Giardia pri mačkah

Giardia pri mačkah - mačka leži na parketu

Tudi na videz povsem zdrave mačke so lahko okužene z gardio.

Če se pri vaši mački vedno znova pojavlja driska, potem je lahko okužena z zajedavcem giardia. Enocelični črevesni paraziti so lahko nevarni, zlasti za mlade in oslabljene živali. V nadaljevanju si preberite vse, kar morate vedeti glede giardie pri mačkah.

Kako nevarna je giardia pri mačkah?

Giardia pri mačkah je zelo resna stvar. Ponavljajoča se driska povzroča znatno izgubo tekočine, zlasti pri mladih mačkah, ki je lahko smrtno nevarna. Giardie so nalezljive tudi za ljudi.

Simptomi: Kateri so najpomembnejši znaki bolezni?

Vsaka okužba z giardio (giardiozo) pri mačkah ne povzroči hudega vnetja v črevesju. Kako izraziti so simptomi je na koncu vedno odvisno od imunskega stanja in starosti mačke ter količine zaužite giardie.

Giardioza se kaže zlasti pri mladih mačkah z naslednjimi simptomi:

  • Vodena in tudi krvava driska
  • Izguba apetita, shujšanost in bruhanje
  • Apatija
  • Razmršena in dolgočasna dlaka
  • Dehidracija

Zlasti starejše mačke pogosto ne kažejo simptomov giardioze. Ker pa še vedno izločajo patogene, lahko okužijo druge živali ali njihove lastnike.

Diagnoza: Kako prepoznamo giardio pri mačkah?

Na splošno velja, da morate z mačko vedno k veterinarju, če se drisko večkrat ponovi ali jo ima več kot dva ali tri dni. Prav tako bi morali razjasniti nespecifične simptome, kot so izčrpanost ali zmanjšan apetit vašega krznenega nosu.t.

Najboljši način za hitro diagnozo je, da k veterinarju s seboj prinesete večji vzorec izločenega blata. Vzorec naj vsebuje iztrebke treh zaporednih dni. Mačka ne izloča giardie neprekinjeno, zato je treba pregledati več vzorcev.

Zdaj so na voljo tudi hitri veterinarski testi za prepoznavanje giardie pri mačkah. Rezultate prejmemo v 10 do 15 minutah.

Giardia pri mačkah - tri mačke © ButterflyEffect / stock.adobe.com
Če imate v gospodinjstvu več živali, je treba vse zdraviti proti giardii.

Terapija: Katere vrste zdravljenja poznamo?

Če pregled pokaže, da je vaša mačka okužena z giardio, se lahko veterinar odloči za različna zdravila. Običajno se uporabljata učinkovini fenbendazol ali metronidazol. Zdravilo bo mačka morala več dni prejemati peroralno.

Ker je giardia pri mačkah izjemno trdovratna, je zdravljenje zato najbolje izvesti v dveh ciklih s tri do petdnevnim vmesnim premorom. Po zdravljenju se blato še enkrat pregleda. Ko so zajedavci končno odpravljeni, je terapije konec.

Temeljito očistite okolje

Poleg tega uspešno zdravljenje giardioze vedno vključuje temeljito čiščenje celotnega mačjega okolja. Komercialna razkužila žal ne delujejo proti cistam giardie, ki se nahajajo v okolici. Ubijejo jih suša in temperature nad 60 stopinj Celzija.

Prognoza: Kakšne so možnosti ozdravitve?

Če pravilno ravnamo s svojo mačko in poskrbimo za čisto okolje, lahko preprečimo razvoj giardij. V koliko v gospodinjstvu živijo še druge živali, morate vse ostale živali obravnavati profilaktično. V nasprotnem primeru se bodo vaše živali vedno znova okužile.

Vzroki: Kako pride do bolezni?

Giardia intestinalis je črevesni zajedavec, ki je razširjen po vsem svetu in je nevaren tudi za mačke. Enoceličarji kolonizirajo tanko črevo vaše mačke in s tem sprožijo značilne simptome.

Ciste giardie nastanejo z delitvijo tako imenovanih trofozoitov v tankem črevesju mačke. Mačka jih nato izloči z blatom in tako okuži druge živali. Ciste so zelo odporne tudi na okoljske dejavnike. Zato je prenos možen tudi preko površin in onesnaženih predmetov.

Preprečevanje: Kako preprečimo giardio pri mačkah?

Naslednji ukrepi vam lahko pomagajo, da se vaša mačka ne bo vedno znova okužila z giardio:

  • Poberite okužene iztrebke in okolico očistite z vročo vodo (nad 60 stopinj Celzija)
  • Redno razkužujte mačje stranišče, prehranjevalna območja in površine
  • S posebnim šamponom poskrbite za nego kožuha mačke (nalezljive ciste se lahko zadržijo v kožuhu in povzročijo nove okužbe)
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?