Olje čajevca za mačke: Pozor, strupeno This article is verified by a vet

Olje čajevca za mačke

Opozorilo: Olje čajevca je za mačke nevarno.

Olje čajevca je dolga leta veljalo za čudežno zdravilo. Vendar pozor: olje čajevca je za mačke zelo nevarno in v najhujšem primeru lahko privede do zastrupitve.

Je olje čajevca za mačke nevarno?

Glede na nedavne ugotovitve, se mačke na olje čajevca odzivajo zelo občutljivo. Pri mačkah, zdravljenih z oljem čajevca lahko, odvisno od odmerka in sestave, pride do hude zastrupitve in v najslabšem primeru do smrti.

Zato nujno opozorilo: uporaba olja čajevca pri mačkah nikakor ni priporočljiva!

Zakaj je olje čajevca za mačke strupeno?

V normalnih razmerah mačke ne uživajo delov čajevca, saj ti vsebujejo eterična olja z močnim vonjem. Ko olje nanesete na mačjo kožo, se slednje postopoma razširi po celotni dlaki – vključno s strupenimi snovmi (terpeni in fenoli), ki so mačkam škodljive.

Težava je v tem, da mačke eterična olja predelujejo zelo počasi, saj niso sposobne glukuronidacije (posebna presnovna pot). Strupene snovi se zato v mačjem telesu vse bolj kopičijo in pri preseženi količini povzročijo neželene učinke.

Že nekaj kapljic olja je lahko dovolj, da pri vaši mački pride do zastrupitve.

Je olje čajevca nevarno za ljudi?

Čeprav je tveganje za stranske učinke pri ljudeh razmeroma majhno, zdravniki odsvetujejo uporabo olja na poškodovani koži. Pri vdihavanju prevelikih količin aktivne sestavine lahko pride tudi do draženja sluznice. Oralno zaužitje olja čajevca je še posebej nevarno, saj so terpeni v visokih koncentracijah strupeni tudi za ljudi.

Znanost tako vse pogosteje opisuje primere, ko so ljudje po zaužitju olja čajevca zboleli za alergijami ali zastrupitvami. To velja zlasti za majhne otroke, pa tudi za odrasle, ki so zaužili do deset mililitrov nerazredčenega olja čajevca.

© Olga / stock.adobe.com
Olje čajevca se pridobiva z destilacijo listov čajevca.

Stranski učinki: Kakšne simptome lahko povzroči olje čajevca pri mačkah?

Medicina na močne stranske učinke olja čajevca ne opozarja le pri mačkah, temveč vse pogosteje tudi pri ljudeh. Pri vdihavanju ali nanašanju na kožo, lahko olje čajevca povzroči naslednje stranske učinke:

Višji kot je odmerek, večje je tveganje za neželene učinke. Še posebej nevarna je uporaba ponarejenega olja čajevca. Pogosto namreč vsebuje sestavine v neznanih količinah, zato lahko nevede pride do predoziranja. Možno je tudi, da takšni izdelki vsebujejo druge toksine, ki pa niso navedeni.

Olje čajevca: iz česa je narejeno?

Olje čajevca je rastlinski izvleček pridobljen s parno destilacijo listov avstralskega čajevca (Melaleuca alternifolia). Vsebuje različne farmakološko zelo učinkovite sestavine, kot so cineol, terpeni in kariofili, ki delujejo germicidno in ekspektorativno.

Ker gre za naravno snov, se lahko sestava od izdelka do izdelka precej razlikuje. Enako velja za celotno serijo, zato se vsebina lahko razlikuje od stekleničke do stekleničke.

Pri čem naj bi olje čajevca pomagalo?

Glavna uporaba olja temelji na njegovem antibakterijskem in protivnetnem učinku. Ljudje olje čajevca zato pogosto uporabljajo za izboljšanje kože ali pa razredčenega vdihavajo med parno kopeljo. Pomagalo naj bi tudi pri različnih zdravstvenih težavah kot so rane, infekcijske bolezni ali revmatična obolenja.

Olje čajevca bi naj pri mačkah pomagalo proti zajedavcem kot so bolhe, zato nekateri lastniki takšne pripravke uporabljajo za nego mačje dlake. Poleg tega naj bi olje pomagalo tudi proti kožnim glivicam.

Preventiva: Kako pri mački preprečiti zastrupitev z oljem čajevca

Za preprečevanje parazitov, namesto olja čajevca, uporabljajte le izdelke narejene za hišne ljubljenčke. Za nasvet o primernih alternativah se lahko obrnete na veterinarja.

Če olje čajevca uporabljate kot kozmetično sredstvo, je potrebno embalažo skrbno zapreti in jo hraniti v varni omari. Prav tako ne pozabite odvreči odpadkov z ostanki olja (npr. robčki za obraz) v zaprto posodo, da vaša mačka ne bi z njimi prišla v stik.

Še posebej pomembno je, da si po uporabi olja čajevca umijete roke in tako olja ne nanašate neposredno na mačko ali predmete, kot so brisače.

Kaj storiti, če je mačka prišla v stik z oljem čajevca?

Enkraten stik z oljem ni nujno škodljiv za mačko. Če pa vaša mačka že kaže znake zastrupitve, se morate takoj posvetovati z veterinarjem. Najbolje je, da vzamete olje čajevca s seboj in ga pokažete veterinarju.

Več informacij lahko najdete v članku: Zastrupitev pri mački.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?