Strupene rastline za mačke This article is verified by a vet

Strupene rastline za mačke, mačka na travi

Niso vse rastline primerne za mačke!

Ko vaš vrt krasno zacveti, bo vaša mačka z užitkom grizljala rastline. Čeprav zgleda zares čudovito, pa je lahko življenjsko nevarno. Niso vse rastline zdrave za mačke! Preberite naš članek in izvedeli boste, katere so strupene rastline za mačke.

Simptomi: Tipični znaki zastrupitve

Če je vaša mačka pojedla strupeno rastlino, so simptomi odvisni od zaužitega odmerka. Tipični simptomi zastrupitve so:

  • Močno slinjenje
  • Bruhanje
  • Driska
  • Epileptični napadi in paraliza
  • Težave z dihanjem ali srčna aritmija

Glede na odmerek lahko mačke zaradi zastrupitve umrejo. Če sumite, da je vaša mačka zaužila strupeno rastlino, se čim prej obrnite na veterinarja.

Katere so strupene rastline za mačke?

Strupene rastline

Trave so pogosto na jedilniku vaše mačke, saj jih potrebuje, da izloči sprimke dlak. Morda se boste morali posloviti od kakšne sobne rastline, saj so nekatere strupene za vašo mačko. Naslednjih rastlin zato ne imejte v svojem stanovanju ali na balkonu:

Ime Lastnost
Agava Zaužitje te rastline draži sluznico vaše mačke.
Fikus benjamin Draženje sluznice, bruhanje in driska so značilni znaki zastrupitve s tem fikusom.
Kavčukovec priljubljena
Hortenzija Hortenzije so za mačke le delno strupene.
Oleander Na srečo je oleander, ki je za mačke zelo strupen, zelo grenkega okusa.
Vse vrste orhidej Običajno so za zastrupitev mačke dovolj le majhne količine.
Božična zvezda Božična zvezda, ki je priljubljena v božičnem času, je zelo strupena za otroke, pse in mačke.
Strupene rastline za mačke, mačka na ploščicah
Če se mačka prekomerno slini ali bruha, je to lahko znak, da se je zastrupila.

Strupene vrtne rastline

Če imate zunanjo mačko, bo zagotovo vsako pomlad nadvse uživala, ko bo vaš vrt cvetel. Toda pazite, da se ne loti naslednjih strupenih vrtnih rastlin:

Ime Lastnost
Aloe vera Strup aloin, ki ga najdemo v listih, je strupen za večino hišnih ljubljenčkov.
Ciklama Strupeni saponini oslabijo dihanje in povzročijo nevarne motnje krvnega obtoka.
Bršljan Če mačka zaužije bršljan, se lahko mačka prekomerno slini, bruha in v najslabšem primeru trpi zaradi krčev in paralize.
Praprot Praproti (npr. orlova praprot) so strupene rastline z encimom tiaminazo poškodujejo kostni mozeg ljudi in živali.
Bezeg Številni deli rastline, na primer skorja in cvetovi, so strupeni za mačke.
Hijacinta Vpliva na sluznico vaše mačke.
Žafran Ta vrsta tulipana je čudovita in hkrati zelo strupena za vašo mačko. Vsebovan strup pikrokocin, povzroča želodčne težave in včasih celo slabše znake zastrupitve.
Šmarnica Glikozidi, ki jih vsebujejo cvetovi in plodovi, pri mačkah povzročajo hude srčne aritmije. Prevelik odmerek lahko povzroči tudi srčni zastoj.
Narcisa Ta rastlina, znana tudi kot velikonočni zvon, lahko po zaužitju pri mački povzroči hude želodčne motnje in motnje ravnotežja.
Filodendron Pozor: Filodendron je še posebej strupen za mačke in lahko poškoduje njene ledvice vaše.

Zakaj mačke jedo rastline?

Med umivanjem mačke pogoltnejo veliko dlake, saj jo ližejo s svojim grobim jezikom. Te se nato v želodcu zmešajo s slino in sprimejo v večje sprimke dlake. To še posebej prizadene dolgodlake mačke. Če so dlake predolge in ne pridejo v črevesje, jih bo mačka izbruhala.

Da bi spodbudila izločanje dlake, pa rada zaužije nekaj trave. Vlakna mladih, nestrupenih trav delujejo spodbudno in posredno preprečujejo, da bi prišlo do nevarne črevesne obstrukcije.

Mački lahko pomagate s sveže posajenim žitom, travo ostrico ali že pripravljeno mačjo travo. S temi rastlinami lahko tudi preprečite, da se mačka lotila strupenih sobnih rastlin.

Da bo vaša mačka zaužila neškodljivo travo, morate biti pozorni na robove trave. Ti naj bodo mehki in ne ostri. Ostri robovi lahko močno poškodujejo ustno votlino vaše mačke ali se ji zataknejo v požiralnik.

Kako izbrati pravilno mačjo travo si preberite v našem članku Mačja trava.

Strupene rastline za mačke, mačja meta
Vrhunec za številne mačke: mačja meta.

Nestrupene rastline za mačke

Mačke imajo rade tudi nekatere nestrupene rastline. Sem spadajo predvsem naslednje:

  1. Mačja meta

Ta rastlina, ki jo poznajo skoraj vsi lastniki mačk, vsebuje snov, ki je za mačke opojna. Njen poživljajoč učinek številne mačke naravnost prevzame, tako da se želijo neprestano igrati z rastlino.

Nekatere mačke pa se za mačjo meto sploh ne zmenijo. Zaenkrat še ne vemo, zakaj je temu tako. To zelišče lahko pogosto najdete v igračah za mačke ali drugih predmetih (npr. praskalna drevesa).

  1. Mačji vrednik

Vonj mačjega vrednika (lat. Teucrium marum) nekatere mačke močno privlači. Rastlina prihaja iz zahodnega Sredozemlja in jo lahko gojite tudi kot loncu ali vazi.

Čeprav ima vijolično cvetoča rastlina precej močan vonj po etru, pa ga večina mačk obožuje tudi, ko je rastlina posušena.

  1. Baldrijan

Tudi baldrijan (lat. Valeriana officinalis) vzbuja zanimanje številnih mačk. Poznamo ga tudi kot mačjo korenino, saj se mačke rade valjajo po njem in z veseljem glasno mijavkajo. Tudi tu še ne vemo točno, zakaj se mačke tako vedejo.

V naši spletni trgovini zoohit lahko najdete mačje igrače z majo meto in baldrijanom!


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne