Mačja starost

Mačja starost

Vsi vemo, da je eno pasje leto enako sedem človeških let, na starost pa vplivata tako pasma kot tudi teža psa . Kaj pa mačja starost? Kako stare so v bistvu naše mačke ? Koliko let mora biti mačka stara, da velja za starejšo mačko?

Kako stare so mačke ?

Življenjska doba mačk je odvisna od številnih dejavnikov. Življenjski prostor, nega ali bolezni igrajo bistveno vlogo pri starosti mačk. Pravilna hrana in redni obiski veterinarja so temelj dolgega in srečnega mačjega življenja. Poleg tega pa sta za ohranjanje zdravja vaše mačke pomembna tudi varno okolje in redno gibanje (npr. mačji agility).

Mačke danes običajno živijo od 10 do 15 let, pri čemer pa mačke na prostem živijo občutno manj. To je predvsem zato, ker se mačke na prostem hitreje poškodujejo ali okužijo z različnimi boleznimi.

Mačja starost © Igor Zhorov / stock.adobe.com

Naši tigrčki veljajo za starejše kot dopolnijo 10 let. V tej starosti opazimo tudi izrazite spremembe dlake. Poleg tega starejše mačke postanejo bolj umirjene in več časa spijo. Starejše mačke imajo tudi svoje posebne zahteve. Naši starejši tigrčki na primer potrebujejo posebno hrano za starejše mačke, ki jo mačke z lahkoto prežvečijo in ima prilagojene energijske potrebe.

Concept for Life All Cats 10+

  • Spodbuja vitalnost
  • Zaščita hrustanca in sklepov
  • Podpira zdravo delovanje ledvic
  • Brez pšenice ali soje

Starost mačke v primerjavi s človekom

Mačja starost v primerjavi s človeško ni linearna. V prvih dveh letih se mačke zelo hitro razvijajo. Po dveh letih je mačka v človeških letih stara 24 let. Od tega trenutka naprej je mačka popolnoma odrasla, krivulja me mačjimi in človeškimi leti pa postane bolj linearna. Vsako mačje leto od takrat naprej velja za pet človeških let. Deset let stare mačke bi v človeških letih bile stare približno 56 let.

Ne pozabite, da gre samo za približne vednosti, ki jih uporabljamo za boljšo določanje mačje starosti. Nekatere mačke v tej starosti delujejo veliko mlajše, medtem ko nekatere mlajše mačke delujejo veliko starejše.

Spodaj je navedena tabela, v kateri so mačja leta primerjana s človeškimi.

Mačja starost © Fotoluminate LLC / stock.adobe.com

Feringa Senior 7+ piščanec

  • Brez žit
  • Lahko prebavljiva
  • Prijazna do ledvic
Mačja starost Človeška leta
1 mesec 6 mesecev
2–3 mesece 2–5 let
4 mesece 6–8 let
6 mesecev 10 let
7 mesecev 12 let
12 mesecev 15–16 let
18 mesecev 20–21 let
2 leti 24 let
3 leta 28 let
4 leta 32 let
5 let 36 let
6 let 40 let
7 let 44 let
8 let 48 let
9 let 52 let
10 let 56 let
11 let 61 let
12 let 64 let
13 let 68 let
14 let 72 let
15 let 76 let
16 let 80 let
17 let 84 let
18 let 88 let
19 let 92 let
20 let 96 let
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?