Potovanje s psom

Poletni čas je znan kot čas dopustov. Vendar kdo si sploh želi pustiti svojega štirinožnega prijatelja doma? Zato se pogosto skupaj odpravimo na potovanje s psom. Da vam dopust prinese želeno sprostitev, se je potrebno na to skrbno, predvsem pa pravočasno pripraviti. Kaj sploh potrebujemo za potovanje s psom? Ustrezna oprema za pse je prav tako pomembna kot pakiranje naših kovčkov. Kaj je potrebno upoštevati pri načrtovanju skupnega dopusta? Kam bi pravzaprav šli? Preberite več

6 min

Ko pes ne more zraven na počitnice – kaj zdaj?

Končno počitnice! Toda kaj, ko pes ne more zraven na počitnice? V tem primeru vam lahko pomagajo pasje varuške ali penzioni za pse. Toda kaj je boljše za pse, kakšne so cene in na kaj še morate biti pozorni? Pokazali vam bomo, kakšne so prednosti in slabosti, ter vam podali nasvete, da najdete popolno namestitev za svojega psa.
5 min

Potovanje s psom z vlakom

Bodisi vsak dan ali na dopust: vožnja z vlakom je za večino sproščena možnost priti od točke A do točke B. Predpogoj za prijetno potovanje s psom z vlakom ni le načrtovanje odhoda, ampak tudi sproščen štirinožec, ki je navajen na rutino. V nadaljevanju preberite nekaj namigov za sproščeno vožnjo z vlakom z vašim psom.
4 min

Prevoz psa v avtu

Varnost psa je enako pomembna kot varnost ostalih potnikov v avtu. Poglejte, kaj vse potrebujete za prevoz psa v avtu.

Preden se odpravite na pot

Preden se odločite za določeno državo, se morate najprej pozanimati o pogojih vstopa za hišne živali pri pristojnemu organu te države. Znotraj držav članic EU so si pogoji vstopa pogosto enotni. Ti predpisujejo, da EU potni list za hišne živali, nujno spada med prtljago vašega štirinožnega prijatelja. Poleg tega mora biti žival jasno označena z mikročipom in imeti veljavno pordilo o cepljenju proti steklini. Mikročipiranje je po juliju 2011 nadomestilo postopek tetoviranja evidenčnih številk, ki se je uporabljal do tedaj.

Previdno!

Za povratek živali iz tretjih držav v Slovenijo, v katerih status stekline ni znan, je predpisana preiskava krvi. To je potrebno opraviti pred odhodom. Za nadaljnje informacije svetujemo, da se obrnete na glavni urad VURS.

Ključni razmisleki pred potovanjem

Da ne bi prišlo do neprijetnih presenečenj, se je dobro pozanimati ali v želeni namestitvi sploh dovolijo pse in ali je potrebno dodatno plačilo za vašo žival.

Pred potovanjem preverite kakšna je klima v državi, kamor potujete in če je za vašega štirinožca dovolj možnosti za sprehode ali kopanje v bližini kraja dopustovanja.

Raziščite kje lahko v nujnem primeru najdete veterinarja.

Prav v tujini je zaščita pred zajedavci zelo pomembna. Povprašajte pri vašem veterinarju, kateri izdelki proti zajedalcem so nujni za zaščito vašega štirinožca. Krtače, glavnik proti bolham ali pinceta za klope so nepogrešljivi pripomočki v potovalni torbi za psa.

Prav noben lastnik ne privošči svojemu ljubljenčku morebitnih prebavnih težav na dopustu zaradi menjave hrane, zato tudi prigrizki in hrana za pse, na katero je vaš ljubljenček navajen, vsekakor spadajo zraven na potovanje s psom.

V pasjo prtljago spada še posoda za hrano in vodo, povodci in ovratnice za pse, brisače ter vrečke za pasje iztrebke.

Zelo pomembno je, da zraven vzamete (pasjo) potovalno lekarno in zdravila (v primeru, da jih kuža jemlje).

Morda bi bilo koristno, da ima kuža okrog ovratnice listek z imenom, domačim naslovom, naslovom dopustniške destinacije in s telefonsko številko. Tako bodo psa hitreje vrnili k vam, če se slučajno izgubi.

Da se bo vaš kosmatinec na dopustu resnično dobro počutil, je priporočljivo, da pripravite v prtljago igrače ter ležišče za psa.

Pasja trgovina zoohit je pravi naslov za to, če potrebujete boks za psa ali ostale potrebščine za potovanje s psom. Preverite super ponudbo dodatne opreme za psa po ugodnih cenah.