FLUTD pri mačkah This article is verified by a vet

Mačka pri veterinarju

Vaša mačka mora nujno na pregled k veterinarju, če je njen urinarni trakt oviran.

Obolenja urinarnega trakta so pri mačkah pogost pojav. Pri tem pogosto najdemo izraz »Feline Lower Urinary Tract Disease« – skrajšano FLUTD. Kaj pomeni FLUTD za mačke, si lahko preberete v spodnjem povzetku.

Kaj pomeni FLUTD?

Izraz Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) ni samostojna bolezen, temveč je splošen izraz za številne bolezni spodnjih sečil (mehur, sečnica) pri mačkah. Prizadete mačke imajo lahko bolečine ali težave pri uriniranju, ki so posledica sečnih kamnov ali fizičnih zožitev.

Kako nevarno je to za mačke?

Če pride do blokade sečil, lahko takšno stanje za vašo mačko hitro postane življenjsko nevarno. Če vaša mačka kljub močnemu pritiskanju ne odvaja urina, je pomembno, da se v nekaj urah posvetujete z veterinarjem

Katere mačke so pogosto prizadete?

Medtem ko zunanje mačke redko zbolijo za boleznijo sečil, obstaja mnogo večje tveganje, da zbolijo notranje mačke in tiste v gospodinjstvih z več mačkami.

Poleg tega lahko dejavniki, kot sta debelost in pomanjkanje gibanja, spodbujajo razvoj FLUTD. Kastrirani mačaki so zato še posebej ogroženi, saj pri njih pogosto pride do povečanja telesne teže.

Pomembno vlogo imata tudi stres in prehrana. Če vaša mačka uživa samo suho hrano in pri tem premalo pije, lahko to prav tako pripomore k razvoju bolezni sečil.

Simptomi: Kakšni so znaki FLUTD pri mačkah?

Posledice FLUTD so običajno zožitev sečnice in vnetje mehurja. Zato lahko opazite naslednje znake bolezni:

 • Vaša mačka pogosto hodi na stranišče.
 • Urinira, vendar iztisne le nekaj kapljic.
 • Vaša mačka med uriniranjem mijavka ali glasno stoka od bolečine.
 • V urinu lahko opazite kri.

Kdaj naj grem k veterinarju?

Sečnica se lahko v skrajnih primerih popolnoma zamaši, kar povzroči zastajanje urina v mehurju. Sečni presnovki tako ne morejo zapustiti telesa, zato obstaja nevarnost nevarnih elektrolitskih sprememb v krvi. Presežek kalija, na primer lahko ogrozi življenje vaše mačke, saj povzroča srčno aritmijo.

V naprednih fazah pride do zadrževanja urina v ledvicah in nevarnosti akutne odpovedi ledvic. Če se bolezen ne obravnava lahko bolnik umre.

Če torej opazite, da vaša mačka komaj ali sploh ne odvaja urina, je nujno potrebna obravnava. Takoj obiščite veterinarja, da preprečite hujši potek.

Diagnoza: Kako odkrijemo FLUTD pri mačkah?

Veterinar bo po opisu simptomov in izpraševanju lastnika (anamneza) običajno posumil na obolenje FLUTD. Da pa lahko sum potrdi, mora vašo mačko temeljito pregledati.

Po splošnem pregledu veterinar ne bo preveril le urina, temveč tudi kri vaše mačke. Uporabi lahko tudi rentgen ali ultrazvok, da izključi možnost sečnih kamnov ali tumorjev.

Terapija: Kako se zdravi FLUTD pri mačkah?

Razvoj bolezni FLUTD je lahko zapleten, zato je zdravljenje vedno odvisno od posameznega primera ter resnosti in vzroka bolezni.

Nujni ukrepi

Najprej je treba odpraviti morebitno zadrževanje urina, da se stanje vaše mačke lahko stabilizira. Veterinar bo zato vašo mačko dal pod narkozo in ji namestil kateter. Tako bo lahko izpral in izpraznil mehur ter preprečil zaplete.

V kolikor bo vaša mačka ponovno poskušala sama urinirati lahko veterinar kateter odstrani. Pri nadaljnji stabilizaciji obtoka lahko pomagajo tudi intravenozne infuzije in protivnetna zdravila.

Spopadanje z vzroki

Pomembno je, da se borimo proti vzrokom. Potrebni ukrepi so odvisni od osnovne bolezni. Naslednji načini zdravljenja so le nekateri primeri:

 • Uživanje posebne dietne prehrane lahko pomaga pri raztapljanju sečnih kristalov.
 • Če je prišlo do zožitve sečnice zaradi krča, so potrebna zdravila za sproščanje mišic.
 • Če gre za fizične težave (npr. zožitev konice penisa), bo veterinar morda moral kirurško razširiti sečnico vašega mačka.

Opomba: Ustrezna dietna hrana lahko podpre naravne telesne funkcije vaše mačke. Kljub temu upoštevajte, da z dietno hrano ne morete zdraviti ali preprečiti bolezni. O primerni prehrani za vašo mačko se morate vedno posvetovati z veterinarjem. Posebno dietno hrano lahko najdete v spletni trgovini zoohit.

Vzroki: Kaj povzroča nastanek FLUTD pri mačkah?

Ker FLUTD ni samostojna bolezen, jo lahko povzroči več različnih sprožilcev. Poleg različnih dejavnikov tveganja (debelost, čistoča doma, kastrirani samci) pa je moč opaziti, da se pri mačkah s FLUTD pogosto pojavi ena ali več naslednjih sprememb:

Mačji idiopatski cistitis (FIC) – posebna različica cistitisa – je pogost sprožilec FLUTD pri mačkah. Je posledica stresa in ne okužbe.

Ker je sečni trakt mačakov daljši in se proti konici penisa zoži, so samci zaradi izločenih vnetnih celic v urinu še posebej življenjsko ogroženi.

Pri mačkah se zlahka tvorijo sečni kristali in sečni kamni. Ti nastajajo zaradi kopičenja mineralnih soli (npr. kalcijev oksalat, struvit) v urinu. Če kamni blokirajo pretok urina, lahko pride do FLUTD.

Bakterijska okužba mehurja lahko prav tako povzroči FLUDT. Ta je sicer manj pogosta kot prva navedena vzroka.

Prognoza: Kakšne so možnosti za ozdravitev?

Raziskava o pogostosti ponovitev bolezni in dolgoročni prognozi mačk s FLUTD je pokazala, da se pri 58,1 % mačk s potrjeno FLUTD pojavi vsaj ena ponovitev. Stopnja umrljivosti je znašala pet odstotkov. Prognoza je bila v vsakem primeru boljša, če so lastniki mačk izvajali preventivne ukrepe.

Preventiva: Kako zaščititi svojo mačko pred FLUTD

V primeru, da je vaša mačka že imela bolezen FLUTD, je verjetnost ponovitve bolezni žal zelo velika. Veterinarji pogosto opažajo ponovitve, kadar je bil v preteklosti prisoten idiopatski cistitis.

Da bi zmanjšali tveganje, upoštevajte naslednje ukrepe:

 • Spodbujajte pitje: če postavite posodice za vodo in hrano na ločena mesta, lahko povečate količino vode, ki jo mačka spije. Prav tako v vašem domu poskrbite za več posodic za vodo ali uporabite mačjo fontano.
 • Zadostno število mačjih stranišč: če imate več mačk, potrebuje vsaka mačka vsaj eno svoje stranišče. V nasprotnem primeru lahko mačka zadržuje urin kar lahko privede do razvoja FLUTD.
 • Preprečevanje prekomerne telesne teže: za preprečevanje prekomerne telesne teže vašega kastriranega hišnega mačka, ga spodbujate h gibanju – na primer s športi za mačke ali zadostnimi možnostmi za plezanje. Poleg tega prilagodite dnevni obrok in/ali po posvetu z veterinarjem uporabite hrano z zmanjšano kalorično vrednostjo.
 • Mokra hrana namesto suhe hrane: postopoma preidite na mokro hrano, da bo vaša mačka pridobila več tekočine. Suho hrano lahko tudi namočite z vodo.
 • Izogibajte se stresu: mačke so občutljive živali in se lahko stresno odzovejo na selitev ali nove sostanovalce. Vedno se torej prilagodite potrebam vaše mačke in v stresnih trenutkih uporabite feromone (po posvetu z veterinarjem).

Viri:

 • tierklinik-ismaning.de
 • tierarzt-pattenham.de
 • tierarztpraxis-am-tierheim.de
 • Michaela Dautel: FLUTD (feline lower urinary tract disease). Retrospektive Studie zu Auftreten und Therapieverfahren und sonographische Befunde bei operativ versorgten Patienten, Dissertation, München 2006 (PDF)
 • Elisabeth Marie Kaul: Rezidivhäufigkeit und Langzeitprognose von Katzen mit Feline Lower Urinary Tract Disease, Dissertation, München 2021 (PDF

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?