Napihnjenost pri mački

Napihnjenost pri mački - mačje stranišče

Če vaša mačka preveč spušča vetrove, je za to lahko kriva napihnjenost.

Nekateri lastniki mačk se morda sprašujete, ali lahko mačke spuščajo vetrove. Tako kot pri ljudeh, psih in drugih sesalcih se lahko tudi pri mačkah pojavijo plini. Kako nastanejo in ali gre za napihnjenost pri mački, preberite tukaj.

Simptomi: Je moja mačka napihnjena?

Če vaša mačka pogosteje spušča vetrove, to nakazuje morebitno napihnjenost pri mački. Odvisno od vzroka in obsega osnovne težave lahko vaša mačka kaže tudi druge znake bolezni.

Sem spadajo:

  • Bolečine v želodcu (kolike), ki lahko povzročijo vetrove pri vaši mački
  • Otrdela trebušna stena
  • Slabo splošno počutje
  • Zmanjšanj apetit
  • Gastrointestinalne težave, kot so bruhanje, driska in slabost

Kdaj moramo k veterinarju?

Če je vaša mačka očitno v bolečinah ali če po nekaj dneh ne preneha spuščati vetrove, jo odpeljite k veterinarju, ki običajno hitro prepozna, ali vaša mačka trpi za resno boleznijo, kot je črevesna zapora (ileus). Tudi v tem primeru morate pohiteti, saj je takšno zaprtje lahko življenjsko nevarno za vašo mačko!

Napihnjenost pri mački - mačka na kavču
Napihnjenost pri mački se lahko kažetu tudi v slabem splošnem počutju in otrdelem trebuhu.

Diagnoza: Kako veterinar diagnosticira napihnjenost pri mački?

Če vaša mačka prdne, tega običajno na srečo ne zavohate. V kolikor pa mačka prekomerno spušča vetrove, se obrnite na veterinarja,

ki bo pregledal splošno zdravstveno stanje vaše mačke, medtem pa bo vam v okviru anamneze zastavil pomembna vprašanja o prehrani, odvajanju in podobno.

Pretipanje in slikanje

Če je veterinar v dvomih, bo opravil nadaljnje preglede. Z uporabo slikovnih metod (npr. ultrazvok ali rentgen) lahko preveri trebušno steno vaše mačke in natančneje pregleda mačji prebavni trakt.

Pregled blata in krvi

S pregledom blata lahko odkrije morebitne zajedavce. Preko krvnega testa pa lahko preveri delovanje pomembnih organov (npr. trebušne slinavke), ki pomembno vplivajo na prebavo vaše mačke.

Terapija: Kaj storiti, če je mačka napihnjena?

Da bi mački pomagali se znebiti plinov, upoštevajte navodila veterinarja. Če vaš veterinar ni mogel diagnosticirati bolezni, običajno zadostuje, če za več dni spremenite prehrano mačke ali ji ponudite lahko hrano (npr. kuhan riž in kuhan piščanec brez začimb).

Pri glistah je priporočljiva terapija z antiparazitiki (zdravila proti glistam), huda bakterijska okužba pa zahteva dajanje antibiotikov po opravljenem testu rezistence.

Zdravljenje resnih bolezni, kot so insuficienca trebušne slinavke, tumorska bolezen ali črevesna zapora, običajno zahteva nadaljnje ukrepe, kot so kirurški posegi.

Vzroki: Zakaj moja mačka spušča vetrove?

V teoriji obstaja več razlogov, zakaj vaša mačka spušča vetrove. Za lažji pregled nad tem, zakaj mačke mučijo vetrovi ali meteorizem (napihnjenost), smo za vas povzeli najpogostejše razloge:

Vzroki, povezani s hranjenjem

Napihnjenost pri mački je večinoma posledica zaužitja pokvarjene (zlasti pri zunanjih mačkah) ali neprebavljive hrane.

Pri mačkah to vključuje predvsem oralno zaužitje mleka. Ker veliko mačk ne proizvaja dovolj encimov laktaze, ne morejo razgraditi mlečnega sladkorja (laktoze) na dva osnovna elementa galaktozo in glukozo.

Posledica tega je, da mačko mučijo vetrovi. Poleg tega lahko napihnjenost povzroči druga hrana, kot sta zelje ali fižol.

Malabsorpcijski sindrom

Različne bolezni lahko povzročijo, da črevesje vaše mačke ne more več absorbirati dovolj hranilnih snovi iz hrane. Zaradi tega vaša mačka trpi za pomanjkanjem hranil, kar lahko poleg izgube teže in driske povzroči tudi napihnjenost.

Najpogostejši razlogi pri mačkah so:

  • Bakterijske okužbe, kot je salmonela
  • Virusne okužbe (npr. FeLV, FIV)
  • Okužba z zajedavci (npr. trakulja, giardije, valjasti črvi)

Sindrom maldigestije

Nekatere bolezni povzročijo tudi, da prebavila vaše mačke ne morejo več prebavljati hrane. Primer tega je eksokrina pankreasna insuficienca (EPI), ki je pogostejša pri psih.

To se zgodi, ko poškodovane celice v trebušni slinavki ne proizvajajo več dovolj prebavnih encimov, ki običajno razgrajujejo ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. Te snovi ostanejo neprebavljene v tankem črevesju in tako povzročijo slabo prebavo.

Hudo vnetje trebušne slinavke (pankreatitis) lahko povzroči poškodbo tkiva.

Dismotilnost

Če se gladke mišice želodca ali črevesja vaše mačke ne morejo več premikati, je prebava vaše mačke motena. To je lahko posledica zaprtja v črevesju (ileus).

Prognoza: Kakšne so možnosti okrevanja za napihnjenost pri mački?

V vsakem primeru je prognoza odvisna od vzroka za napihnjenost. V večini primerov napihnjenost pri mački neškodljivo in je posledica neprimerne mačje hrane.

Vseeno pa je lahko vzrok huda bolezen. V teh primerih je prognoza odvisna tudi od tega, kako zgodaj s pomočjo veterinarja prepoznate in zdravite osnovno bolezen.

Preprečevanje: Kako preprečiti napihnjenost pri mački?

Za preprečevanje bolezni in prebavnih težav je pomembno, da mački redno (približno tri- do štirikrat letno) pregledujete iztrebke glede zajedavcev in jo v primeru dokazane okužbe z zajedavci tudi temu primerno zdravite.

Poleg tega odrasli mački ne smete dajati mleka. Odstranite neporabljene ostanke hrane iz njene posodice in jo, če je mogoče, vsak dan očistite z vročo vodo.

Da bo vaša mačka ostala zdrava, upoštevajte tudi naslednje: Naj vašega ljubljenčka redno pregleduje veterinar (približno enkrat letno). Prej ko vaš veterinar prepozna nepravilnosti, boljše so možnosti za ozdravitev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?