Okužba sečil pri mačkah

Okužbe sečil pri mačkah

Čeprav so naše domače mačke fizično in psihično podobne svojim divjim prednikom, se je njihov življenjski slog zelo spremenil, odkar živijo s človekom. Okužba sečil pri mačkah je lahko posledica predelane hrane, selekcije pri vzreji določenih vrst mačk in drugih okužb, ki lahko povzročijo, da se pri mačkah razvijejo mnoge neznane bolezni divjih živali.

Simptomi

Okužba sečil pri mačkah ima lahko veliko vzrokov, simptomi pa so si pogosto podobni. Za okužbe je značilno naslednje: Uriniranje je za mačko boleče, pri opravilu pogosto pači obraz ali mijavka. Mogoče se svojemu mačjemu stranišču popolnoma izogne in se čez nekaj časa podela zunaj stranišča. Bolezni sečil lahko hitro postanejo kronična težava, ki je neprijetna tako za žival kot tudi lastnika.

Toncha / stock.adobe.com © Toncha / stock.adobe.com

Zato že ob prvih znakih okužbe obiščite veterinarja. Veterinar preveri vašo mačko od glave do pet in odkrije vzrok bolečine. Pogosto bo preveril tudi urin.

Okužba sečil pri mačkah: Vzroki

Bakterijske okužbe so verjetno najpogostejši vzrok bolezni sečil in ponavljajočih težav. Pri kroničnem iztekanju urina lahko v mehurju nastanejo kristali, ki se lahko spojijo v kamenčke. Kamenčki dražijo steno mehujra. To vsem mačkam povzroča bolečine, lahko pa je tudi smrtno nevarno: Kristali lahko popolnoma zaprejo njihovo zelo ozko sečnico. Nastanek kristalov lahko pospeši premajhen vnos suhe hrane.

Stres

Če ne najdemo nobenih fizičnih vzrokov, je diagnoza pogosto idiopatski cistitis. Pri pravilni prehrani mačke in odsotnostjo kamnov v mehurju ali ledvicah ter odsotnostjo okužbe, je lahko vzrok za bolezen tudi stres. Mačke so občutljive živali in še posebej dovzetne za spremembe v svojem življenjskem okolju – nova mačka v družini, nov partner ali selitev. Kronični stres negativno vpliva na imunski sistem in lahko privede do na videz neutemeljenih simptomov bolezni.

Če se vaša mačka ne umiva, vam priporočamo, da pregledate mačje stranišče. Mačke se morajo v svojem stranišču počutiti popolnoma varne. Zaradi tega ima veliko mačk raje odprto stranišče kot pa zaprto. Stranišče postavite na mirno lokacijo, da bo vaša mačka dobila občutek varnosti. Če imate več mačk v družini, poskrbite, da bo vsaka mačka imela svoje stranišče, hkrati pa zagotovite tudi eno dodatno stranišče. Pri dveh mačkah imejte tri stranišča, pri treh mačkah pa štiri stranišča. Tako lahko mačka kadarkoli obišče stranišče, ne da bi se počutila ogroženo.

Diagnoza

Veterinar s posebnim trakom preveri vrednost pH v mačjem urinu. Vrednost pH urina igra posebno vlogo pri nastankov kamnov v mehurju – če je vrednost preveč bazična, se tveganje za nastanek sečnih kamnov zelo poveča.

Z mikroskopskim pregledom lahko veterinar odkrije prisotnost kristalov. Če so v urinu prisotni kristali, je treba opraviti še ultrazvočni pregled, s katerim se preveri prisotnost kamnov v mehurju. S pomočjo bakteriološkega pregleda v laboratoriju je mogoče odkriti okužbe. Te so pri mladih mačkah redke, spodbujajo pa jih bolezni, kot so sladkorna bolezen, kronična ledvična insuficienca in hipertiroidizem. S krvnim pregledom lahko preverimo tudi splošno delovanje ledvic.

Terapija

Zdravljenje okužbe sečil je odvisno od natančne diagnoze bolezni. Pri bakterijski okužbi so antibiotiki pogosto edina rešitev. Zdravilo proti krčem lahko pomaga proti povečanemu uriniranju.

Če v urinu opazite kristalčke, je nujna posebna dieta. Zmanjšati morate vrednost pH v urinu – to lahko storite s pomočjo posebne hrane za motnje pri uriniranju, vendar pa so nekateri ljubitelji mačk dosegli podobne učinke s surovo hrano. Še posebej pomemben je zadosten vnos tekočine. Kot puščavne živali naše mačke redko iščejo posodo z vodo, saj veliko vode dobijo s hrano. Zlasti pri hranjenju s suho hrano zmanjšamo količino urina, ki postane bazičen, tveganje za nastanek kamnov v mehurju pa se poveča. Fontane za pitje in posode z vodo, ki jih razporedite po domu, lahko vašo mačko spodbudijo k pitju.

Vam in vaši mački želimo le najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?