Lahko mačka dobi sončne opekline?

Lahko mačka dobi sončne opekline? Mačka na pločniku

Končno poletje! Toda pazite: Tudi mačka lahko dobi sončne opekline.

Skorajda bi lahko rekli, da mačka ne more dobiti sončne opekline, saj jo ščiti njena dlaka. Seveda je možno, da tudi mačka dobi sončne opekline. V tem članku boste izvedeli, katere mačke so še posebej izpostavljene soncu in kako jih lahko obvarujete.

Pogosto prizadeta območja: Ušesa, nos in trebuh

Sončne opekline so poškodbe kožnega tkiva, ki jih povzroči UV sevanje sončnih žarkov. Kdor je predolgo nezaščiten na soncu, dobi sončne opekline. To ne velja samo za ljudi, temveč tudi za naše mačke.

Najbolj ogroženi so deli telesa, ki so zelo izpostavljeni sončnemu sevanju: Pri mačkah so to predvsem ušesa in nosni most. Tam je tudi dlaka redkejša in zaustavi manj žarkov.

Nekatere mačke rade ležijo na hrbtu in tako soncu kažejo svoj trebuh. Ker pa trebušna dlaka ni tako gosta kot dlaka na hrbtu, si lahko mačka hitro opeče svoj trebuh.

Katere mačke so še posebej izpostavljene soncu?

Nekatere mačke lahko zelo hitro dobijo sončne opekline. Sem ne spadajo samo gole mačke, kot je na primer sfinga, temveč tudi sveže postrižene dolgodlake mačke ali mačke s kratko in redko dlako.

Nekatere kožne bolezni ali okužba z zajedavci lahko povzročijo redčenje dlake in kožo naredijo bolj izpostavljeno sončnim žarkom. Plešasti predel je zato treba dobro zaščititi pred soncem. Tudi brazgotinsko tkivo, ki je posledica poškodbe ali operacije, je zelo občutljivo.

V nekaterih primerih lahko preveč sončne svetlobe poslabša obstoječo bolezen. Veterinarji svetujejo, da mačke z avtoimunskimi obolenji kože potrebujejo kremo za sončenje.

Zelo občutljive: Bele mačke

Pri ljudeh velja naslednje: Svetlejša kot je koža, večje je tveganje za sončne opekline. Pri mačkah ni nič drugače. Bele mačke in mačke z belim obrazom, belimi ušesi ali belo dlako na trebuhu ne prenašajo sonca tako dobro, kot mačke z drugo barvo dlake.

Lahko mačka dobi sončne opekline? Bela mačka na tleh
Bela mačka dobi sončne opekline veliko hitreje.

Prepoznajte sončne opekline pri mačkah

Simptomi opeklin pri mačkah so zelo podobni simptomom pri ljudeh. Lažje opekline se izražajo s pordelo kožo. V hujših primerih nastanejo mehurji, pride lahko do vnetja in krast. Kasneje se koža odlušči.

Sončne opekline tudi pri mačkah povzročijo bolečine in srbečico. Če se mačka po daljšem sončenju prične praskati, potem je to morda znak opeklin. Z praskanjem lahko v kožo prodrejo patogeni. Posledica so lahko bakterijske okužbe in celo razjede.

V najhujšem primeru lahko preveč sonca pri mačkah privede do kožnega raka.

Tako preprečite sončne opekline pri mačkah

Hišni mački, ki lahko dostopa na balkon, zagotovite senčno mesto: Razprite senčilo, namestite senčnik ali pa na balkon postavite velike senčne rastline.

Žal se kljub temu nekatere mačke raje uležejo na sonce. Zunanji mački pa seveda ne moremo ukazati, kje sme preživeti najmočnejše sonce. Vseeno pa mu lahko s posebno kremo za sončenje namažete izpostavljene dele telesa, kot sta nos in ušesa. Mačke brez dlake namažite po celotnem telesu.

Uporabljajte vodoodporne kreme brez dišav, s faktorjem zaščite pred soncem vsaj 30. Primerne so na primer kreme za sončenje za dojenčke, saj imajo običajno visok zaščitni faktor pred UV svetlobo in so brez dišav, barvil in konzervansov.

Kako pozdraviti sončne opekline pri mačkah?

Če vaša mačka dobi sončne opekline kljub vsem previdnostnim ukrepom, ji najprej poiščite hladen prostor, da se ohladi. Ponudite ji veliko sveže vode, ki jo bo ohladila od znotraj.

Na spletu včasih zasledimo priporočila, da naj opečena mesta namažemo z jogurtom ali maščobno kremo. Tovrstnih domačih zdravil raje ne uporabljajte, saj lahko zadeve samo poslabšajo. Maščobna krema lahko med drugim kopiči toploto.

V primeru hudih opeklin se takoj obrnite na veterinarja. Tam bodo mački simptome zdravili s posebnimi mazili in zdravili.

Morda bo mačka mogla nekaj časa nositi veterinarski ovratnik, ki preprečuje, da bi si mačka popraskala opečena mesta na obrazu ali lizala rane.

V naslednjem članku lahko preberete še pet dodatnih nasvetov, kako mački olajšati življenje v vročih poletnih dneh: Kako pomagati mački v vročini.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sem novinarka in ljubiteljica živali. Že med študijem folkloristike sem raziskovala odnos med ljudmi in psi. Pred nekaj leti sem posvojila mačko iz zavetišča za živali v Münchnu. Elvis je razlog, da sem pričela pisati svoj blog o mačkah z naslovom "Lieblingskatze" in se pričela ukvarjati z živalmi tudi preko novinarstva. S svojimi članki želim ljudem pomagati do boljega razumevanja svojih hišnih ljubljenčkov.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?