Nega kožuha pri mačkah: Tako lahko pomagate svoji mački

Nega kožuha pri mačkah

Številnim mačkam je nega kožuha všeč. Poleg tega pa krepi vez med lastnikom in živaljo.

Gosta sijoča dlaka je znak, da je mačka fizično in duševno zdrava. Večji del nege kožuha opravijo mačke kar same, toda z rednim krtačenjem dlake ji lahko delo dodatno olajšamo. Za zdravo dlako poskrbi tudi uravnotežena prehrana. Poglejmo si, kako poteka nega kožuha pri mačkah.

Mačji kožuh: 25.000 dlak na kvadratni centimeter

Barva in tekstura mačje dlake se razlikujeta glede na pasmo. Načeloma je dlaka sestavljena iz naddlake in poddlake.

Naddlaka poskrbi za barve in vzorce. Sestavljena je iz daljših dlačic, ki jih mačka lahko dvigne pokonci, in nekoliko krajših dlačic. Poddlaka je izolacijska plast iz tankih kratkih dlačic, ki so tik nad kožo.

Običajna mačka ima približno 25.000 dlak na kvadratni centimeter, zaradi česar je gostota kožuha zelo velika. Primerjava: Psi imajo od 1.000 do 9.000 dlak na kvadratni centimeret. Ljudje imamo samo 175 do 350 las na kvadratni centimeter. Zato ni nič čudnega, da je stanovanje vedno polno mačje dlake.

Med menjavo dlake spomladi in jeseni mačke izgubijo veliko količino dlake. Pomladi zamenjajo debel zimski kožuh za tanjši poletni kožuh. Jeseni pa se znebijo poletnega in zraste jim debel zimski kožuh.

Nega kožuha pri mačkah
Redna nega kožuha pri mačkah je zelo pomembna. Drugače se lahko v hujših primerih dlaka tako zavozla, da moramo mačko peljati k veterinarju.

Krtačenje spodbuja nego kožuha pri mačkah

Čeprav mačke običajno same skrbijo za svojo dlako, pa ji lahko z rednim krtačenjem vseeno nekoliko pomagamo – še posebej, če gre za hišno mačko. Mačke na prostem tu in tam ”počeše” veter, poleg tega pa nekaj dlake za seboj pustijo med plazenjem skozi grmovje. To pa ne velja za hišne mačke.

S krtačenjem povrnemo dlaki sijaj, spodbudimo prekrvavitev kože in krepimo vez med mačko in lastnikom. Številne mačke v krtačenju zelo uživajo. Korist imate tudi vi kot lastnik: Dlaka, ki se zatakne v krtači, ne bo končala na kavču, pod posteljo ali na vaših črnih hlačah.

Zdravstveni vidiki

Nega kožuha pri mačkah je pomembna tudi za to, da mačke ne pogoltne prevelike količine dlake. Dlaka se lahko v njenem želodcu sprime v kroglice oz. sprimke dlak.

Da bi se jih znebila, jih mora nekako izpljuniti. To je neprijetno tako za mačko kot za lastnika. Redno krtačenje zmanjša količino dlak, ki se znajdejo v prebavnem traktu mačke.

Pri dolgodlakih pasmah, kot je npr. perzijska mačka, je pomembno vsakodnevno krtačenje. Drugače obstaja nevarnost, da se dlaka močno zavozla. V najhujših primerih bo treba dlako odrezati. Včasih pa se dlaka tako močno zavozla, da moramo mačko peljati k veterinarju.

Nega kožuha pri mačkah: Mačko navadite na krtačenje

Nekatere mačke pač ne vedo, da jim skušamo pomagati pri negi dlake. Ob pogledu na glavnik ali krtačo preprosto zbežijo od strahu. Druge pa se s kremplji in zobmi branijo pred tem strašnim dejanjem. Ugriznejo krtačo in včasih tudi vašo roko.

V takem primeru nam lahko pomaga samo potrpljenje.

Krtačo vzemite iz embalaže in jo pustite na dostopnem mestu, da se bo mačka na njo navadila. Tako lahko mačka v miru povoha to nenavadno orodje in ga pobližje spozna.

Nato pa počakajte na ustrezno priložnost. Ko se mačka želi crkljati ali se prične umivati, potem je napočil pravi trenutek.

Mačko najprej pobožajte z roko, nato pa zelo pazljivo s krtačo. Nato nadaljujte z roko. Menjujte roko in krtačo, dokler se mačka povsem ne navadi. Mačke nikoli ne silite. Če se noče več crkljati, jo pustite in poskusite znova čez nekaj dni.

Ne krtačite v nasprotni smeri poteka dlak

Kožuh mačke nikoli ne krtačite v nasprotni smeri poteka dlak, saj to mačkam sploh ni všeč. Mačko začnite krtačiti na priljubljenih mestih: Če mačka še posebej obožuje, ko jo božate po bradi, potem tam začnite s krtačenjem. Postopoma pa se prestavite na druge dele telesa.

Zelo pomembno je, da ostanete mirni in potrpežljivi – poleg tega pa lahko mački polepšate izkušnjo s kakšnim priboljškom.

Nega kožuha pri mačkah
Nega kožuha pri mačkah zahteva uporabo ustreznih pripomočkov, ki so lahko za vsako pasmo drugačni.

Preizkusite različne krtače za nego kožuha

Če mačka ne mara krtačenja, se težava morda skriva v napačnem orodju. Na splošno glavniki in ščetke ne smejo imeti preveč ostrih robov, da ne poškodujemo občutljive kože pod kožuhom. Zobci ne smejo biti pregosti, da mačke ne cukamo. Za občutljive mačke so primerne mehke naravne ali masažne krtače.

Vsaka krtača ni primerna za vsako mačko. Britanska kratkodlaka mačka ima zelo gosto in puhasto dlako, zato potrebuje drugačne krtače kot pa na primer siamska mačka, ki ima kratko dlako.

Za odstranjevanje odmrle poddlake obstajajo prav posebna orodja za to. Orodje FURminator je na voljo v več različicah, ki so posebej prilagojene različnim dolžinam dlake različnih pasem mačk.

Čudovita dlaka s pomočjo uravnotežene prehrane

Za zdravo kožo in lepo dlako je pomembna uravnotežena prehrana. Predvsem bi morala biti bogata z beljakovinami, saj so dlake v večji meri sestavljene ravno iz beljakovin keratina. Imunski sistem lahko okrepimo tudi z dopolnilno hrano, kot je na primer lososovo olje, ki vpliva na zdrav kožuh.

Posebna hrana in paste pa lahko mački pomagajo lažje izločiti dlako, ki jo je pogoltnila med umivanjem. Na ta način je tveganje za nastanek sprimkov dlak v želodcu manjše.

Če pa pride do sprimkov dlak, pa mačka prične grizljati mačjo travo, ki ji pomaga izločiti sprimke dlak iz želodca. Zato naj bi vsaka hišna mačka imela na voljo lonček mačje trave.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?