Spondiloza pri mačkah This article is verified by a vet

Spondiloza pri mačkah

Spondiloza pri mačkah je sprememba hrbtenice, ki se pojavi predvsem pri starejših mačkah.

Spondiloza pri mačkah je bolezen sklepov, ki lahko povzroči hude bolečine. Prizadete živali so zato odvisne od pomoči svojih lastnikov. V tem članku boste izvedeli kako dovolj zgodaj prepoznati spondilozo pri mačkah in zakaj pride do težav s sklepi.

Kako nevarna je spondiloza za mačke?

Spondiloza deformans se lahko pojavi pri psih in mačkah. Povzroča degenerativne spremembe v hrbtenici. Te spremembe se razvijajo skozi daljše časovno obdobje, zato veliko prizadetih mačk na začetku kaže zgolj blage znake bolezni ali pa jih sploh nimajo.

Do hudih bolečin lahko pride kadar kostne ostroge, ki nastajajo med boleznijo prizadenejo bližnje živce. Skupaj s hernijo diska pa se pogosto pojavijo tudi drugi hudi simptomi, kot na primer nenadna paraliza, ki predstavlja zelo resno situacijo in zahteva nujno pomoč.

Simptomi: Kako se spondiloza kaže?

Spondiloza pogosto ostane neopažena celo življenje. Velikokrat se zgodi, da se jo odkrije spontano pri rentgenskem slikanju mačke, ki trpi zaradi drugih bolezni.

Nekatere mačke zaradi bolezni tako močno trpijo, da se spondiloza odkrije bolj zgodaj. Kadar so živci ali diski ukleščeni, pri mačkah občasno pride do inkontinence ali nenadne ohromelosti. Pojavita se zibanje ali toga hoja – včasih sploh niso več sposobne hoditi.

Je spondiloza za mačke boleča?

V času epizode spondiloze, prihaja pri prizadetih živalih do hudih bolečin. Zaradi tega nekatere mačke med napadom glasno stokajo. Lastnikom mačk se zato zdijo spondiloze še posebej boleče.

Katere živali so še posebej prizadete?

Spondiloze prizadenejo predvsem stare mačke. V redkih primerih pa se kostne spremembe pojavijo že v mladosti. Do tega pride na primer pri hudih preobremenitvah ali prirojenih okvarah kosti.

Kdaj k veterinarju?

Takoj, ko začne vaša mačka slabeti ali kazati znake bolečine, morate obiskati veterinarja. Ta lahko ugotovi vzrok spremembe in pomaga pri lajšanju bolečin.

Diagnoza: Kako prepoznati spondilozo pri mačkah?

Za zanesljivo diagnozo spondiloze je najprej potreben podroben klinični pregled. Veterinar si bo vašo mačko natančno ogledal ter ji previdno otipal hrbet in druge dele telesa.

Na podlagi klinične slike bo veterinar običajno naročil rentgen, da si podrobneje ogleda hrbtenico vaše mačke. Na podlagi rentgenskega posnetka, veterinar običajno zlahka prepozna spondilozo deformans.

Da bi bolezen lahko razlikoval od drugih, bo zdravnik ocenil njen obseg z naslednjimi vprašanji

  • Ali so osifikacije zaključene?
  • Katera vretenca so prizadeta?

Terapija: Kako se zdravi spondiloza pri mačkah?

Pri zdravljenju spondiloze lahko z ustrezno podporo ublažite simptome vaše mačke. Pomaga lahko na primer protibolečinska terapija z zdravili. S tem se bo vaša mačka znebila bolečin in kakovost njenega življenja se bo izboljšala.

Ob tem je priporočljiva tudi fizioterapija, s katero se zmanjšata naprezanje in napetost v mišicah. Za razbremenitev vretenc mora vaša mačka biti tudi v dobri kondiciji. Za vsako ceno se izogibajte prekomerni telesni teži in poskrbite za uravnoteženo prehrano.

Spondiloza pri mačkah fizioterapija © Lilli / stock.adobe.com
Fizioterapija pomaga številnim starejšim mačkam s spondilozo, artrozo in drugimi težavami s sklepi.

Vzrok: Kako se spondiloza pri mačkah razvije?

Na splošno je spondiloza skupni izraz za degenerativne spremembe hrbtenice. Glavni vzrok je starostna obraba, čeprav lahko pripomoreta tudi debelost ali preobremenitev.

Zakaj bolezen omejuje gibljivost mačke?

Pri mačji spondilozi pride do dveh pomembnih sprememb, ki vplivata na gibljivost vretenčnega sklepa:

  • Elastični elementi hrbtenice, ki vključujejo vezi in medvretenčne diske, izgubijo elastičnost.
  • Nastajajo kostne tvorbe (enteziofiti), zlasti na spodnji strani vretenc.

Takšne osifikacije se vedno razvijejo tam, kjer je obremenitev največja. Ker živcev na otrdelih vretencih ni več mogoče stisniti, se telo tako rekoč samo zaščiti.

Posebne manifestacije

Pri mačkah se lahko pojavijo naslednje vrste spondiloz:

  • Kadar osifikacije tvorijo tako imenovani kostni most, veterinarji to poimenujejo ankiloza.
  • Če se v zadnjem ledvenem vretencu ali križnici pojavijo zožitve hrbtenjače ali živčnih poti, se to imenuje sindrom cauda equina (CES).
  • Spondiloartroza je opredeljena kot prizadetost malih vretenčnih sklepov nad živčnimi izhodi.

Prognoza: Je spondiloza pri mačkah ozdravljiva?

Ker gre za kronično napredujočo bolezen sklepov, se spondiloze pri mačkah ne da pozdraviti.

Da bi vaši mački zagotovili udobno življenje, ji v vsakodnevnem življenju čim bolj pomagajte in upoštevajte navodila veterinarja in fiziologa za živali.

Na ta način lahko pomagate omiliti bolečine svoje mačke.

Preventiva: Je spondilozo pri mačkah mogoče preprečiti?

Spondiloze ni mogoče popolnoma preprečiti, saj je tudi del procesa staranja. Pojavi se na primer zaradi obrabe sklepov (artroza).

Z upoštevanjem naslednjih nasvetov pa lahko zmanjšate nekatere dejavnike, kot sta prekomerna telesna teža ali preobremenitev hrbtenice.

Poskrbite za dovolj gibanja

Zunanje mačke se običajno dovolj gibajo. Notranji mački pa morate ponuditi dovolj priložnosti za igro in jo spodbujati k rednemu gibanju. To lahko storite na primer z mačjimi igračami ali praskalnikom.

Notranjo mačko lahko naučite tudi hoje na povodcu. To ni dobro zgolj za zdravje vaše mačke, temveč je tudi zelo zabavno in krepi vašo medsebojno vez.

Izogibajte se preobremenitvam

Telesna vadba da, preobremenitev ne. Svoji mački omogočite dovolj časa za počitek. Športne aktivnosti opustite takoj, ko mačka začne šepati ali kazati znake bolečine.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?