mačka naj bo z repom obrnjena proti vam, tako da ne bo mogla pobegniti nazaj.

Nato previdno primite eno šapo in rahlo pritisnite na blazinice, da se kremplji prikažejo. Zdaj lahko vi ali vaš pomočnik postriže kremplje. Pri sprednjih tacah ne pozabite na palce.

Striženje mačjih krempljev: Ne poškodujte živcev ali krvnih žil!

V notranjosti kremplja so živci in krvne žile, ki jih zlahka prepoznamo kot rdečkasto območje sredi svetlih krempljev. To znamenje ne sega do konice kremplja. Neživi del, ki je sestavljen samo iz rogovine, lahko odrežete.

Pri tem pa bodite previdni in če ste v dvomih, raje odrežite manj kremplja kot preveč. Drugače lahko povzročite krvavitev. Ne pozabite, da živci in žile rastejo skupaj s kremplji. Daljši kot je krempelj, daljša je krvna žila.

Pri temnih krempljih je žile veliko težje prepoznati. V tem primeru lahko za lažje striženje krempelj osvetlite s svetilko, da boste lahko ločili sredico kremplja od rogovine. Če tudi to ni mogoče, pa se za pomoč obrnite na veterinarja.

Kaj narediti, če pride do krvavenja?

Če po nesreči predrete krvno žilo, lahko krvavenje zaustavite s pomočjo robčka. Krvavitev lahko poskusite ustaviti tudi s hemostaznim peresnikom, ki se uporablja za britje.

Če krempelj po petih minutah še vedno krvavi, mačko odpeljite k veterinarju.

Ne pozabite na nagrado!

Po strižnem posegu si mačka vsekakor zasluži en slasten priboljšek. Če je bila pridna, jo seveda tudi pohvalite.

Kako pogosto je potrebno striženje mačjih krempljev?

Običajno je dovolj, če mački postrižete kremplje na vsaka dva meseca. Pri zunanjih mačkah pa striženje krempljev načeloma ni potrebno.

Mačka se upira striženju krempljev

Žal pa se nekatere mačke hudo upirajo striženju krempljev. Toda mačke ne silite preveč. Če je mačka preveč vznemirjena ali celo postane agresivna, prenehajte z opravilom. Drugače obstaja nevarnost, da žival poškoduje samo sebe ali tudi vas.

V kolikor pa mačka nikakor noče sodelovati, jo lahko odpeljete k veterinarju. Striženje krempljev stane približno 5 do 7 evrov.

Morda pa lahko žival na striženje krempljev navadite s pomočjo treninga s klikerjem.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?