Masaža mačke: Tako to gre

masaža mačke

Če jo izvajamo pravilno, je masaža dobra tudi za mačko.

Masaža je poslastica za telo in duha. Ali ste vedeli, da lahko masirate tudi svojo mačko? Naše mačke se bodo zagotovo razveselile tega udobnega wellness tretmaja. Izvedite, kako poteka masaža mačke.

Masaža mačke: Wellness za telo in duha

Mačja masaža ni samo za sproščanje napetih mišic. Ima številne prednosti: nežni dotiki imajo tudi pomembno vlogo pri zmanjševanju stresa in napetosti.

Z masažo krepite tudi vez z mačko. Tak majhen oddih od skupnega vsakdana je balzam za dušo ljudi in živali. Vaša mačka se bo zelo sprostila in močno predla.

Pravi čas za masažo mačke

Za mačjo masažo izberite pravi čas. Masaže se ne lotite takoj po jedi, da lahko mačka v miru prebavi obrok. Tudi če se vaša mačke že loti nege dlake ali bi se raje igrala, še vedno počakajte.

Ko pa se hoče crkljati, je to odlična priložnost. Preden začnete, se prepričajte, da je vaš ljubljenček sproščen in pripravljen na razvajanje.

Masaže ne izvajajte na hitro, ampak si vzemite dovolj časa – tudi če sama masaža traja le nekaj minut. Če ste sami umirjeni in sproščeni, se bo vaše razpoloženje preneslo tudi na vašo mačko.

Masaža mačke: Navodila

Ko mačko masirate prvič, je najbolje, da to počnete počasi. Začnite z mestom, kjer se vaša mačka običajno najraje boža. Med masažo lahko klepetate s svojo mačko ali pa predvajajte sproščujočo glasbo.

Mnogi ljudje uživajo ob temeljiti masaži mišic, vendar pa z mačko delajte nežne gibe in rahlo pritiskajte. Na obrazu in glavi uporabljajte le konice prstov. Na trupu uporabite celotno roko. Tako lahko vaša mačka intenzivneje občuti masažo.

Vedno poskrbite za udobje svoje mačke. Če nepremično leži in prede, potem je vse v redu. Če pa poskuša pobegniti, pa raje prenehajte z masažo.

Masirajte čelo mačke

Mnoge mačke imajo rade, če jih božate po glavi, zato je masaža čela dober začetek. S kazalcem nežno krožite po sredini čela.

Prav tako lahko z obema kazalcema delate nežne krožne gibe nad očmi, nato pa se postopoma premaknite na sence in lica. Če začne vaša mačka veselo presti, delate vse prav.

Masaža ušes

S palcem za ušesom in kazalcem pred ušesom se pomikajte od dna do konice ušes. Tako lahko masirate obe ušesi hkrati. Nekaterim mačkam je tudi všeč, če jim s prsti gnetete ušesa.

Masaža brade

Skoraj vse mačke uživajo, ko jih praskamo pod brado. S kazalcem se nežno pomikajte od spodnjega dela vratu do brade. Če vaša mačka uživa v tej masaži, bo dvignila glavo, zaprla oči in predla. S tem vam sporoča: “Prosim, nadaljuj!”.

masaža mačke © Anna / stock.adobe.com
Če vam mačka dovoli, ji lahko nežno pognetete vrat.

Sprostitev vratu in ramen

Za masažo vratu s palcem in kazalcem nežno primite dlako na vratu in jo temeljito pregnetite. Nato preidite na ramena, ker tudi mačke trpijo zaradi napetosti v ramenskem obroču in uživajo v sproščujočih gibih vaših rok.

Opozorilo: Vse mačke ne marajo masaže vratu ali ramen. Vsekakor bodite pozorni na govorico telesa vaše mačke. Ko ima dovolj, takoj prenehajte.

Masaža hrbta mačke

Za masažo hrbta s palcem in kazalcem primite levo in desno stran hrbtenice. Nato z obema prstoma počasi gladite od zatilja navzdol do repa. To nekajkrat ponovite.

Potem lahko zgnetete kožuh na hrbtu. Tudi tukaj veljajo enaka pravila: masirajte previdno, ne pritiskajte premočno in prenehajte z masažo, ko se vaša mačka ne počuti več udobno.

Masaža tačk

Masaža tačk je vrhunec malega wellness tretmaja. Postavite palec na sredino blazinice šape in delajte počasne, krožne gibe.

Tace nosijo celotno težo mačke in so verjetno še posebej napete.

masaža mačke © Video_StockOrg / stock.adobe.com
Na koncu mačje masaže pridejo na vrsto še tačke.

Med masažo bodite pozorni na naslednje

Če želite zagotoviti, da bo vaše skupno druženje uspešno, upoštevajte te nasvete:

  • Masaža naj traja med pet in petnajst minut.
  • Delajte počasne, nežne gibe.
  • Ne masirajte, če je vaša mačka bolna ali ima težave s kožo.
  • Brejih samic ne smemo masirati.
  • Ne drgnite mačke po trebuhu. Večina mačk ne mara, če se jih tam dotikamo.

Pomembno: Ne uporabljajte masažnih olj

Nikoli ne uporabljajte masažnih olj. Nekatera eterična olja so celo strupena za mačke. Sem sodijo na primer olje cimeta, nageljnovih žbic, evkaliptusa in olje čajevca. Poleg tega je vonj veliko preveč močan za občutljive mačje nosove.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?