Cepljenje mačke

Cepljenje mačke

Da bo vaša mačka ostala zdrava in vas še dolgo časa zabavala, jo cepite. V nasprotnem primeru lahko mačko doletijo resne bolezni, ki lahko imajo trajne posledice ali v najslabšem primeru povzročijo smrt.

Cepljenje mačke sme načeloma opraviti samo veterinarPrav tako lahko samo veterinar uradno zabeleži opravljena cepljenja. Pri vsakem cepljenju bo vaša mačka prejela določeno količino patogenov, ki pa ne bodo povzročili bolezni. Pri tem bo telo mačke razvilo protitelesa, ki preprečujejo, da bi se mačka okužila s patogeni.

Na kaj moramo biti pozorni pred cepljenjem mačke?

Čeprav je cepljenje proti boleznim zelo pomembno, pa moramo razumeti tudi tveganja in stranske učinke, ki lahko pri tem nastanejo. Ker obveznega cepljenja mačke ni, se lahko kot lastnik sami odločite za cepljenje.

Če želite mačko cepiti, se najprej prepričajte, ali je zdrava. To pomeni tudi, da ne sme imeti zajedavcev in da ni podhranjena. Le tako je lahko cepljenje uspešno, brez da bi mačko dodatno oslabilo. Če je maka bolna ali oslabljena, njeno telo ob cepljenju ne bi moglo proizvesti dovolj protiteles za vzpostavitev imunosti.

V kateri starosti lahko prvič cepimo mačje mladiče?

Mladička lahko cepite od osmega tedna naprej. Po prvem cepljenju je priporočljiva osnovna imunizacija z najpogostejšimi cepljenji proti mačji kugi in mačji gripi. Tako boste svojega mačjega mladička zaščitili pred smrtno nevarnimi boleznimi. V prvih nekaj tednih mladičke ščitijo protitelesa matere, ki krožijo v krvi. V tem obdobju lahko mladiči samo v določeni meri ustvarijo imunost na patogene. Zato je močno priporočljivo, da mladiče ponovno cepimo, ko so stari 12 tednov. Če je mladič starejši od 12 tednov, zadostuje samo eno cepljenje, da razvije varno imunost.

Je cepljenje hišnih mačk smiselno?

Hišne mačke običajno nimajo stika z neznanimi živalmi, zato je manj verjetno, da se bodo okužile s patogeni. Obstajajo tudi tipične mačje bolezni, ki se lahko prenašajo brez stika z drugimi mačkami. To na primer velja za mačjo kugo in mačjo gripo. Zaradi tega je cepljenje mačke proti omenjenima boleznima priporočljivo, četudi gre za hišno mačko.

Kakšno cepljenje mačke je priporočljivo?

Tako kot pri ljudeh tudi pri mačkah velja, da vsako cepljenje vključuje osnovno cepljenje in nadaljnja obnovitvena cepljenja. Z veterinarjem se posvetujte, kako pogosto morate cepiti svojo mačko.

Proti najnevarnejšim mačjim boleznim na srečo obstajajo učinkovita cepljenja. Sem spadajo:

  • Mačja kuga (panleukopenija)
  • Mačja gripa (rinotraheitis, okužba z virusom herpes in kalici)
  • Mačja levkemija (levkoza)
  • Nalezljivo vnetje trebuha pri mačkah (FIP)
  • Steklina

Trenutno ni cepljenja proti virusu mačje imunske pomanjkljivosti (mačji AIDS).

Cepljenje mačke © Kzenon / stock.adobe.com

Cepljenje mačke: Pogosto priporočljiva cepljenja

Mačja kuga

Najpogostejši vzrok mačje kuge je virus mačje panleukopenije. Bolezen je podobna bolezni pri psih, ki jo povzroča parvovirus. Prenos poteka z živali na žival, pa tudi preko predmetov, na katerih se nahaja patogen. Mačja kuga se lahko zelo hitro razširi. Virus je zelo odporen in zato predstavlja nenehno grožnjo necepljenim mačkam. Najdemo ga lahko v izločkih bolnih mačk kot tudi pri mačkah, ki so že preživele bolezen. Mačko cepite od osmega tedna starosti naprej. Ali je cepljenje potrebno vsako leto ali na vsake dva oz. tri leta, je odvisno od preparata. Za podrobnosti se obrnite na veterinarja. Bolezen je pogostejša pri mlajših mačkah. Vsekakor pa lahko prizadene tudi starejše mačke. Prvi znaki se pokažejo od treh do devet dni po okužbi. Sem spadajo utrujenost, izguba apetita, zvišana telesna temperatura, zavračanje hrane in bruhanje.

Mačja gripa

Mačjo gripo sprožite mačja virusa calici in herpes. Čeprav se ime bolezni ne sliši ravno nevarno, pa je bolezen zelo nalezljiva in lahko pri mački povzroči pljučnico ali celo slepoto. Brez zdravljenja je lahko bolezen tudi usodna. Mačko cepite od osmega tedna naprej. Veterinarji priporočajo, da zunanjo mačko cepite vsako leto, hišno mačko pa na vsake dve ali tri leta.

Steklina

Steklina je po okužbi usodna. Cepljenje mačke proti steklini ne zaščiti samo vašo žival, temveč tudi vas kot lastnika. Steklina se lahko prenaša z mačke na človeka in je lahko za ljudi tudi usodna. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za steklino po vsem svetu umre okoli 50.000 ljudi. Povzročitelj stekline je virus stekline (virus Lyssa ali virus Rhabdo). Če želite mačko vzeti s seboj v tujino, jo morate obvezno cepiti proti steklini. Steklina prizadene predvsem zunanje mačke. Mačko cepite od 12. tedna življenja naprej. Ponovno cepljenje mačke je potrebno vsake dve ali tri leta, odvisno od preparata. Za več informacij se obrnite na veterinarja.

Naslednja cepljenja so odvisna od posamezne mačke

Mačja levkemija (levkoza)

Mačja levkemija ali levkoza je bolezen, ki je trenutno neozdravljiva. Privede do tumorjev in motenj tvorbe krvnih celic. Bolezen prizadene predvsem zunanje mačke. Če se vaša mačka zelo rada potepa zunaj, potem je priporočljivo, da jo cepite od devetega tedna življenja naprej. Ponovno cepljenje je potrebno vsako leto ali vsaka tri leta. Za več informacij se obrnite na veterinarja, ki vam bo z veseljem pomagal in svetoval.

FIP (mačji infekcijski peritonitis)

Mačji infekcijski peritonitis povzroča mačji koronavirus. Najpogostejša oblika bolezni je vnetje potrebušnice (peritonitis). V nekaterih primerih pa vpliva le na poprsnico. Virus FIP se skorajda ne more neposredno prenašati z mačke na mačko. Pri mačkah z zdravimi celicami obstaja velika verjetnost, da se koronavirusi ne razvijejo v viruse FIP. FIP je smrtna bolezen.

Klamidijska gripa (klamidioza ali Chlamydophila felis)

Mačko cepite od osmega tedna starosti naprej. Bolezen prizadene predvsem oči in se kaže v obliki enostranskega ali dvostranskega konjunktivitisa. Klamidioza predstavlja teavžo zlasti pri mladičih in v gospodinjstvih z več mačkami. Če spadate v to skupino, potem vam močno priporočamo cepljenje mačke proti bakteriji Chlamydophila felis. V nasprotnem primeru obstaja tudi tveganje, da se patogeni okuženih živali prenesejo na ljudi.

Dodatno zaščito zagotavlja zdrav imunski sistem, ki ga lahko mačka razvije s pomočjo kakovostne hrane, zadostne količine zaužite vode in seveda obilico crkljanja.

Pri zoohit vam in vaši mački želimo obilico zdravja!

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za mačje mladiče in preberite članek o osnovni opremi in nasvetih za mačje mladiče!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.