Igra z mačko

Eine Mačka je srečna takrat, ko živi vrsti primerno življenje. To pomeni življenje, ki čim bolj ustreza pogojem njenega naravnega okolja. Življenje, ki ji ponuja tako umik in mir, kot aktivnosti in dodatno spodbudo. Preberite več

3 min

Igra z mačko – inteligentne igrače

Mačke so za veliko ljudi žive plišaste igrače: so mehke, imajo rade človeško bližino in se pustijo razvajati. Kar pa veliko lastnikov mačke pozablja pri tem: vaše mehke živali so še vedno male divje živali! Z življenjem na kavču so redko zadovoljne in sproščene. Nikogaršnje, v divjini živeče mačke se same zaposlujejo. Vsak mali obrok si najdejo po urah dolgega lova. Dan za dnem so zaposlene s skrivanjem, obrambo in prežanjem. Mir, kot ga uživajo naše hišne mačke, imajo redko. Vendar tudi po desetletjih dolgega skupnega življenja z ljudmi so naše mačke v svoji biti in tudi telesno male divje živali in imajo podobne zahteve kot njihove, v divjini živeče sorodnice! Prav zato moramo poskrbeti, da so zaposlene in za to najbolje poskrbijo inteligentne igrače za mačke.

4 min

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?
3 min

Kako zaposliti notranjo mačko?

Mačke so po naravi raziskovalke in lovke, vedno na preži za novih kotičkom za skrivanje ali mimoidočo miško. V kolikor živite v mestu ali iz drugih razlogov mačka nima prostega izhoda v zunanji svet, potem morate njen življenjski prostor narediti čimbolj raznolik, da se vaša mačka ne bo dolgočasila. Manj kot je v stanovanju "prepovedanih" območij, toliko bolje za vašo mačko. Zaposlitev in igra z mačko sta tako ključnega pomena - več o tem v spodnjem članku.

5 min

Laser za mačke

Mnenja se razlikujejo, ko govorimo o laserju za mačke. Je laser za mačke škodljiv ali koristen za vašo mačko? Izvedeli bomo prednosti in slabosti uporabe laserja pri mačkah.
3 min

Mačji agility

Gibanje in zabava sta bistvenega pomena za zdravo mačje življenje. Če se vaša mačka dolgočasi, kmalu povzroča težave. Večina mačk ima rada izzive, ki trenirajo duha in telo. Mačji agility je odlična možnost povezati spodbujanje razvoja z zabavo. Nagovarja naravno radovednost vaše mačke in se lahko izvaja zunaj in znotraj.

Kot lastnik lahko veliko pripomorete k temu, da zagotovite primerne življenjske pogoje vašemu mačjemu sostanovalcu. Vaša mačka bo navdušena nad obilico crkljanja in vam bo v zahvalo mogoče včasih prinesla tudi kakšen plen.

Možnosti za skupno igro med lastnikom in mačko so zelo raznolike. Nekatere igrače za mačke lahko izdelate celo sami. Veliko odličnih igrač za mačke lahko najdete tudi v spletni trgovini zoohit in tako omogočite mački dodatno zabavo. Mačjih igrač se ljudje pravzaprav nikoli ne naveličamo.

Priporočljivo je, da vsak dan namenite nekaj časa igri z mačko, po možnosti vsak dan ob enaki uri, da postane igra neke vrste običaj. Ker gre mačka praviloma ponoči na lov za plenom, lahko tudi vi na primer zvečer namenite malo vašega časa igri z vašim tigrčkom.

Športne in rekreativne dejavnosti pomagajo mačkam pri izgubi teže oz. pri tem, da že od samega začetka ohranjajo pravilno težo. Inteligentne igrače za mačke trenirajo sive celice vašega ljubljenčka. Te so nadvse primerne za nekatere mačke oz. mačje pasme z visoko inteligenco.

Zakaj je igra za mojo mačko tako pomembna?

Stanovanjske mačke so lahko nagnjene k prekomerni teži. S pravilno prehrano lahko vplivate na to, da vaša mačja prijateljica ne pridobi preveč dodatnih kilogramov. Zavedajte se, da se suha hrana priporoča le kot dodatek k mokri hrani.

Nadaljnji pomemben dejavnik pri zmanjšanju teže je gibanje. Nekatere mačke se ne gibajo dovolj, če jim primanjkuje motivacije. Pomanjkanje gibanja se odraža pri mački poleg prekomerne teže tudi na pomanjkanju izzivov. To pa mačka nadomesti s hranjenjem in spanjem.

Poskrbite za to, da vaša mačja sostanovalka prejme dovolj pobude za igro, zabavo in rekreacijo. To jo ohranja fizično in psihično zdravo in ustreza njenim naravnim življenjskim pogojem in potrebam. Igra z mačko lahko tudi spodbuja njen nagon po lovu. Poskusite z vsako mačjo igračo posnemati nekaj gibanja in vedenja miške ali drugega plena mačke.

Pri mačkah s prostim izhodom gibanje očitno ni predmet pogovora. Prosta divjina ponuja veliko – od lova preko teka do plezanja. Poleg tega mačke uporabljajo več čutov hkrati, kar pomeni še dodatno miselno stimulacijo. Zato je naravo težko nadomestiti z igračami.

Seveda bi naj tudi mačko s prostim izhodom redno zabavali. Tudi vi boste imeli veselje s tem, saj igra krepi vez med mačko in človekom. Zato bi naj dnevno namenili skupni igri z vašim tigrčkom vsaj 15 do 30 minut.

Katere igrače za mačke so primerne?

Obstaja veliko vrst mačjih igrač, izbira je seveda odvisna od namena. Prepustite se navdihu in se postavite v vlogo vašega tigrčka: katera zabavna igra bi mu bila lahko všeč? In kaj bi se z veseljem skupaj igrali? Poleg tega se zavedajte, da vsaka mačja igrača zadovoljuje druge potrebe mačke.

Ali je to morda mačja palica, s katero mahate sem in tja, dokler vaš sobni tigrček grabi po njej ali lovi plen? Druge mačke imajo raje žogice za igro, saj se te zabavno kotalijo in skačejo sem ter tja. Priljubljene so tudi igrače za mačke, ki vsebuje mačjo meto. Nekatere mačke se odzovejo zelo spodbudno na mačjo meto, nenadoma postanejo posebej sproščene in razigrane. Seveda lahko poškropite najljubšo igračo vaše mačke s sprejem mačje mete, da dosežete enak učinek.

Mačji praskalnik pravzaprav ni mišljen kot igrača. Praskalnik je nepogrešljiv dodatek vsake mačke, saj si na njem brusi svoje kremplje in razteguje svoje mišice. Na praskalniku lahko mačka tudi označuje svoj revir. Praskalnik lahko uporabljate skupaj z igračo na primer tako, da nanj pritrdite igralno figuro.

Kako se lahko s svojo mačko ukvarjam s športom?

Agility trening, ki je priljubljena aktivnost za pse, je lahko tudi prijetna razvedritev za naše mačje prijatelje. Mačji agility je šport, kjer mora mačka po možnosti brez napak in v najkrajšem možnem času premagati določene ovire. Pri tem s pomočjo priboljškov vodite vašega mačjega ljubljenčka preko posameznih ovir.