Driska pri mačjih mladičih

Driska pri mačjih mladičih

Priselitev mačjega mladiča je razburljiv dogodek – tako za lastnika kot za mačko! Ne glede na to, ali ste dolgoletni ljubitelj mačka ali novopečeni lastnik: čas je za spremembe. Mačji mladiči potrebujejo posebno pozornost. Uživajte v vsakem trenutku, kajti te mlade živali hitro odrastejo! Tako kot morajo majhni otroci na zdravniški pregled, morajo tudi mačji mladiči k veterinarju. Redni zdravstveni pregledi so zelo pomembni. Vsako mačko naj bi veterinar pregledal vsaj enkrat na leto. Z mačjimi mladiči pa moramo pogosteje k veterinarju, da bi zagotovili osnovno imunizacijo proti običajnim nalezljivim boleznim. Toda včasih moramo k veterinarju zaradi običajnih ”otroških bolezni”. Primer enega simptoma, ki ga pogosto podcenjujemo: Driska pri mačjih mladičih. Če ima vaš mačji mladič drisko, je pomembno, da obiščete veterinarja.

Simptomi

Z biološkega vidika je driska postopek čiščenja telesa: organizem se znebi neželenih snovi ali patogenov. Na podlagi tega lahko rečemo, da je driska v bistvu smiseln postopek, ki ga praviloma naj ne bi zatirali.

Res pa je, da je mačja driska vse prej kot prijetna: glede na resnost simptomov lahko vašemu mačjemu mladiču še vedno uspe pridi do mačjega stranišča. Tako boste njeno težavo opazili šele ob čiščenju stranišča. Morda pa boste že prej opazili, da ima mačka umazan kožuh. Morda pa bo vaš mladiček imel ”nezgodo” nekje drugje v stanovanju.

Driska pri mačjih mladičih močno obremeni njihovo mlado telo. Driska lahko privede do tega, da mačka hitro dehidrira. Njeno majhno telo težko prenaša nihanja ravnovesja tekočine. Medtem ko blaga driska pri odrasli mački ni preveč nevarna in jo lahko pogosto odpravimo s pravilno hrano, pa mačjega mladiča raje odpeljite k veterinarju. Drisko lahko hitro podcenimo.

Driska pri mačjih mladičih
Purizon Kitten Huhn & Fisch - getreidefrei

Purizon Kitten piščanec in riba

  • 70 % mesa, rib in živalskih delov
  • Brez žit
  • Uravnoteženo razmerje med kalcijem in fosforjem

Vzroki

Driska pri mačjih mladičih ima lahko več vzrokov:

  • Stres: preselitev v nov dom je lahko za mačjega mladiča vznemirljiv dogodek! Mladiček se je moral posloviti od svoje matere in bratov ter sester in se navaditi na nov dom. To pa je lahko včasih stresno. Driska je lahko znak nervoze oz. živčnosti. Če veterinar ne najde nobenega telesnega oz. fizičnega vzroka za drisko, potem gre verjetno za stres.
  • Sprememba hrane: Vaš mačji mladič je v zavetišču, pri rejcu oz. v prejšnjem domu prejemal določeno vrsto hrane. Če se odločite, da boste svoji mački ponudili drugo vrsto hrane, lahko mačka razvije prebavne motnje. Zato spremembo hrane izvedite postopoma in po korakih: stari hrani vsakič primešajte vedno več nove hrane, dokler je nova hrana popolnoma ne nadomesti. Na ta način lahko čez nekaj tednov mački ponudite novo vrsto hrane.
  • Intolerance: Tudi mačke imajo lahko alergije. Nekateri tigrčki so občutljivi na rastlinske dodatke v hrani, nekateri pa so alergični na določene sestavine ali vrsto mesa. Da bi prepoznali sestavine, na katere je mačka občutljiva, potrebujemo veliko časa in potrpljenja. Pri tem vam lahko svetuje veterinar!
  • Okužba: Skoraj vsaka mačka vsaj enkrat zboli. Akutna driska je pogosto posledica okužbe z virusom. Običajno lahko virus najdemo tako, da pregledamo mačje iztrebke. S pravimi zdravili, ki jih priporoči veterinar, bo vaš mladiček znova pri svojih močeh!
  • Zajedavci: Zajedavci se velikokrat naselijo v črevesju mačke, kjer se počutijo udobno. Zato je pomembno, da še pravočasno odstranimo vse zajedavce iz matere in njenih mladičev. Kljub temu pa mlade mačke pogosto trpijo zaradi črvov ali enoceličnih črevesnih organizmov. Toda ta črv ni dejansko navaden črv! Poleg dobro poznanih trakulj obstajajo tudi različne gliste, ki lahko napadejo srce in pljuča, kot tudi enocelični zajedavci, kot je Giardia. Zdravljenje in odstranjevanje zajedavcev ima pogosto le določen spekter delovanja. Zato je pomembno, da veterinar določi vrsto glist v mačjih iztrebkih in predpiše primerno zdravilno sredstvo. Upoštevajte tudi priporočila o odmerjanju, ki so običajno navedena na embalaži! Majhno telo mlade mačke ne more prenesti prevelikega odmerka zdravila.
  • Zastrupitev: Mačje življenje je vznemirljivo! Vendar telo mlade mačke ne more prebaviti vseh rastlin, tekočin in trdnih snovi. Zastrupitev je resna zadeva in je lahko tudi usodna. Običajni pokazatelji zastrupitve: povečano slinjenje, pena v ustih in zaspanost. V takem primeru mačko nemudoma odpeljite k veterinarju!
  • Tujki: Mačji otroci bodo pogosto pogoltnili vse, kar ni pribito na tla. Tujki lahko zamašijo požiralnik in prebavila. Da bi si telo očistilo pot, se bo odzvalo z bruhanjem. Tako kot zastrupitev so tudi tujki v telesu mačke zelo resna zadeva in lahko privedejo do smrti! Takoj poiščite pomoč veterinarja.
Driska pri mačjih mladičih

Zdravljenje

Driska pri mačjih mladičih ima lahko različne vzroke. Glede na vrsto simptomov, vzrok in resnost bolezni so na voljo različne metode zdravljenja. Tudi če lastniki odraslih mačk pogosto prisegajo na domača sredstva, jih raje ne preizkušajte na mačjih mladičih. Driska pri mačjih mladičih je resna zadeva in mačka lahko izgubi prekomerno količino vode oz. dehidrira, kar je lahko tudi usodno. Zato čimprej poiščite veterinarja, ki bo mački predpisal ustrezno zdravljenje.

Vam in vaši mački želimo vse najboljše!

Odkrijte našo ponudbo izdelkov za mačje mladiče in preberite članek o osnovni opremi za mladiče!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.