Mačji prhljaj: Vzroki in terapija

Mačji prhljaj

Prhljaj je običajno bolj opazen na črni dlako kot na beli.

Sijoč kožuh že od nekdaj predstavlja dobro zdravje živali. Toda kaj pomeni, če ima vaša mačka prhljaj? Spodaj vam bomo razložili, zakaj je mačji prhljaj lahko posledica zdravstvenih težav.

Prhljaj se redko pojavi sam od sebe. Strogo gledano so ti majhni beli kosi odmrle kože znak, da je nekaj narobe. Zato je simptom, ki je pogost pri psih, mačkah in podobnih živalih, običajno povezan z drugimi znaki.

Odvisno od osnovnega vzroka lahko pri mački opazite druge znake:

 • Hudo srbenje (pruritus)
 • Rdeče in luskaste lise na koži
 • Krhko in mršavo dlako
 • Izpadanje dlake (alopecija) s plešastimi lisami
 • Prekomerno pigmentirana koža (hiperpigmentacija)
 • Utrujenost
 • Nastanek krast
 • Zadebeljena področja na koži

Prav tako moramo razlikovati med splošnim in lokalnim prhljajem. Slednji se pri mačkah pojavi na tipičnih predilekcijskih mestih, kot je na dnu repa. Če se prhljaj pojavi predvsem v predelu ušes in glave, je to znak okužbe s pršicam.

Večina lastnikov mačk precej hitro opazi prhljaj pri mački, še posebej, če ima mačka temen kožuh. K veterinarju pa pojdite najpozneje, ko se obolela mačka hudo praska po ušesih ali jih začnejo izpadati prvi šopi dlake.

Veterinar pri pregledu sledi običajnemu preglednemu načrtu in tako podrobneje pregleda splošno zdravje vaše mačke. Povprašal vas bo, ali vaša mačka kaže še kakšne druge nepravilnosti ali katero zaščito proti zajedavcem uporabljate.

Za nadaljnji pregled kože pa lahko nato izvede različne preiskave: S skalpelom skrbno postrga prizadeto kožo, ostružke pa nato oceni pod mikroskopom. Pomembno je, da veterinar pridobi vse plasti kože.

Poleg tega lahko opravi test s trakom, s katerim lahko odkrije mikroskopsko prisotnost pršič ali uši. To stori tako, da večkrat prilepi in odlepi trak z mesta prhljaja na vaši mački. Trak nato prilepi na objektno stekelce, ki ga pregleda pod mikroskopom.

Pregleda lahko tudi kri mačke. Na ta način pridobi pomembne informacije o alergijskih reakcijah ali drugih osnovnih bolezni.

Mačji prhljaj © Lema-lisa / stock.adobe.com
Je majhen, je bel in je povsod: Prhljaj je pri mačkah precej pogost.

Da bi se dolgoročno znebili prhljaja, se morate lotiti osnovne težave. Glede na diagnozo, ki jo je postavil veterinar, obstajajo različne možnosti zdravljenja.

Okužba z ektoparaziti zahteva dajanje posebnih sredstev proti zajedavcem (npr. moksidektin). Če imate v gospodinjstvu več mačk, potem zdravite vse hkrati. Po obdobju zdravljenja je priporočljivo, da mačko daste ponovno pregledati glede zajedavcev, da lahko potrdite uspeh terapije.

Lahko pa se obrnete tudi na simptomatsko terapijo, ki lajša simptome in s tem tudi mačji prhljaj: Mačko lahko na primer okopate z vlažilnim mačjim šamponom.

Prhljaj je pogost znak suhe kože, zlasti pozimi. Med menjavo dlake se lahko zgodi, da bo mačka izgubljala tako dlako kot imela prhljaj.

Toda prhljaj je lahko le vrh ledene gore. Poleg idiopatskih (neznanih) vzrokov obstaja še mnogo razlogov, ki povzročajo povečano nastajanje prhljaja pri mačkah:

Redke kožne bolezni, kot so prirojene okvare poroževanja, lahko pri mački povzročijo hud prhljaj. Ker gre za genetski vzrok, zdravljenje žal ne obstaja.

Zajedavci, ki napadejo kožo, parazitologi imenujejo ektoparaziti. Pri mačkah se pojavljajo naslednji predstavniki teh zajedavcev:

 • Pršica lasnega mešička (Demodex cati)
 • Roparske pršice (Cheyletiella blakei, Cheyletiella Yasguri)
 • Grobna pršica (Notoedres cati)

Vnetje kože pri mačkah je lahko tudi posledica alergije. Ta atopija je povezana z alergeni iz okolja, kot sta hišni prah ali cvetni prah.

Tudi kožne glive so lahko sprožilec prhljaja pri mačkah. Takšne dermatofitoze ali dermatomikoze se pogosto pojavljajo pri mačkah v obliki malasezije ali nitaste glive microsporum.

Koža je povezana in odvisna od mnogih drugih organov. Če vaša mačka trpi za prekomernim delovanjem ščitnice ali ledvično insuficienco, lahko to močno vpliva na kožo vaše mačke.

V večini primerov je pojav prhljaja pri mačkah neškodljiv. Vsekakor pa mačjo kožo in dlako jemljite resno. Predispozicijski dejavniki, kot je osnovna bolezen, lahko poslabšajo stvari.

Poleg tega upoštevajte, da lahko nekateri vzroki (npr. zajedavci) predstavljajo tudi tveganje za zdravje vas in vaše družine.

Na zdravje kože vaše mačke lahko vplivate z različnimi dejavniki. Mačko lahko pred bolhami in podobnim zaščitite z učinkovito zaščito pred zajedavci (npr. kapljice Spot-on). Nepravilna prehrana z nezadostno vsebnostjo hranilnih snovi lahko povzroči luskasto kožo. Zato naj vaša mačka uživa samo kakovostno mačjo hrano.

Z rednimi pregledi pri veterinarju lahko bolezni prej prepoznate in se tako z njimi tudi prej soočite. Če mačka ne zmore več sama poskrbeti za svojo higieno, ji lahko pomagate s krtačenjem dlake. Proti suhemu toplemu zraku pomaga tudi vlažilec zraka.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?