Potovanje z mačko

Mačke so manj primerne za dopustovanje daleč od doma kot psi. Medtem, ko imajo psi močno vez s človekom, so mačke v prvi vrsti bolj vezane na mesto bivanja. V revirju, v katerem gredo na lov za miši, oprezujejo za ptiči in uživajo v mačji meti. Ali, kjer stoji njihov praskalnik. Kar seveda ne pomeni, da mačke ne zgradijo vez z vami. Preberite več

10 min

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko. Če ostanemo v isti državi, načeloma ne bomo imeli veliko težav, predvideno seveda, da nima lastnik dopustniškega apartmaja ali hotela nič proti hišnim živalim. Na daljša potovanja ali stresna poslovna potovanja pa se je ponavadi bolje odpraviti brez našega ljubljenčka. Tudi potovanja v tujino se lahko pod določenimi pogoji izkažejo za težka: strogi vstopni pogoji, aktualna zdravstvena potrdila, natanačna evidenca cepljenj in mesece dolga karantena otežujejo dopust s štirinožcem. Seveda so vsi ti predpisi verjetno smiselni in popolnoma premišljeni; nenazadnje služijo zdravju vseh hišnih ljubljenčkov. Za lastnika živali pa prinašajo vsekakor s seboj celo vrsto nevšečnosti.
5 min

Potovanje z letalom z mačko

Potovanje z letalom je pri mačkah še bolj nepriljubljeno kot vožnja z avtom. Neznane vonjave, glasni zvoki in uravnavanje pritiska napravijo letenje celo za sproščene sobne tigrčke neprijetno. Na žalost je včasih potovanje z letalom z mačko edina možnost in se ji ne moremo izogniti. Vseeno ali se gre za selitev ali daljše bivanje v tujini: z nekoliko priprave lahko napravite tudi potovanje z letalom kolikor možno prijetno za vašo mačko.
5 min

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.

Potovanje z mačko: ali je mačka primerna za sopotnico na potovanju?

Nekatere pasme mačk so še posebej navezane na svojega človeškega sostanovalca. V takih primerih predstavljajo skupna potovanja manjšo zagato kot pa da pustite mačko samo doma in jih le občasno obišče tujec, da jo nahrani.

Sodeč po fotografijah popotnikov s posebno zato prirejenimi nahrbtniki, lahko celo menimo, da je ta način za odkrivanje tujih dežel v veselje tudi mačkam. Nekateri lastniki mačk se pogumno odpravijo s svojimi ljubljenčki na daljše potovanje.

Preden se odpravite na pot z mačko je potrebno razmisliti, s katerim transportnim sredstvom bi se radi podali na sanjski izlet.

Če že kratko potovanje z avtom za vašega malega ljubljenčka predstavlja težavo, je daljše potovanje z avtom težko izvedljivo. V takem primeru priporočamo, da najdete drugo rešitev.

Če pa se kljub temu odločite za skupen dopust z mačko, je pri potovanju preko meje potreben EU potni list za hišne živali. V njem so evidentirana vsa cepljenja in številka čipa vašega ljubljenčka. To je tudi pomembno, če morate v dopustniški deželi z vašo mačko obiskati veterinarja.

V poletni vročini ne smete mačke nikoli same pustiti v avtu. Če je mačka v vozilu izpostavljena visokim temperaturam, je to velika telesna obremenitev za vašo mačko. Zdravstveno stanje vašega ljubljenčka bi se lahko v že zelo kratkem času močno poslabšalo. Zaradi previsokih temperature v avtu so znani celo smrtni primeri.

Tudi če vaša mačka z lahkoto prenaša daljše potovanje z avtom, upoštevajte da naredite po poti več postankov, kot če bi potovali brez vašega ljubljenčka.

Svetujemo, da vaši mački pred potovanjem vzbudite zaupanje v transportni boks in jo navadite na zadrževanje v njem.

V času celotnega potovanja redno ponujajte vašemu ljubljenčku vodo, da je preskrbljen s tekočino.

Ali lahko mačka potuje z vlakom?

Potovanje z mačko z vlakom je treba dobro premisliti. Prednost je, da lahko mačke praviloma potujejo brez stroškov z vami v vlaku. Pogoj je le, da je mačka nameščena v transportni boks, ki ne presega mer običajne potovalne torbe in ga imate v naročju ali pod sedežem, da mačka v nobenem primeru ne poskusi pobegniti.

Če med potovanjem obiščete jedilni vagon, mačke ne smete pustiti same na prostoru. Glede na to je bolje, da si že vnaprej priskrbite kakšen prigrizek za vas – in seveda tudi za vašo mačko.

Kaj, če mačka dopust raje preživi doma?

V dobro vašega ljubljenčka, premislite, kje bi želeli preživeti dopust. Upoštevajte dejstvo, če vaša mačja sostanovalka najraje ostane doma. Veliko mačkam potovanje najbolj ne ugaja.

Sprememba okolja in premagovanje daljših razdalj nikakor ne ustreza naravnemu vedenju domače mačke. V tem primeru svetujemo, da poiščete primerno oskrbo za vašo žival v času dopusta. Tako je vaša mačka brez skrbi, če ste odsotni zaradi dopustovanja.

Na spletu lahko najdete veliko oglasov za varstvo hišnih ljubljenčkov. Še boljše se boste počutili, če oskrbovalca vaše živali dobro osebno poznate. Nekdo, za katerega veste, da ima mačke na splošno rad in ki se izkaže za zanesljivega, je enostavno najboljša izbira.