Izguba dlake pri mačkah (alopecija) This article is verified by a vet

izguba dlake pri mačkah

Izguba dlake pri mačkah ali alopecija se lahko pojavi fiziološko zaradi sezonske menjave dlake ali pa patološko. Zajedavci, hormonske motnje ali dedne motnje rasti dlake so le nekateri izmed vzrokov, ki lahko povzročijo izpadanje dlake pri mačkah.

Izguba dlake pri mačkah: Vzroki

Izguba dlake ni samostojna bolezen, temveč znak drugih bolezni. Zaradi tega smo alopecijo razdelili na izpadanje dlake (zaradi vzrokov, ki niso povezani s praskanjem) in navidezno izpadanje dlake (zaradi srbenja in praskanja):

 1. Vzroki, ki niso povezani s srbenjem:

 • Hormonske motnje: dlake rastejo v treh različnih fazah, ki jih nadzirajo različni rastni hormoni. Na njih med drugim vplivajo hormoni nadledvične žleze ali ščitnice, zato lahko bolezni, povezane s temi organi, povzročijo izpadanje dlake. Pri mačkah je hipertiroidizem pogost vzrok izgube dlake.
 • Dedne bolezni, ki vodijo do funkcionalnih ali strukturnih težav z lasnimi koreninami (npr. folikularna displazija)
 • Okužbe kože zaradi bakterij (npr. stafilokoki ali streptokoki) in glivic (npr. malassezia ali dermatofiti).
 • Tumorji
 • Stres

2. Vzroki, ki so povezani s srbenjem:

 • Ektoparaziti, kot so bolhe, ušesne pršice in pršice lasnih mešičkov
 • Alergijski odzivi (npr. zaradi cvetnega prahu, pršic ali parfumiran mačji pesek)
 • Tudi bakterije in glivične okužbe lahko povzročijo izpadanje dlake pri mačkah zaradi srbenja

Kakšni so simptomi?

Izguba dlake pri mačkah se lahko pojavi po celotnem telesu ali samo na določenih točkah. Oblika, obseg, časovni pojav (akutni ali kronični) in simetrija se razlikujejo glede na vzrok. Mačke pogosto hkrati trpijo tudi zaradi drugih osnovnih bolezni:

 • Srbenje lahko povzroči, da se mačka praska in liže po prizadetem območju, zaradi česar pospešeno odstranjuje dlako.
 • Hormonske motnje, kot je hipertiroidizem pri mačkah, pogosto povzročajo izgubo teže kljub večjemu zaužitju hrane. Pogosto pride tudi do težav s prebavili in povečane ravni aktivnosti.
 • Bakterijske okužbe lahko spremlja gnojno izločanje iz ran in v hudih primerih povzroči usodno sepso. Splošno stanje mačke se pri tem močno poslabša, poleg tega pa jo spremlja visoka vročina.

Kako lahko izgubo dlake diagnosticiramo?

Izgubo dlake pri mački lahko povzročijo številni dejavniki, zato je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem. Med pogovorom omenite, kakšne preventivne ukrepe ste izbrali za odganjanje zajedavcev in kakšna je prehrana mačke. Veterinar vas bo vprašal tudi o nenadnih spremembah značaja vaše mačke in pojavu katerih drugih simptomov (npr. driska, bruhanje, utrujenost).

Ko veterinar določi trenutno zdravstveno stanje mačke, jo lahko še podrobneje pregleda in preveri prizadeta območja na koži. Če na koži opazi gnojni izloček, je to lahko znak bakterijske okužbe kože (pioderma). V kolikor pa so dlake zgolj odlomljene, pa verjetno gre za izpadanje dlake zaradi srbenja.

Toda ni rečeno, da bodo zunanji znaki razkrili vzrok bolezni. Zato bo veterinar v nekaterih primerih potreboval več časa za diagnozo. Pomagajo vam lahko naslednji diagnostični ukrepi::

 • Krvni preizkus lahko pomaga odkriti znake vnetja, alergijskih odzivov in okužb z zajedavci, kot tudi bolezni, ki prizadenejo različne organe (npr. jetra).
 • Kožni preizkus (intradermalni test) ali preizkus protiteles za razjasnitev vzroka alergijskih odzivov. Izločevalna dieta, s katero lahko diagnosticiramo alergijo na hrano.
 • Hormonske motnje lahko prepoznamo s pomočjo posebnih hormonskih preizkusov.
 • Za določitev cikla rasti dlake lahko uporabimo trihogram, pri čemer posamezno dlako pregledamo pod mikroskopom in jo preverimo glede na njene lastnosti.
 • Z biopsijo okoliških kožnih plasti lahko preverimo vnetne celice, bakterije in zajedavce.

Kako zdravimo izgubo dlake pri mačkah?

Da bi lahko zdravili izpadanje dlake moramo najprej zdraviti vzrok:

 • Bakterijske okužbe se ponavadi pozdravijo po nekaj dneh rednega čiščenja ran. V nekaterih primerih potrebujemo tudi antibiotike v obliki mazil in tablet po tem, ko smo opravili preizkus odpornosti.
 • Okužbo z zajedavci lahko zdravimo z zdravili.
 • V nekaterih primerih bomo zaradi izpadanja dlake zaradi alergije potrebovali kortizonske pripravke. Z odstranitvijo antigena iz mačjega okolja lahko lajšamo simptome.
 • Hormonske motnje lahko zdravimo z zdravili ali operacijo, odvisno od vzroka. Na primer hipertiroidizem lahko zdravimo z radioterapijo.
 • Tumorje zdravimo z radioterapijo ali kemoterapijo, odvisno od vrste celic. Pomagajo lahko tudi kirurški posegi.

Preverite našo ponudbo hrane za kožo in dlako!

Kakšna je prognoza?

Izguba dlaka pri mačkah ni pogost pojav. Ne glede na to pa lahko na izgubo dlake vplivajo hude bolezni. Zato je prognoza močno odvisna od izvora bolezni in zdravljenja. Če lahko bolezen uspešno pozdravimo, dlaka pogosto hitro zraste nazaj.

Izguba dlake pri mačkah: Jo lahko preprečimo?

V nekaterih primerih lahko že v zgodnji fazi preprečimo izpadanje dlake pri mačkah. Uporabimo lahko posebne ovratnice in kapljice, ki odvračajo zajedavce in s pomočjo piretroidov nelagodno vplivajo na pršice, bolhe in klope. Uravnotežena prehrana in dobri življenjski pogoji lahko prav tako pomagajo preprečiti razvoj bolezni.

Vir:

tiermedizinportal.de


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?