Vnetje maternice pri mačkah This article is verified by a vet

Vnetje maternice pri mački

Utrujenost in bolečina sta znaka vnetja maternice pri mačkah.

Vnetje maternice pri mačkah je običajno nujen primer. Da bi se lahko hitro odzvali in svoji mački pomagali, smo zbrali najpomembnejša dejstva o simptomih in možnostih zdravljenja tako imenovane piometre.

Ali je vnetje maternice pri mačkah nevarno?

Veterinarji z vnetjem maternice običajno mislijo na gnojno vnetje maternice. Bolezen maternice se zato imenuje tudi gnojno vnetje maternice (piometra).

Če se gnojno vnetje ne zdravi, lahko ogrozi zdravje mačke, in se zato smatra kot nujno ginekološko stanje.

Katere mačke pogosto obolijo za piometro?

Na splošno se lahko piometra razvije pri vsaki mačji samici, če žival še ni bila sterilizirana. Poročanja pa kažejo, da imajo nekatere mačke povečano tveganje za vnetje maternice. Pri tem igrata pomembno vlogo dva dejavnika:

  • Mačke stare od štiri do sedem let naj bi bile še posebej nagnjene k bolezni maternice.
  • Med njimi so predvsem tiste mačke, ki še niso bile breje.

Vzroki: Kaj sproži vnetje maternice pri mački?

Vnetje maternice pri mačkah je v bistvu posledica bakterijske okužbe maternice. Sčasoma ta okužba povzroči, da se maternica napolni z gnojem. Množenje bakterij spodbujajo različni procesi.

Gonitev in njen vpliv na piometro

Spolni ciklus mačke je podvržen različnim hormonskim nihanjem. Še posebej pomemben je hormon progesteron, ki vpliva na izločanje in obrambne sposobnosti sluznice maternice.

Ob koncu gonitve je raven progesterona vaše mačke še posebej visoka. Zdaj se povečuje izločanje in se zmanjšujejo obrambne sposobnosti. Bakterije so sedaj v porastu in imajo v tej fazi najboljše pogoje za razmnoževanje, kar sčasoma privede do vnetja maternice.

Osnovna obolenja spodbujajo nastanek piometre pri mačkah

Poleg hormonov lahko na nastanek piometre pri mačkah vplivajo tudi drugi dejavniki. Ti vključujejo ciste na jajčnikih ali druge bolezni maternice, kot je glandularna cistična hiperplazija endometrija.

Vloga zdravil

Zdravljenje s gestageni lahko prav tako sproži vnetje maternice. Ta zdravila se uporabljajo za preprečevanje gonitve pri mačkah.

Simptomi: Kako se vnetje maternice kaže pri mački?

Zaradi posebnega načina razvoja je vnetje maternice pri mačkah klinično opazno običajno šele štiri do šest tednov po gonitvi.

Odprta ali zaprta piometra

Ali bo vnetje maternice pri mački opazno kot izcedek, je odvisno od vrste vnetja:

  • Ko gnoj izstopa skozi vulvo, gre za tako imenovano odprto vnetje maternice pri mačkah. V tem primeru so simptomi običajno blažji.
  • Ko se maternični vrat (cerviks) zapre in gnoj ne more več odtekat, gre za zaprto piometro. Vnetje se poslabša in obstaja nevarnost pretrganja maternične stene. Najkasneje na tej točki je vnetje maternice nujno potrebno zdraviti.

Glavni znaki piometre

Značilni simptomi vnetja maternice pri mačkah so:

Kdaj naj obiščem veterinarja?

Če sumite, da ima vaša mačka vnetje maternice, morate nemudoma k veterinarju. Prej kot reagirate, prej boste pomagali svoji mački in preprečili zaplete.

Če bolezen ostane nezdravljena, se bo zdravje prizadete mačke poslabšalo. Napredno vnetje lahko povzroči pretrganje maternične stene in bakterijsko zastrupitev krvi, oz. tako imenovano sepso. Prav tako ni mogoče izključiti življenjsko nevarnega šoka.

Diagnoza: Kako lahko odkrijemo vnetje maternice pri mački?

Veterinar običajno hitro postavi sum na diagnozo gnojnega vnetja maternice s podrobnim pogovorom o stanju vaše mačke in kliničnimi preiskavami.

Pogled na zunanje genitalije pokaže tudi, ali gre za odprto ali zaprto piometro. Za potrditev suma na vnetje maternice se lahko uporabijo dodatni diagnostični ukrepi.

  • Tehnike slikanja: Z ultrazvokom ali rentgenom lahko veterinar oceni količino gnoja v maternici.
  • Krvna preiskava: Krvna slika omogoča veliko zaključkov o vnetnih procesih v telesu. Tako je tudi pri piometri.

Zdravljenje: Kako zdravimo vnetje maternice pri mački?

Pri vnetju maternice pri mački so poleg antibiotikov, protivnetnih zdravil ali zdravil proti bolečinam možne različne oblike zdravljenja, odvisno od stanja vaše mačke.

Kirurško zdravljenje

Če je vaša mačka v slabem stanju, je kirurška odstranitev maternice v večini primerov predvidena kot nujno zdravljenje. Prednost tega je tudi, da v prihodnosti ni pričakovana ponovitev bolezni.

Konzervativno zdravljenje z zdravili

Če iz določenih razlogov mačke ne želite sterilizirati, na primer zaradi vzreje, se lahko kot alternativa uporabijo posebna zdravila:

  • Aglepriston pri zaprti piometri
  • PGF2a pri odprti piometri

Aktivne učinkovine povzročajo krčenje materničnih mišic. Hkrati se maternični vrat ponovno odpre, tako da gnoj lahko izteče.

Za zdravljenje z zdravili pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Na primer dajanje aglepristona zahteva prisotnost tako imenovanih rumenih telesc v jajčnikih.

Poleg tega lahko zdravilo povzroči določene stranske učinke. Na primer močni bolečinski odziv, driska in napadi kričanja.

Sterilizacija mačke z vnetjem maternice © Evgeniy Kalinovskiy / stock.adobe.com
Ena od možnosti zdravljenja mačk z vnetjem maternice je sterilizacija.

Prognoza: Kakšne so možnosti za ozdravitev?

Vnetje maternice se običajno ne pozdravi samo od sebe. Zlasti zaprto piometro je potrebno zdraviti čim prej.

Če sumite, da ima vaša mačka vnetje maternice, se vsekakor posvetujte z veterinarjem. Prognoza vaše mačke je odvisna od tega, kako hitro jo boste veterinarsko oskrbeli.

vnetje maternice pri mački po operaciji © troyanphoto / stock.adobe.com
Po kirurškem zdravljennju vnetja maternice sta pomembni nadaljnja skrbna nega in higiena ran.

Preventiva: Ali je vnetje maternice pri mačkah mogoče preprečiti?

Sterilizacija je edini način za popolno preprečitev razvoja bolezni maternice, kot je gnojno vnetje maternice pri mačkah.

Niste prepričani, ali bi morali svojo mačko sterilizirati? Naš članek z nasveti glede sterilizacije vas bo seznanil s prednostmi in slabostmi.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?