Konjunktivitis pri mačkah This article is verified by a vet

Konjunktivitis pri mačkah

Konjunktivitis ali vnetje veznice (ang. pink eye) je pri mačkah zelo pogost in ga lahko povzročijo različni vzroki. Ne gre za samostojno bolezen, temveč za simptom. Čeprav lahko za konjunktivitisom trpi vsaka pasma mačk ne glede na starost, pa pogosteje za boleznijo trpijo mlade mačke, pri katerih se razvije mačji prehlad, medtem ko pri starejših mačkah večinoma poznamo alergijski konjunktivitis. Poleg tega lahko konjunktivitis pri mačkah spremljajo tudi drugi simptomi, ki vplivajo na terapijo in prognozo.

Kako se pri mačkah razvije konjunktivitis?

Ker na razvoj konjunktivitisa pri mačkah lahko vplivajo različni dejavniki, je zaradi lažjega razumevanja smiselno, če bolezen razdelimo na infekcijsko in neinfekcijsko bolezen.

Infekcijski konjunktivitis

Konjunktivitis je pri mladih mačkah pogosto pokazatelj virusnega rinotraheitisa. To je nalezljiva bolezen, ki se pojavlja po vsem svetu in jo povzroča več različnih bakterij in virusov. Vendar pa pri razvoju konjunktivitisa pomembno vlogo igrata mačji herpesvirus 1 (FHV-1) in bakterija Chlamydophila felis. Oba povzročitelja okužbe se prenašata kapljično, npr. s stikom preko okuženega izcedka iz nosu. Tovrstne bolezni se običajno hitreje širijo v gospodinjstvih z več mačkami, zavetiščih in na razstavah mačk, kjer je prisotnih več živali. To bolezen dihal pogosto poleg značilnega konjunktivitisa spremljajo tudi drugi simptomi, kot so kihanje, vročina ali zavračanje hrane.

Neinfekcijski konjunktivitis

Ta kategorija vključuje zlasti alergijske reakcije in vnetja, ki jih povzročajo tujki v telesu. Alergije so tudi pri mačkah zelo pogoste in poleg konjunktivitisa velikokrat vodijo tudi do drugih preobčutljivih reakcij, kot so srbenje, oteženo dihanje ali druge kožne okužbe. Paraziti (npr. bolhe), prah ali določena zdravila so pri mačkah pogosto označeni kot alergeni. Poleg alergijskih reakcij tujki pogosto dražijo prizadeto območje, kar posledično vodi do vnetja veznice oz. konjunktivitisa. Tu gre na primer za delce iz okolja ali dlako.

Kakšni so simptomi konjunktivitisa?

Konjunktivitis pri mačkah lahko prepoznamo po določenih znakih. Sem spadajo:

 • rdečica oči (konjunktivna injekcija)
 • otekanje veznice in stiskanje veke
 • solzenje (npr. vodni ali gnojni izcedek)
 • občutek tujka v očesu
 • glede na osnovno bolezen se lahko pojavijo dodatni simptomi, kot so kihanje in kašljanje ali druge kožne okužbe

Katere vrste diagnoze poznamo?

Konjunktivitisa pri mačkah ne povzroči vedno resna bolezen. Če pa obstajajo tudi drugi simptomi oz. se obstoječi simptomi v nekaj dneh ne pozdravijo, vam priporočamo, da se obrnete na veterinarja.

Temu sledi podroben zdravstveni pregled.

Pred začetkom pregleda veterinar ponavadi lastnika prosi, naj izpolni podrobno anketo o bolezni (anamnezo). Namen ankete je zbiranje pomembnih informacij o nastanku bolezni. Poleg tega je za natančnejšo postavitev diagnoze v veliko pomoč, če navedemo zgodovino cepljenja mačke, pojav znakov bolezni ali stik z drugimi obolelimi živalmi v preteklosti.

Konjunktivitis pri mačkah © Maria Sbytova / stock.adobe.com

Po zdravstveni anamnezi je vedno na vrsti splošni klinični pregled, kjer preverimo splošno zdravstveno stanje mačke. Ta pregled je zelo pomemben, saj je nadaljnja diagnoza odvisna od trenutnega stanja mačke. Najpomembnejši so parametri o splošnem stanju mačke, srčno-dihalni frekvenci in tudi stanju sluznice ter rektalni telesni temperaturi.

Če rezultati splošnega kliničnega pregleda ne kažejo močnega odstopanja vitalnih parametrov, lahko nadaljujemo s posebnim pregledom. Oko se še enkrat natančneje pregleda in se določi postopek odstranitve tujka. Če se mačka še vedno upira, bo za poseg morda potrebna lokalna anestezija ali narkoza. Po drugi strani pa je mogoče nalezljive osnovne bolezni hitro prepoznati z brisom. Za prepoznavanje vpletenih bakterij in virusov, bris pregledajo z mikroskopom in z drugimi sredstvi, pri čemer pa vedno uporabljajo metodo PCR (verižna reakcija s polimerazo). Ker pa veterinarji običajno nimajo sredstev za opravljanje tovrstne diagnoze, vzorce pogosto pošljejo v posebne laboratorije. Veterinar bo rezultat prejel šele čez nekaj dni. Če želimo ugotoviti vzrok alergije, lahko na primer opravimo dolgotrajno izločevalno dieto, kožni test (intradermalni test) ali krvni test.

Kako zdravimo konjunktivitis?

Konjunktivitis pri mačkah zdravimo s posebno terapijo, s katero skušamo odpraviti temeljni vzrok, in na simptomatsko terapijo, ki naj bi zmanjšala simptome in druge neželene učinke.

Posebna nega:

 • bakterijska okužba: antibiotiki v obliki očesnih mazil, sistematična uporaba
 • virusna okužba: po potrebi protivirusna zdravila
 • tuje: morda ga bo treba odstraniti ročno (v nekaterih primerih pod anestezijo)
 • antialergijski ukrepi: antihistaminiki, kortizon, desenzibilizacija

Simptomatsko zdravljenje:

 • kortizon (očesno mazilo ali sistematsko): kortizon ima protivnetni in antialergijski učinek, vendar lahko povzroči poškodbe oči, če je napačno uporabljen (npr. razjeda roženice)
 • pri motnjah prekrvavitve lahko stanje mačke izboljša terapija s tekočino in elektroliti
 • aergije: preprečite stik z alergeni

Kakšna je prognoza?

Prognoza konjunktivitisa je odvisna od vzroka bolezni in običajno ne povzroči hude poškodbe očesa. Če pa se vnetje razširi na okoliška tkiva in vodi do poškodb notranjih struktur oči, se poveča tveganje za slepoto.

Kako lahko pri mački preprečimo razvoj konjunktivitisa?

Nalezljivim boleznim, kot je rinotraheitis, se lahko izognemo z naslednjimi profilaktičnimi ukrepi:

 • izogibajte se stiku z bolnimi živalmi
 • V Nemčiji so na primer na voljo cepiva proti mačjemu herpesvirusu 1 (FHV-1), bakteriji Chlamydophila felis in drugim povzročiteljem rinotraheitisa. Osnovna cepljenje poteka v 8., 12. in 16. tednu življenja, pri čemer mora veterinar postopek ponoviti vsako leto oz. na vsaka tri leta, odvisno od cepiva.

Prodiranje tujkov težko preprečimo. Alergijske odzive pa lahko zmanjšamo z nekaterimi previdnostnimi ukrepi. Priporočamo naslednje:

 • če je mogoče, iz okolja mačke odstranite alergene
 • učinkovita profilaksa bolh: npr. ovratnica ali kapljice proti bolham

Viri:

DocCheck Flexicon, Katzenschnupfen.de


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?