Astma pri mačkah This article is verified by a vet

asthma bei katzen

Auch Katzen können gegen Blütenpollen allergisch sein.

Vaša mačka med dihanjem nenadoma začne piskati in vas gleda z razširjenimi zenicami: Vaša kosmatinka ima astmatični napad. V naslednjem članku preberite, kako prepoznati astmo pri mačkah in kako lahko svoji mački najbolje pomagate.

Kako nevarna je astma pri mačkah?

Mačja astma je precej pogosta. Bolezen lahko prizadene vse starostne skupine in pasme mačk. Siamske mačke zbolijo še posebej pogosto.

Vsaka oblika astme pri mačkah je lahko življenjsko nevarna. Za vašo mačko so lahko še posebej nevarni hudi napadi ali anafilaktični šoki.

Kako se razvije astma pri mačkah?

Alergije se lahko pri mačkah kadar koli spontano pojavijo, enako kot pri ljudeh. Zlasti pršice v hišnem prahu, cvetni prah ali celo odišavljen mačji pesek pogosto povzročijo alergijo takojšnjega tipa (tip 1), ki je del mačje astme.

Po prvem stiku z alergenom imunski sistem tvori posebne zaščitne beljakovine (protitelesa). Ta protitelesa se nato vežejo na določene imunske celice (bazofilni granulociti in mastociti). Ta proces se imenuje senzibilizacija.

Zoženje bronhijev

Če mačka ponovno pride v stik z alergenom, se ta v nekaj sekundah do nekaj minutah veže na protitelesa. Bazofilni granulociti ali mastociti nato sprostijo množice vnetnih mediatorjev, kot je histamin. Ti nato povzročijo krčenje bronhijev, ki je značilno za astmo.

Na eni strani se mišice v steni bronhijev skrčijo, na drugi strani pa se tvori viskozna sluz. Mišice bronhijev se sčasoma odebelijo, povečajo pa se tudi celice sluznice. Poleg tega se v telesu kopiči vezivno tkivo (fibroza). Zaradi pomanjkanja elastičnosti se bronhiji še dodatno zožijo.

Simptomi: Kako se kaže astma pri mačkah?

Mačja bronhialna astma se pojavi v nekaj sekundah do minutah. Vendar pa je pogostost pojava alergijskih simptomov pri mački odvisna od pogostosti stika z alergenom. Če je alergen vsakodnevno v neposredni bližini mačke, je bolj verjetno, da bo astma kronična kot akutna.

Astma se pri prizadetih mačkah običajno kaže z naslednjimi simptomi:

  • suhi kašelj in morebitno oteženo dihanje (dihanje skozi usta) ter modrikava sluznica,
  • povečana šibkost in odpor do gibanja,
  • pordelost, oteklina in morebitni nastanek koprivnice na koži in sluznicah,
  • povečano srbenje,
  • odvisno od obsega alergijske reakcije lahko astma povzroči življenjsko nevaren anafilaktični šok.

Kdaj naj grem k veterinarju?

Če pri svoji mački opazite znake alergijske reakcije, je vsekakor priporočljivo obiskati veterinarja.

V posebej hudih primerih dihalne stiske in dihanja skozi usta se morate nemudoma posvetovati z veterinarjem. Veterinar lahko v nekaj minutah bistveno izboljša življenjsko nevarno stanje z dovajanjem kisika in bronhodilatatornih zdravil.

Dihanje skozi usta pri mački © Evgenia Terekhova / stock.adobe.com
Dihanje skozi usta je pri mačkah znak dihalne stiske.

Diagnoza: Katere preiskave opravi veterinar?

Diagnozo mačje bronhialne astme postavimo po pogovoru z lastnikom (anamneza) in splošnem kliničnem pregledu. Ta je praviloma sestavljen predvsem iz podrobnega pregleda dihalnih poti.

Pri postavitvi diagnoze pomaga tudi pregled sluznice (npr. v ustih), saj modro obarvanje kaže na pomanjkanje kisika.

Preiskave krvi in pljuč

Krvna preiskava zagotavlja informacije o številu tako imenovanih eozinofilnih granulocitov. Če se število teh imunskih celic v krvi poveča, je to lahko znak alergije ali okužbe z zajedavci. Slednje lahko nato izključimo s preiskavo blata.

Za strukturno oceno pljuč in okoliškega tkiva je koristen tudi rentgenski pregled. S pomočjo bronhoalveolarne lavaže, tj. vzorca pljučne lavaže, se lahko opravi tudi citološka preiskava. Povečanje števila eozinofilnih granulocitov ponovno nakazuje na astmo pri mačkah.

Alergene je težko določiti

Žal je odkrivanje vzročnega alergena pogosto težavno, zato vzroka mačje astme pogosto ne odkrijemo. Koristno je, da iz neposrednega okolja mačke odstranite morebitne alergene, kot so odišavljen mačji pesek ali cigaretni dim. Če se stanje izboljša, lahko domnevamo, da je to alergen, ki povzroča težave.

Zdravljenje: Kaj storiti, če ima mačka astmo?

Zdravljenje astme pri mačkah poteka kot akutno zdravljenje v nujnih primerih ali kot zdravljenje kronične mačje astme:

  • Nujno zdravljenje: Akutne in hude alergijske reakcije zahtevajo hitre ukrepe. To vključuje na primer dovajanje kisika in bronhodilatatornih zdravil. Ker gre za življenjsko nevarno situacijo, mora mačka tudi po tem ostati pod veterinarskim nadzorom.
  • Kronična mačja astma: Za zaviranje imunskega sistema in s tem preprečevanje pretiranih reakcij lahko veterinar predpiše imunosupresive (npr. prednizolon) v obliki tablet ali inhalacijskih pršil. Poleg tega morate iz gospodinjstva v čim večji meri odstraniti alergene.

Prognoza: Kakšne so možnosti za ozdravitev?

Prognoze astme pri mačkah ni mogoče posplošiti. Veliko je mačk, ki do konca življenja kažejo le blage alergijske simptome. Nekatere mačke so nagnjene k anafilaktičnim šokom. Slednji so lahko življenjsko nevarni, če jih ne prepoznamo in zgodaj zdravimo.

Z rednim jemanjem ustreznih zdravil ali odstranitvijo alergenov iz mačjega okolja pa se prognoza bistveno izboljša.

Ali je astmo pri mačkah mogoče preprečiti?

Alergije in posledično astma se pojavijo spontano in jih ni mogoče vedno preprečiti. Če pa že veste, na kateri alergen je vaša mačka alergična, ga po možnosti odstranite iz njenega okolja.

Prav tako se v okolici svoje mačke izogibajte kajenju. Uporabljajte neodišavljen mačji pesek in poskrbite, da bo vaše gospodinjstvo čim manj prašno.

Veliko izbiro mačjih peskov najdete tudi v spletni trgovini zoohit!

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?