Alergija na mačke pri ljudeh

Alergija na mačke - ženska in mačka na kavču

Nekateri ljudje se na svojo mačko odzovejo alergično.

Imate radi mačke, vendar vas v njihovi prisotnosti sili h kihanju? Potem je to morda alergija na mačke. Preberite, kako se lahko znebite nadležnih simptomov alergije in se spet nemoteno pocrkljate s svojo mačko.

Simptomi: Alergija na mačke pri ljudeh: Kakšni so simptomi?

Alergiki na mačke se različno odzivajo na alergene, ki se pojavljajo na živalih in v neposredni bližini. Če je alergija na mačke blaga, se bodo pojavili simptomi, podobni senenemu nahodu:

 • Imate solzne in srbeče oči
 • Sili vas h kihanju
 • Teče vam iz nosa in ga imate zamašenega
 • Praska vas v grlu

Če pa se alergija poslabša, se lahko pojavijo hujši simptomi:

 • Utrujenost in težave s spanjem
 • Močan kašelj in zasoplost
 • Rdeči in srbeči madeži na kože (koprivnica)

Če doživite alergijski šok (anafilaktični šok), lahko brez protiukrepov umrete v kratkem času zaradi povezanih posledic (npr. padec krvnega tlaka in zasoplost).

Diagnoza: Kako zdravimo alergijo na mačke?

Če se v prisotnosti mačk alergijsko odzovete, je pomembno, da obiščete zdravnika To je pomembno, saj je to edini način za preprečevanje dolgotrajnih in resnih zapletov (npr. bronhialna astma).

Praviloma pa zdravniki hitro prepoznajo alergijo na mačke, in sicer z naslednjimi testi:

1. Kožni testi

Obstaja več načinov izvedbe kožnih testov. Vbodni test ali intrakutani test se v medicinski praksi uporabljata precej pogosto. Pri vbodnem testu vam zdravnik na podlaket, ki ga je označil s kvadratki, kaplja več tekočin z različnimi alergeni.

S previdnim praskanjem po koži lahko nato alergeni vstopijo v kožo. Če se na enem od kvadratov na mestu vboda pojavijo rdeči izpuščaji, to nakazuje prisotnost glavnega alergena.

Intrakutani test je precej podoben, le da vam zdravnik injicira snovi neposredno pod kožo.

Alergija na mačke - kožni test © Monika Wisniewska / stock.adobe.com
Pri vbodnem testu vam zdravnik kaplja različne alergene na kožo in čaka na alergijsko pordelost kože.

2. Krvni test (laboratorijski test)

Zdravnik vam lahko kri pregleda v laboratoriju glede prisotnosti specifičnih protiteles. Če se koncentracija protiteles IgE poveča, je to znak alergije.

Ta test se večinoma uporablja za potrditev rezultata kožnega testa ali kadar kožnih testov zaradi kožnih stanj ni mogoče opraviti.

Terapija: Kakšna je terapija alergije na mačke?

Najlažji način za lajšanje simptomov alergije na mačke je izogibanje alergenom. To pomeni, da se izogibajte stiku z mačkami, kadar koli je to mogoče. Če pa imate sami mačko ali so v vaši soseščini mačke ali če vas obiskujejo tuje mačke, se žal ne morete neprestano izogibati mačkam. V teh primerih imate na voljo naslednje:

Alergija na mačke - inhalator © Orawan / stock.adobe.com
Inhalacijski razpršilec vam lahko reši življenje, če se dihalne poti zaprejo.

Zdravila

Antihistaminiki v obliki kapljic za oči, mazil ali tablet vam bodo pomagali razbremeniti alergijske simptome alergije na mačke. Če pa imate močno reakcijo, morate vedno imeti pri roki inhalacijsko razpršilo s tako imenovanimi simpatikomimetiki beta-2 (npr. salbutamol). Ti vam bodo pomagali, ko ne boste mogli več dihati.

Pro Plan LiveClear Kitten puran

 • Zmanjšuje alergene
 • Spodbuja imunski sistem telesa
 • Optimalna podpora prebavi
 • Spodbuja zdrav vid in naravno delovanje možganov
 • Puran kot najpomembnejša sestavina

Mačja hrana, ki zmanjšuje alergene na mačjo dlako

Nedavno so izdelali posebno hrano za mačke, ki vam lahko pomaga pri obvladovanju mačjih alergenov. Ta nova hrana vsebuje posebne beljakovine iz jajc, za katere je bilo dokazano, da nevtralizirajo alergene v mačji slini. Ko se mačka umiva, v svoj kožuh odloži manj aktivni alergen, zaradi česar je to območje manj alergeno.

Ena študija je pokazala, da se alergeni na mačji dlaki v povprečju zmanjšajo za 47 odstotkov, če mačke tri tedne vsak dan jedo to hrano. Čeprav hrana ne nadomešča nobenih drugih načinov ravnanja z alergeni, pa pomaga zmanjšati število alergenov v okolju in tako olajšati vsakdanje življenje alergiku na mačke.

V kolikor se odločite za to mačjo hrano, upoštevajte napotke pri spremembi hrane za mačke.

Pro Plan LiveClear Sterilised Adult losos

 • Lahko zmanjša alergene
 • Podpira urinski trakt
 • Za vzdrževanje telesne teže
 • Brez umetnih barvil in arom
 • Losos kot glavna sestavina

Desenzibilizacija

Če vam zdravila za blaženje simptomov alergije na mačke ne pomagajo, ste lahko desenzibilizirani. Zdravnik vam bo več mesecev dajal večje odmerke povzročiteljev alergenov. Cilj je, da se imunski sistem navadi na alergene in trajno zmanjša pretirano reakcijo.

Kakšna je prognoza?

V večini primerov je reakcija alergikov šibka. Če pa vaš imunski sistem pretirano reagira, lahko doživite smrtno nevarni šok ali razvijete alergijsko astmo.

Vzroki: Kakšni so sprožitelji?

Raziskave kažejo, da je približno vsak peti lastnik mačk ali nekdo, ki živi v gospodinjstvu, alergičen na mačke. Zaradi tega je potrebno stanovanje vsakodnevno čistiti, hkrati pa trpi odnos med lastniki in mačko.

Alergija na mačke je posledica posebnih beljakovin, ki jih mačke sproščajo s slino, včasih pa tudi z urinom in lojnicami. Strogo gledano, to ni alergija na mačjo dlako, kot običajno mislimo.

Če pridete v stik s temi alergeni, se bo vaš imunski sistem pretirano odzval. Vaše telo bo nato sprostilo histamin, ki poleg srbenja in pordelosti kože povzroči tudi padec krvnega tlaka.

Alergija na mačke - ženska boža mačko © maryviolet / stock.adobe.com
Mačja dlaka ni vzrok alergije na mačke.

Preprečevanje: Ali lahko preprečimo alergijo na mačke?

Alergijo na živali lahko razvijete kadar koli. Torej tega ne morete preprečiti. Toda z različnimi oblikami terapije lahko alergijske simptome obvladate.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?