Zastrupitev pri mački

Zastrupitev pri mački - mačka na listju

Pozor: Bruhanje je lahko znak, da je vaša mačka zastrupljena!

Veliko mačk živi na prostem in se nič hudega sluteč potika po svoji soseski. Vendar pa se marsikje lahko skrivajo nevarnosti, na primer strupene vabe. Kako prepoznati zastrupitev pri mački in kaj storiti v tem primeru? Preberite in izvedeli boste!

Kako nevarna je zastrupitev pri mački?

Če je vaša mačka zastrupljena, je možnost okrevanja odvisna od več dejavnikov – vrste in odmerka strupa. V večini primerov je zaužiti odmerek premajhen, da bi prizadete mačke imele resne posledice.

Vendar se vedno znova zgodi, da mačke poginejo zaradi hude zastrupitve. Na splošno velja: Prej ko obiščite veterinarja in mački priskrbite zdravstveno pomoč, boljša bo prognoza!

Simptomi: Kako zgleda zastrupitev pri mački?

Strupene snovi lahko pri mačkah povzročijo različne simptome, odvisno od količine, ki jo zaužijejo. Če pa vaša mačka kaže nekatere ali vse od naslednjih tipičnih simptomov zastrupitve, bi morali nujno k veterinarju, saj vaša mačka lahko zastrupljena:

 • Močno poslabšano splošno počutje
 • Bolezni prebavil, kot so slabost s slinjenjem, bruhanje, (krvava) driska in bolečine v trebuhu (kolike)
 • Nevrološke težave, kot so izguba zavesti, paraliza, krči, tresenje, dezorientacija ali opotekanje
 • Povečanje ali zoženje zenic
 • Težave z dihanjem, kot je močno povečana ali zmanjšana hitrost dihanja (normalna hitrost dihanja za odrasle mačke: 20 do 40 vdihov na minuto) ali oteženo dihanje
 • Zvišana telesna temperatura (hipertemija)
 • Srčne težave, kot je nepravilen srčni utrip
 • Motnje koagulacije, ki jih je mogoče prepoznati po krvavitvi (npr. na dlesni, koži ali v urinu)

Kdaj moramo k veterinarju?

Takoj, ko posumite, da se je vaša mačka zastrupila. Pri zastrupitvi je preventiva boljša, kot kurativa!

Če veste, katero strupeno snov je mačka pogoltnila, lahko pokličete center za zastrupitve. Tam lahko prejmete dodatne informacije o aktivni sestavini.

Prva pomoč: Kaj storiti, če se mačka zastrupi?

Če ste dlje časa oddaljeni od veterinarja, lahko mački pomagate tako, da ostanete mirni. Vaša panika bo namreč negativno vplivala na vašo mačko.

V kolikor vaša mačka izgubi zavest, jo obrnite v stabilen bočni položaj in ji malce izvlecite jezik, da se v primeru bruhanja slučajno ne zaduši.

Zastrupitev pri mački - mačka in miš © Evdoha / stock.adobe.com
Mačke držite stran od crknjenih miši, saj so se lahko zastrupile s podganjim strupom.

Diagnoza: Kakšna je diagnoza zastrupitve?

Žal je tako, da zelo malo lastnikov mačk ve, s čim se je njihova mačka zastrupila. Zato je pomembno, da svojemu veterinarju zagotovite vse pomembne informacije, ki se jih spomnite imate. Veterinar vam bo postavljal razna vprašanja, medtem pa bo pregledoval vašo mačko in poleg notranje telesne temperature preveril tudi stanje sluznice, utrip, dihanje in reflekse vaše mačke.

Ker so poleg zastrupitve možne tudi druge diagnoze (npr. zapora črevesja ali travma), mora vaš veterinar opraviti nadaljnje preglede. Zato bo vaši mački tudi vzel kri in s slikanjem preveril stanje notranjih organov (rentgenski posnetek).

Terapija: Kako poteka zdravljenje zastrupitve?

Če se je vaša mačka zastrupila le pred nekaj minutami ali urami, lahko veterinar uporabi posebna sredstva, s katerimi pri mački sproži bruhanje. Tudi z izpiranjem želodca lahko poskuša spraviti strup iz mačke.

V kolikor pa ne veste, kdaj je mačka zaužila strupeno snov, vendar veste, kaj točno je zaužila, lahko veterinar uporabi protistrup. Vitamin K na primer pomaga proti zastrupitvi s podganjim strupom.

Toda mačka poleg zdravljenja vzroka potrebuje tudi podporne ukrepe, s katerimi stabiliziramo krvni obtok in spodbudimo razstrupljanje telesa. Sem spadajo:

 • Peroralno dajanje aktivnega oglja, ki veže strupene snovi
 • Infuzijska terapija
 • Po potrebi zdravila proti slabosti (antiemetiki) in bolečinam

Ker ima zastrupitev lahko resne posledice, večina veterinarjev hospitalizira zastrupljene mačke. To je zelo pomembno, da se lahko hitro in specifično odzovemo na negativne spremembe vitalnih telesnih funkcij.

Vzroki: Kakšni so sprožitelji zastrupitve pri mački?

Strupene snovi lahko najdemo povsod: v okolju in v lastnem domu. Lahko gre za strupene snovi, ki se nahajajo v rastlinah, strupenih za mačke, nevarnih živilih in pa gre za kemične snovi v razkužilih.

Zastrupitev pri mački Kakšni so najpogostejši sprožitelji zastrupitve pri mački?

Strupena snov Prisotna v
Acetilsalicilna kislina Tablete, kot je aspirin
Svinec Baterije, lak, barve, igrače
Etilen glikol Antifriz in odstranjevalec rje sta zelo sladkega okusa
Strupene rastline Sobne in vrtne rastline, kot so agava, benjamini, bršljan, hortenzija, orhideja, oleander, božična zvezda
Živilo Alkohol, kava, česen, čokolada, čaj, grozdje in rozine, čebula
Metaldehid Polžji strup
Rodenticidi (antikoagulanti) Strup za podgane, ki se pogosto uporablja kot strupena vaba ali v želodcu glodavcev

Preprečevanje: Kako preprečiti, da bi se mačka zastrupila?

Vseh toksinov ni vedno mogoče odstraniti iz stanovanja. Kljub temu pazite, da zdravila in potencialna strupena živila hranite izven dosega mačk. Če se ne želite odreči okrasnim rastlinam, se raje odločite za nestrupene rastline, kot so mačja trava ali marjetice.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?