Ataksija pri mačkah

Ataksija pri mačkah

Če se vaša mačka med hojo opoteka, gre morda za ataksijo.

Ataksija (motnja gibanja) je simptom, tj. odziv telesa na primarni vzrok. Preberite, zakaj se lahko pojavi ataksija pri mačkah in kakšna je prognoza.

Simptomi: Kakšni so simptomi ataksije pri mačkah?

Če vaša mačka trpi za ataksijo, je to samo posledica vzročne bolezni. Tipični znaki simptoma ataksije so nenadzorovani gibi. Odvisno od osnovne bolezni se lahko pojavijo dodatna nevrološka prizadetost ali ekstranevralni simptomi.

Kakšne so nevrološke prizadetosti pri mačkah?

 • Krči
 • Slepota in gluhost
 • Preobčutljivost na dražljaje

Kateri so zunajnevralni znaki bolezni?

 • Vročina
 • Zlatenica (ikterus)
 • Povečane bezgavke (limfadenopatija)
 • Brezbrižnost (apatija)
 • Zmanjšano ali popolnoma odsotno zaužitje hrane (anoreksija)
 • Oteženo dihanje, kot je kašelj

Kaj je sindrom valjanja kože?

Če je vaša mačka preveč občutljiva na določene dražljaje (npr. mraz), ima bolezen valjanja kože (znano tudi kot sindrom mačje hiperestezije). Doslej znanost ni našla vzroka za to preobčutljivost. Vendar pa je sindrom povezan s kroničnim stresom in različnimi boleznimi.

Kaj je vestibularni sindrom?

Vestibularni organ (organ za ravnotežje), ki sodeluje z malimi možgani, se nahaja v notranjem ušesu. Če dražljaj poškoduje ta organ, vaša mačka ne more več obdržati ravnotežja. V nekaj sekundah se lahko glava mačke nenadoma nagne. Poleg tega imajo ataksične mačke pogosto motnje koordinacije med hojo ali bruhajo zaradi slabosti.

Diagnoza: Kako se diagnosticira ataksija pri mačkah?

Če je vaša mačka videti pijana in se klati naokoli, je to znak za skrb, saj lahko gre za ataksijo, ki zahteva veterinarsko oskrbo. Prede pa se lahko borimo proti sprožilcu, moramo postaviti zanesljivo diagnozo. Ker se ataksija pri mačkah lahko razvije na več različnih načinov, se mora veterinar včasih natančneje lotiti preiskave.

Zato je pomembno, da svojemu veterinarju zagotovite vse pomembne informacije, ki se jih spomnite. To med drugim vključuje tudi hrano ali zdravila, ki ste jih pred kratkim svoji mački ponudili.

S pregledom mačke bo veterinar zbral še dodatne sledi. Pregledal bo tudi ušesa vaše mačke. Če so rdeča in vaši mački povzročajo bolečine, lahko to pomeni, da ima mačka ušesno okužbo.

Med nevrološkim pregledom bo preveril tudi čute vaše mačke. Pomembno je, da ugotovi obseg motenj in jih po možnosti lokalizira.

Z odvzemom krvi lahko določi tudi pomembne parametre za odkrivanje vnetnih okužb. Na podlagi vzorca krvi lahko pomaga prepoznati toksoplazmozo ali mačjo okužbo z mačjim koronavirusom. Pomagajo mu lahko tudi pregled količine alkohola v krvi ali slikovni postopki (npr. rentgen).

Ataksija pri mačkah
Veterinar pregleda vašo mačko od glave do šap in preveri tudi njen način hoje.

Terapija: Kako se zdravi ataksija pri mačkah?

Zdravljenje vaše mačke je odvisno od vzroka, zakaj je vaša mačka ataktična. Glede na to obstajajo različni terapevtski ukrepi, s katerimi lahko svoji mački pomagate.

Ti vključujejo naslednje primere:

 • Dajanje tiamina v primeru pomanjkanja tiamina
 • Kirurška odstranitev ali obsevanje tumorjev
 • Dajanje zdravil (npr. antibiotikov ali protivirusnih zdravil)

Poleg zdravljenja vzroka je pomembno tudi lajšanje simptomov. Tu vam lahko pomagajo na primer protivnetna ali protibolečinska zdravila. K uspešnosti terapije lahko pomembno prispeva tudi kratkotrajna ali dolgotrajna fizioterapija.

Vzroki: Kateri so vzroki ataksije pri mačkah?

Veterinarji ataksijo imenujejo motnje v gibalnih procesih. Če je vaša mačka ataktična samo na eni strani, gre za hemiataksijo.

V naslednji tabeli je zbran pregled bolezni in okvar, ki lahko sprožijo ataksijo pri mačkah:

Vzroki Primeri
Anomalije (malformacije) Kongenitalni miastenični sindrom (CMS) pri pasmah devon reks in sfinga, nerazvitost (hipoplazija)
Degenerativne bolezni Bolezni shranjevanja, kot je mukopolisaharidoza, zgodnje propadanje živčnih celic (abiotrofija)
Okužbe Otitis interna/media kot posledica okužbe s Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Proteus spp. ali Escherichia coli, mačja spongiformna encefalopatija, Toxoplasma gondii, Borna bolezen, mačji infekcijski peritonitis (FIP), virus mačje panleukopenije pri mladičih
Rak Tumorji, kot so gliomi ali meningiomi, metastaze
Podhranjenost Pomanjkanje tiamina
Travma (nesreča) Zlomi kosti, kot je zlom lobanjskega dna, poškodba centralnega živčnega sistema (CŽS, npr. možgani ali hrbtenjača)
Zastrupitev (intoksikacija) Preveliko odmerjanje zdravil (npr. fenobarbital), svinec, strupene rastline

Prognoza: Ali lahko pozdravimo ataksijo pri mačkah?

Ali bo vaša ataksična mačka ozdravela in kakšna bo pričakovana življenjska doba, je odvisno od različnih dejavnikov. To vključuje osnovno bolezen, resnost stanja in splošno zdravje vaše mačke. Na uspešnost terapije vpliva tudi to, ali in kako zgodaj boste bolezen prepoznali.

Na žalost kljub številnim prizadevanjem ni mogoče pozdraviti vseh sprožilcev ataksije pri mačkah. Okužba ušes, ki je pogosta pri mačkah, je dober primer, kako se lahko vaša mačka kmalu po uspešni terapiji znova normalno premika.

Preprečevanje: Tako mačko zaščitite pred ataksijo

Na žalost svoje mačke ne morete zaščititi pred vsako boleznijo. Kljub temu lahko znatno zmanjšate tveganje za to bolezen tako, da mački ponudite vrsti primerno hrano in jo primerno cepite. Poskrbite tudi, da se mačka dovolj giblje, saj je prekomerna telesna teža (debelost) dokazano povezana s številnimi boleznimi. Prav tako ne puščajte zdravil izpostavljene mački in iz stanovanja odstranite strupene rastline.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?