Prehrana mačke

Vrsti primerna in raznolika prehrana mačke lahko v veliki meri pripomore k ohranitvi zdravja vašega tigrčka. Pri tem je pomembno upoštevati, da ni vse, kar imamo na mizi ljudje, primerno za prehrano mačke – v veliko primerih je lahko celo škodljivo. Preberite več

6 min

Bio hrana za mačke

Bio je postal pravi trend, pa naj gre za zelenjavo, sadje ali hrano za živali. Toda, kaj sploh pomeni „bio“ in kakšna je razlika med bio hrano za mačke in običajno hrano? Kaj naredi proizvodnjo bio-hrane tako transparentno? Ali bio-mačja hrana res ne vsebuje umetnih hormonov, antibiotikov in spodbujevalcev rasti?

5 min

Hrana za mačke z diabetesom

Prav tako kot mi ljudje lahko tudi mačke trpijo za številnimi prirojenimi ali prehransko pogojenimi boleznimi. Hrana za mačke z diabetesom je ena od pogostejših oblik veterinarske pomoči. Bolezen mačk, katere uspeh terapije je odvisen od prilagojene, vrsti primerne hrane, je diabetes. „Diabetes mačke“, v strokovnem jeziku Feline Diabetes mellitus, je bolezen, ki jo je potrebno resno obravnavati. Diagnoza je pogosto šok za lastnike mačk – čeprav mačji diabetes ni tako redek, marsikateri ljubitelj mačk še ni slišal za to bolezen. Kaj je mačji dibetes, kako nastane in kako lahko podprete veterinarsko terapijo s pravo prehrano?

3 min

Hrana za sterilizirane mačke

Niso vse mačke enake. Mlada mačka potrebuje druge hranilne snovi kot odrasel tigrček ali pa senior. Obstajajo aktivne in take, ki raje udobno počivajo na toplem. Prava hrana za mačko mora upoštevati posebnosti posamezne mačke. Kastracija je še posebej dramatično doživetje za mačje telo. Toda kaj to pomeni v praksi? Kaj mora nuditi idealna hrana za kastrirane oz. sterilizirane mačke?

2 min

Intoleranca na hrano

Intoleranca na hrano prizadene številne mačke in jim onemogoča običajno uživanje hrane. Kako se ji lahko izognemo? Kaj storiti, če ima vaša mačka občutljiv želod? Obstaja kakšna posebna hrana?
3 min

Kakovostna hrana za mačke

Da bi naši tigrčki bili zdravi in odporni, jim moramo ponuditi kakovostno hrano! Kakšna pa je kakovostna hrana za mačke? Kaj naj taka hrana vsebuje in čemu se moramo izogibati?
4 min

Naj mački ponudim suho ali mokro hrano?

Trg mačje hrane ponuja številne vrste hrane in metode hranjenja. Ljubiteljem mačk je včasih prav težko izbrati vrsto hrane, saj lahko izbirajo med veliko različnimi metodami in oblikami hranjenja ter okusnimi vrstami. Kadar gre za predpripravljeno hrano, ki je mački všeč, ni predraga in je sestavljena iz kakovostnih sestavin, pa se morajo lastniki pogosto vprašati, ali naj izberejo suho ali mokro hrano. Ali morda oboje? Katere prednosti ima suha in katere mokra hrana za mačko? Gotova hrana je za mačko najbolj priljubljena oblika hranjenja. Visokokakovostne vrste hrane za mačko vsebujejo vse, kar mačka potrebuje za zdravje in so hkrati še posebej praktične, kar se tiče hranjenja!

4 min

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.
10 min

Prava hrana za odrasle mačke

"Si to, kar ješ" – to velja tudi za naše sobne tigrčke. Vendar po čem prepoznamo dobro hrano za svojo mačko? Katera hranila potrebujejo naši ljubljenčki? Ali obstaja perfektna hrana za odrasle mačke?

Nekaj izbranih koščkov priboljškov iz kuhinje vaši mački ne škodi, vendar zaradi okoliščin privede do neželenega vedenja mačke in posledično do tega, da v nobenem primeru več ne morete puščati hrane brez nadzora ne, da bi si vaša mačka postregla sama z njo.

Kot lastnik morate predvsem zagotoviti, da ima mačka na voljo dovolj tekočine, zato priporočamo, da postavite posodice z vodo na več različnih mestih. To koristi zdravju vašega mačjega ljubljenčka in poteši njegove naravne potrebe po tekočini.

Vašo mačko lahko tudi spodbudite k uživanju več tekočine z mačjo fontano. Prijetno tiho brizganje vode spodbuja pitje sicer pogosto za uživanje tekočine leno mačko. Prosimo, upoštevajte, da predvsem mačke, ki pojedo veliko suhe hrane, potrebujejo toliko več tekočine, ker ima suha hrana za mačke zelo nizko vsebnost tekočine.

Iz tega razloga bi naj suho hrano uporabljali le kot dodatek mokri hrani.

Čeprav pogosto ravnamo na tak način, posoda z vodo ne sme stati v neposredni bližini posode s hrano.

Kajti tudi v naravi mačka ne bo pila vode v direktni bližini ulovljenega plena, ker bo tako instinktivno sklepala, da je lahko voda onesnažena z deli uplenjene živali.

Katere možnosti hranjenja obstajajo?

V zadnjih leti velja BARF, biološko ustrezna surova hrana, za pravi trend. Nekateri kritiki zavračajo BARF hranjenje, ker je lahko surovo meso okuženo z virusi in klicami. Surovo svinjsko meso vsebuje virus aujeszky, ki je usoden za naše ljubljenčke.

Spet drugi hvalijo BARF kot najbolj naravnega od vseh načinov prehrane mačke. Privrženci trdijo, da s surovim mesom hranjeni ljubljenčki kažejo dobro splošno stanje in so odpornejši proti boleznim. Tudi intolerance na hrano se naj ne bi pojavljale tako pogosto.

Mokra hrana je zaradi zadostne vsebnosti tekočine zelo priporočljiva. Po potrebi lahko dodate tudi suho hrano. Razlike v kvaliteti mokre hrane so kljub temu velike in za začetnike niso tako enostavno prepoznavne. Če ste v dvomu, lahko najdete vsebino na etiketi embalaže.

Kvalitetno hrano za mačke prepoznate med drugim tudi po tem, da so vse sestavine podrobno navedene na etiketi. Če je hrana deklarirana kot tako imenovana samostojna oz. posamična, vsebuje po navedbah proizvajalca vse nujno potrebne sestavine za prehrano mačke.

Suha hrana za mačke se po veterinarsko medicinskih ugotovitvah v zadnjih petnajstih letih priporoča le kot dodatek. Zelo nizek delež vode v suhi hrani lahko namreč vodi v težave z ledvicami.

Suha hrana temelji na zahtevah ljudi po vrsti hrane, ki je priročna in brez vonja in jo tako tudi v odsotnosti zasedenega, večinoma zaposlenega lastnika, mačka dobro porablja.

Le kadar vaša mačka mokro hrano zavrača, je alternativa hranjenje izključno s suho hrano. Takrat je potrebno biti pozoren na to, da vaša mačka pije dovolj vode, da nadomesti manjši del tekočine v suhi hrani in se izogne obolenjem ledvic.

Pri lastnikih mačk, ki radi kuhajo, je priljubljena tudi doma pripravljena hrana. In seveda pri mački, ki sme uživati v koščkih gurmanskih dobrot. Z nekaj mesa piščančjih prsi, riža in naribane zelenjave lahko zelo hitro lahko pričarate prijetno dišeč obrok.