Kap pri mačkah

Kap pri mačkah

Če so zenice neenako razširjene ali če se oči nenadzorovano premikajo, je to lahko znak, da je mačko zadela kap.

Če se mačka opoteče in pade, hitro pomislimo na kap. V tem članku preberite, kako prepoznati znake in zdraviti kap pri mačkah.

Ali lahko mačka utrpi kap?

Da bi odgovorili na vprašanje, ali mačke lahko doživijo možgansko kap, moramo najprej opredeliti to bolezensko stanje. Inštitut Roberta Kocha (RKI) možgansko kap opredeljuje na naslednji način:

»Izraz možganska kap opisuje ‘nenadno’ odpoved možganskih funkcij. Možganska kap je generični izraz za akutno poškodbo predelov možganov, ki se pojavi kot posledica vaskularne […] okluzije ali možganske krvavitve.«

Vendar trenutna strokovna literatura komajda opisuje primere, v katerih so bile opisane mačje kapi. Kljub temu obstajajo znaki paralize, ki so podobni možganski kapi.

Katere mačke so najbolj nagnjene h kapi?

Veterinarji najpogosteje diagnosticirajo možgansko kap pri mačkah okoli 9. leta starosti. Poleg tega so te mačke običajno nagnjene k temu zaradi osnovne bolezni, kot sta rak ali ledvična bolezen.

Simptomi: Kako prepoznamo kap pri mačkah?

Prvi znaki možganske kapi pri mačkah so akutni, torej se pojavijo nenadoma. Odvisno od resnosti kapi (kot je velikost krvavitve ali blokade) in delov možganov, ki so prizadeti, lahko opazite naslednje nevrološke pomanjkljivosti:

 • Vaša mačka ima krče in usloči hrbet.
 • Zenice so neenako razširjene.
 • Opazite znake paralize/motnje gibanja
 • Oči se nenadzorovano premikajo.
 • Izgubi zavest.
 • Pride do nenadne slepote.
 • Mačka drži glavo pod nenavadnim kotom.
 • Mačka izgublja ravnotežje.

Diagnoza: Kako diagnosticiramo kap pri mačkah?

Če vaša mačka kaže nevrološke motnje, ne čakajte in se posvetujte z veterinarjem. Ker lahko različne bolezni (npr. vestibularni sindrom) povzročijo takšne simptome, je pomembno, da mačko temeljito pregledate.

Za hitrejše odkrivanje vzroka svojemu veterinarju posredujte vse pomembne informacije. Zato se pripravite na vprašanja, kot so: Kdaj so se pojavili prvi simptomi? Ali vaša mačka jemlje zdravila in če jih, kdaj jih je vzela nazadnje?

Nadaljnje preiskave

Po splošnem pregledu bo veterinar opravil nadaljnje preglede. Ti vključujejo pregled krvi in blata glede zajedavcev ter analizo urina.

Poleg tega lahko slikovne metode, kot sta računalniška tomografija (CT) ali slikanje z magnetno resonanco (MRI), pomagajo vizualizirati možne spremembe v možganih.

Terapija: Kako diagnosticiramo kap pri mačkah?

Če je vaša mačka doživela možgansko kap, jo lahko zdravite s podporno nego. Sem spadajo:

 • Fizioterapija
 • Terapija s kisikom: To lahko spodbudi celjenje možganskega tkiva.
 • Dajanje zdravil, ki znižujejo pritisk v lobanji
 • Prehranski ukrepi

Poleg tega je pomembno, da zdravimo tudi osnovno bolezen, ki je morda povzročila možgansko kap. To je edini način, da svojo mačko dolgoročno zaščitite pred nadaljnjimi poškodbami.

Vzroki: Kaj sproži kap pri mačkah?

Možgani vaše mačke so odvisni od stalne oskrbe s krvjo. Kri potrebuje za dostavo pomembnega kisika in hranil v organe ter za odstranjevanje odpadnih snovi. Če je pretok krvi moten, lahko pride do možganske kapi.

Pri mačkah se običajno pojavita dve vrsti kapi:

Ko je stena arterije poškodovana, posledična krvavitev v možganih povzroči hemoragično (krvavečo) možgansko kap. Kri pritiska na tkivo in povzroča poškodbe prizadetega predela možganov.

Ko je oskrbovalna arterija blokirana ali zožena, gre za ishemično (slab krvni pretok ali brez njega) možgansko kap. To pa pomeni, da do možganov ne pride več krvi.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Zaradi pomanjkanja podatkov je na voljo malo informacij o prognozi možganske kapi pri mačkah. Poleg tega je ocena možnosti za ozdravitev težja, ker igrajo pomembno vlogo dejavniki, kot je mesto poškodbe v možganih ali osnovna bolezen.

Na splošno velja naslednje: Prej kot mačko odpeljete k veterinarju, boljša je prognoza!

Preprečevanje: Lahko mačko zaščitimo pred kapjo?

Ne neposredno. Vendar pa lahko zagotovite, da bo vaša mačka ostala zdrava in ji zagotovite uravnoteženo prehrano ter dovolj gibanja.

Prav tako hodite na redne preglede k veterinarju, ki prepozna in zdravi osnovne bolezni že v zgodnji fazi. Dobra zaščita proti zajedavcem (npr. redni pregledi blata) prav tako pomaga zaščititi vašo mačko pred boleznimi.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?