Telesna temperatura mačke: kaj je normalno?

Telesna temperatura mačke

Telesna temperatura mačke je običajno med 38,0 stopinjami in 39,3 stopinjami Celzija.

Telesna temperatura mačke je pomemben pokazatelj njenega zdravja. Kakšna je normalna temperatura? Kdaj govorimo o povišani telesni temperaturi in kdaj o podhladitvi? Preberite in spoznali boste najpomembnejše vrednosti ter simptome.

Normalna telesna temperatura mačke

Izraz telesna temperatura se nanaša na mačjo notranjo ali telesno temperaturo. Mišljena je temperatura notranjih organov.

Kakšna je normalna telesna temperatura mačke? Normalna telesna temperatura odrasle mačke se giblje med 38,0 in 39,3 stopinje Celzija. Nekateri strokovnjaki kot zgornjo mejo navajajo tudi 39,0 ali 39,2 stopinje Celzija.

Telesna temperatura mačjih mladičev pa je lahko nekoliko višja: mladiči imajo telesno temperaturo med 38,0 in 39,5 stopinjami Celzija.

Pri kateri telesni temperaturi ima mačka vročino?

Če je telesna temperatura mačke nad 39,3 stopinje Celzija, pravimo, da ima vročino.

41 stopinj Celzija in več velja za visoko vročino. Od 41,6 stopinj Celzija vročina postane smrtno nevarna. Telesna temperatura nad 43 stopinj Celzija je za mačke smrtonosna.

Mimogrede, vročina sama po sebi ni bolezen, ampak le simptom bolezni. Pomaga telesu v boju proti povzročiteljem okužb.

Če ima mačka vročino, je to lahko na primer okužba z bakterijami, virusi, glivicami ali zajedavci. Vnetje nekaterih organov, avtoimunske bolezni, tumorje ali zastrupitve lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura.

Zato mora ob povišani telesni temperaturi mačko vedno pregledati veterinar.

Telesna temperatura mačke
Za natančno izmero telesne temperature se vročina pri mačkah meri rektalno.

Körpertemperatur Katze: Die wichtigsten Werte

Telesna temperatura mačke Stopinj Celzija
Prenizka < 38
Normalna 38–39,3
Vročina 39,3–41
Zelo visoka vročina > 41
Življenjsko nevarna vročina > 41,6
Smrtonosna vročina > 43

Znaki vročine

Kako veste, ali ima vaša mačka vročino? Obstaja nekaj znakov, ki kažejo na povišano telesno temperaturo pri mački:

  • Zmanjšan apetit
  • Povečano pitje
  • Ohlapnost in apatija
  • Suh, včasih vroč nos
  • Tresenje ali sopihanje

Popolnoma pa se lahko prepričate le, če temperaturo mačke izmerite s kliničnim termometrom.

Ne zamenjujte: Vročina in hipertermija

Vročine ne smemo zamenjati s hipertermijo, kajti hipertermija je pregrevanje telesa, na primer zaradi pretoplega okolja. V najslabšem primeru lahko to pri mački povzroči toplotni udar. Klasičen primer tega je, ko je žival poleti dlje časa v zaprtem avtomobilu. Tudi stres lahko zviša telesno temperaturo mačke.

Merjenje temperature pri mačkah

Kateri je najboljši način za merjenje telesne temperature vaše mačke? Če želite to narediti, morate klinični termometer vstaviti rektalno, torej v mačkin anus. To boste najlažje storiti s pomočjo druge osebe: ena oseba naj drži mačko, ena pa izmeri temperaturo. Stvari si lahko olajšate z malo vazelina.

Pri merjenju temperature bodite zelo previdni, da mački slučajno ne poškodujete črevesja. Če je mačka preveč nemirna, raje prepustite merjenje temperature veterinarju.

Ušesni termometri za ljudi žal niso primerni za mačke, saj ne zagotavljajo zanesljivih rezultatov pri mačkah.

Namig: Kupite živalski termometer s prilagodljivo konico, da zmanjšate tveganje poškodb.

Podhladitev pri mačkah

Podhladitev, znana tudi kot hipotermija, je, ko telesna temperatura mačke pade pod normalno. Pri mačkah govorimo o hipotermiji, ko je telesna temperatura pod 38 stopinj Celzija.

Predvsem majhne in kratkodlake pasme mačk pogosto ne prenašajo najbolje zimskega mraza. Če je bila mačka dlje časa izpostavljena zmrzali ali mrzlemu vetru, lahko pride do podhladitve. Nevarna je tudi kombinacija mokre dlake in mrzlega vremena.

Simptomi podhladitve

Naslednji znaki lahko kažejo na podhladitev pri vaši mački:

  • Vaša mačka se trese.
  • Noge in šape so mrzle.
  • Simptomi šoka (hiter utrip, plitko dihanje, bleda sluznica)

Če sumite, da je vaša mačka utrpela podhladitev, lahko temperaturo izmerite tudi s kliničnim termometrom.

Prva pomoč pri podhladitvi

Takoj, ko vaša mačka pokaže simptome podhladitve, jo čim prej prestavite na toplo. Če je vaša mačka mokra, jo najprej temeljito osušite.

Nato pomrzlo žival zavijte v toplo odejo in dodajte termofor. Poskrbite, da termofor ni prevroč in ga iz varnosti ovijte v brisačo.

Pomembno: Mačko počasi ogrevajte. Nato jo čim prej odpeljite k veterinarju. Če vaša mačka kaže simptome šoka, ji takoj nudite prvo pomoč in pokličite veterinarja ali najbližjo veterinarsko kliniko.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?