Naj okopam svojo mačko?

Ali naj okopam svojo mačko?

Je kopel primerna za mačko?

Večina psov velikokrat pristane pod tušem ali pa jih temeljito okopajo pasji frizerji. Toda kako izgleda nega dlake pri mačkah? Naj okopam svojo mačko?

Nega dlake pri mačkah

Mačke so čiste živali in v redkih primerih je njihova dlaka zares umazana. Čeprav izraz „mačje umivanje“  pomeni kratko, hitro in pogosto nezadostno umivanje, pa je resnica povsem drugačna: mačke porabijo večji del dneva za nego svoje dlake. Naši tigrčki si pri tem pomagajo s svojim jezikom, ki pa je pravo čudežno sredstvo, ko govorimo o negi dlake: številne, z roževino pokrite brbončice dajejo jeziku grobo strukturo. Ima obliko nazaj obrnjenih trnov, ki so zelo koristni pri lovu in sprejemanju hrane.

Muca Frida uživa ob krtačenju © lalalululala / stock.adobe.com

Toda njihov jezik ni odličen samo za odstranjevanje perja in kožuha pri plenu, temveč je odličen tudi za čiščenje in prečesavanje mačje dlake: umazanijo, odpadlo dlako in celo zajedavce lahko mačka popolnoma odstrani iz svoje dlake. Toda včasih nekatere dolgodlake mačke potrebujejo pomoč svojega lastnika – vendar predvsem za odstranjevanje odpadle dlake in ne za čiščenje. Mačko je le redko potrebno tuširati ali kopati.

Kdaj pa morate vseeno okopati svojo mačko?

Mačko okopajmo samo takrat, kadar je zares zelo umazana oz. kadar se zaradi poškodbe ali bolezni ne more sama očistiti.

Uporabimo mlačno vodo z malo mačjega šampona. Poskrbimo, da je okolica topla, saj se lahko mačka v hladnem okolju prehladi. Hkrati pa si pripravimo brisačo, s katero bomo mačko takoj obrisali. Toda previdno! Veliko mačk ne mara vode! V naši spletni trgovini najdete poseben šampon za mačke.

Muc Henselt kuje maščevanje © madhourse / stock.adobe.com

Ali smemo ali ne smemo okopati svoje mačke?

Na splošno velja tako: mačke le redko potrebujejo pomoč pri negi dlake. Prav ob menjavi dlake ali pri dolgodlakih živalih je priporočljivo tu in tam poseči za krtačo ali mačjim glavnikom. Mačke praviloma svojo dlako čistijo na lastno pest. Pogoltnjeno dlako v idealnem primeru izločijo same. Pri tem lahko mački pomagajo paste s sladom ali mačja trava.

Mucek se tušira © Impact Photography / stock.adobe.com

V primerih, ko se mačka zunaj povalja v blatu in ji njen slavni jezik za čiščenje ne zadošča, jo najprej skušamo očistiti z vlažno krpo. Če to ni dovolj, potem lahko mačko okopamo. Če pa v njenem kožuhu opazite sledi zajedavcev, pa se obrnite na veterinarja, ki vam bo z veseljem svetoval.

Na ta način boste izvedeli za različne možnosti zdravljenja, ki jih lahko uporabite, preden se odločite, da boste svojo mačko okopali. Na splošno pa vendarle velja: mačke so zelo čiste živali in so po naravi opremljene z najboljšo opremo za nego dlake. Zato jim pomagajmo le z občasnim krtačenjem.

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?