Vnetje ušes pri mačkah (Otitis externa)

Vnetje ušes pri mačkah

Črne pike v ušesu so tipičen znak okužbe z ušesnimi pršicami!

Se odpravljate do vhodnih vrat, da bi mačko spustili v stanovanje po njenem celonočnem pohajkovanju? Toda kaj pa je to? Praske na vratu, mačka pa drži glavo postrani. Verjetno takoj pomislite na boj! Morda pa temu ni tako. Preberite naš članek in se prepričajte, da ne gre za vnetje ušes pri mačkah.

Simptomi: Kakšne znake prinaša vnetje ušes pri mačkah?

Glede na obseg in vzrok vnetja lahko okužbo ušesa pri mačkah prepoznate po naslednjih simptomih:

  • Vaša mačka pogosteje zmaje z glavo ali jo nagiba na eno stran.
  • Opazite, da iz ušes teče izcedek (npr. gnoj, črne drobtine, neprijeten vonj).
  • Mačka se praska po vratu ali ušesu (na eni ali obeh straneh).

Če se okužba ušesa vaše mačke razširi na bližnje strukture, kot sta srednje ali notranje uho, obstaja nevarnost nadaljnjih zapletov. V tem primeru bo vaša mačka videti vse bolj brezvoljno in bo manj jedla. Lahko se pojavita tudi vročina in močna bolečina.

Okužbe ušes pri mačkah lahko privedejo tudi do tako imenovanega vestibularnega sindroma. Vnetje poškoduje ravnotežni organ v notranjem ušesu, ki možganom sporoča trenutni položaj glave.

Prizadete živali zato niso več koordinirane (motnje ravnotežja) in imajo nagnjeno glavo. Poleg tega se njihove oči nenadzorovano tresejo, kar veterinarji imenujejo nistagmus.

Vnetje ušes pri mačkah © nedim_b / stock.adobe.com
Srbeča ušesa so pogosto prvi znak, da je mačje uho okuženo.

Diagnoza: Kako prepoznamo vnetje ušes pri mačkah?

Če se vaša mačka pogosto praska po ušesih ali nagiba glavo, jo raje odpeljite na pregled k veterinarju, ki si bo lahko natančneje ogledal uho vaše mačke in izključil pogoste bolezni.

Najprej bo pregledal splošno stanje vaše mačke, nato pa ocenil zunanje uho. Za pregled notranjega ušesa (vključno z bobničem) bo uporabil otoskop (ušesno ogledalo), opremljen s svetilko.

Če sumi, da bi lahko šlo za infekcijski vzrok, vzame bris ušesa. Pod mikroskopom lahko veterinar odkrije, ali gre za bakterije ali pršice. Za izključitev alergijskih vzrokov pa je potreben alergijski test.

Terapija: Kako zdravimo vnetje ušes pri mačkah?

Vnetje ušes je lahko za vašo mačko zelo nadležno in celo boleče, zato je pomembno, da mačko čim prej pozdravimo. Veterinar bo mački najprej očistil uho, da je ne bo več tako motilo.

Ker pa se koža mačk hitro razdraži, bo veterinar uporabil čistilo za ušesa (kapljice), izdelano posebej za mačke. Po grobem čiščenju jih bo veterinar previdno vmasiral v uho. S tem bo sprostil ušesno maslo in ga s pomočjo robčkov odstranil iz ušesa.

Po potrebi bo vaši mački predpisal tudi zdravila proti vnetju in bolečinam. Če gre za bakterijsko okužbo, bo predpisal tudi antibiotike (po testu odpornosti). V kolikor pa gre za glivično okužbo, bo veterinar potreboval protiglivično zdravilo, v primeru zajedavcev pa antiparazitike.

Da bi pomagali pri postopku celjenja, morate mački čistiti ušesa tudi doma. Zato naj vam veterinar pokaže, kako to pravilno storiti. Ne pozabite pa na naslednje: nikoli ne uporabljajte palčk za ušesa, saj lahko poškodujete občutljivo uho svoje mačke!

Vnetje ušes pri mačkah © Ivonne Wierink / stock.adobe.com
S posebnimi kapljicami boste lažje odstranili nalezljivo umazanijoiz ušesa.

Vzroki: Kakšni so sprožitelji vnetja ušes?

Številne mačke v določenem trenutku življenja zadene vnetje ušes (otitis). Vnetje lahko namreč povzročijo številni različni razlogi:

1. Alergije

Okužbe ušes, ki se vedno znova pojavljajo, so lahko znak alergije pri mačkah. Lahko gre tako za atopijo (alergija na okolje) kot tudi alergijo na hrano.

2. Tujki

Če imate zunanjo mačko, bo verjetno vsak dan (in vsako noč) raziskovala svojo sosesko. Pri tem bo zagotovo zašla tudi v visoko travo in podrastje. Vztrajna travnata zrna ali drobci lahko zaidejo v mačje uho in povzročijo neprijetne okužbe ušes.

3. Okužba z zajedavci

Zlasti mlade mačke so nagnjene k okužbam ušes zaradi okužbe z ušesnimi pršicami (Otodectes cynotis).

4. Glive

Na splošno mačke z oslabljenim imunskim sistemom v primerjavi s psi manj pogosto zbolijo za tako imenovano malasezijo oz. glivicami kvasovk, ki se naselijo v sluhovodu. Največja nevarnost je poleti, ko so temperature visoke in lahko povzročijo, da se glivice hitro razširijo ter tudi povzročijo vnetne reakcije v ušesu.

5. Tumorji

Kronične in gnojne okužbe ušes pri mačkah so pogosto posledica polipov. To so večinoma enostranske izrastki sluznice, ki pogosto nastanejo zaradi zapletov z mačjo gripo.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Na srečo večina lastnikov mačk hitro opazi, ko ima njihova mačka težave z ušesi. Zdravljenje bolezni v zgodnji fazi običajno vodi do hitrega izboljšanja simptomov.

Resne in boleče okužbe notranjega ušesa (otitis interna) ali srednjega ušesa (otitis media) so zato manj pogoste. Če pa pride do takšnega vnetja, pa lahko to znatno poslabša stanje vaše mačke.

Preprečevanje: Kako lahko preprečimo vnetje ušes pri mačkah?

Če je vaša mačka nagnjena k vnetju ušes, ji redno pregledujte ušesa in jih po potrebi očistite. Uporabljajte tudi posebna čistila za ušesa za živali in se izogibajte dražečim razkužilom ter milom. Da bi se izognili okužbi z zajedavci, uporabite tudi učinkovito zaščito pred pršicami. Pri tem pa ni važno, ali izberete kapljice Spot-On ali ovratnico proti zajedavcem.

Z domačimi zdravili, kot sta olje čajevca ali kamilični čaj, moramo ravnati previdno, saj se občutljiva sluznica mačke, psa in ostalih živali ne odzovejo vedno dobro na takšne dražilne snovi.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?