Kako mački dati tableto? S temi triki bo šlo brez težav

kako mački dati tableto

Ali mora vaša mačka prejemati tablete? Z eno preprosto zvijačo jo lahko prelisičite!

Mačka je bolna, veterinar pa ji je predpisal tablete. Kako mački dati tableto in jo prepričati, da jo zaužije? V članku boste našli najboljše zvijače, kako mački dati tableto.

Kako mački dati tableto: Izzivi

Odprite usta, vzemite tableto in pogoltnite. Lepo bi bilo, če bi bilo tako preprosto. Za številne lastnike mačke je dajanje tablet velik izziv. Velikokrat je prišlo do prekinitve zdravljenja, saj mačka ni hotela pogoltniti tablete.

Mački žal ne moremo dopovedati, da je zdravilo nujno potrebno za njeno zdravje. Tako nam lahko pomagajo samo zvijače in triki. V članku boste našli najboljše zvijače, kako mački dati tableto.

Načeloma imamo tri možnosti, kako mački dati tableto:

  1. Tablete lahko zdrobimo in jih zmešamo s pasto, hrano ali vodo.
  2. Celotno tableto lahko skrijemo v priboljšek in z njim razveselimo svojo mačko.
  3. Tableto lahko mački damo neposredno v usta.

Morda boste morali preizkusiti več načinov, da boste našli najboljši način, kako mački dati tableto. Toda ne obupajte! Ena od teh metod bo zagotovo delovala.

Kako mački dati tableto: Drobljenje in prikrivanje s hrano

Če želite mačko prelisičiti, lahko tablete fino zmeljete in zmešate z mačjo pasto, hrano ali vodo. Vse, kar potrebujete, je možnar, s katerim lahko zdrobite tablete. Če želite prašek iz tablete raztopiti v vodi, boste potrebovali tudi brizgo.

V kolikor pa mora mačka dlje časa prejemati tablete, vam priporočamo nakup posebnega možnarja za tablete. Dobite ga lahko v lekarni.

Pomembno: Najprej se pri veterinarju pozanimajte, ali smete tablete sploh zmleti.

Zmeljite tablete in jih zmešajte s pasto

Pri tej zvijači boste zmešali zmleto tableto z okusno mačjo pasto ali kremo. Uporabite lahko tudi jetrno klobaso.

Z možnarjem zdrobite tablete, da dobite prašek. Nato ta prašek temeljito zmešajte z majhno količino mačje paste. Ena čajna žlička bo dovolj.

Nato pustite mački, da pasto poliže in uživa v poslastici. Z nekaj sreče sploh ne bo zaznala tablete.

Zdrobite tablete in jih primešajte hrani

Tableto lahko poskusite vgnesti tudi v hrano za mačke. Za to boste potrebovali možnarja, da boste lahko zgnetli tableto. Ko tableto zmeljete, njen prašek temeljito zmešajte s hrano.

Toda ta zvijača bo delovala samo, če tableta nima močnega lastnega okusa. V tem primeru lahko primešate še nekaj priboljškov z močnim okusom. Za to so primerni priboljški Dreamies s sirom. Vse skupaj dobro premešajte, preden prašek stresete v hrano.

Pozor: Nekatera zdravila ne smemo mešati z mlečnimi izdelki. Zaradi varnosti se raje obrnite na veterinarja in ga vprašajte, ali smete določena zdravila mešati s sirnimi pastami in priboljški.

Brizge in voda

Lahko pa tableto v prahu raztopite v nekaj vode ali druge tekočine, na primer v piščančjem bujonu. Nato raztopino potegnite v brizgo (brez igle!). Brizgo lahko dobite pri veterinarju ali v lekarni.

Mešanico nato pazljivo izbrizgajte v usta mačke.

Ni mogoče natančno odmerjati

Pri metodi z možnarjem ne morete natančno določiti odmerek zdravila. Nekaj drobtin bo vedno ostalo na dnu. Tako kot bolni ljudje imajo tudi bolne mačke manj apetita. Mačka morda ne bo razpoložena za mačjo pasto ali pa ne bo pojedla svojega obroka. V tem primeru je bolje, če tableto zmešamo s tekočino ali pa jo v celoti ponudimo mački.

kako mački dati tableto © kako mački dati tableto
Tablete, raztopljene v vodi, lahko mački ponudite s pomočjo brizge.

Zvijača, kako mački dati tableto neposredno

Včasih se zgodi, da vam ne morejo pomagati niti najboljše metode za dajanje tablet. Do tega pride zlasti takrat, ko je mačka zelo bolna in zelo malo pojé. V tem primeru ni smiselno tablete vmešavati v hrano. Nekaterim bolnikom prav tako ne pašejo priboljški, v katere bi lahko skrili tablete.V takih primerih lahko poskusite mački neposredno dati tableto v usta.

Ni povsem brez nevarnosti

Spodaj je na kratko opisano, kako to gre. Toda to metodo vam naj veterinar prej pokaže, saj je lahko tudi nevarna: Mačka vas lahko po nesreči ugrizne v roko.

Trdno jo držite

Med dajanjem tablet trdno držite mačko. Najbolje je, če vam lahko pomaga druga oseba. Usedite se na tla in mačko ukleščite med svoje noge. Mačka naj bo z repom obrnjena proti vam. Tako vam ne more pobegniti nazaj.

Previdno odprite gobček

Tableto primite s kazalcem in palcem. Desničarji uporabite desno roko, levičarji pa levo.

Z drugo roko nato odprite gobček mačke. Kazalec ji porinite v usta za podočnikom. Glava mačke naj bo pri tem rahlo obrnjena navzgor.

S sredincem roke, ki drži tableto, previdno potisnite brado mačke navzdol. Zdaj ji od spredaj potisnite tableto v usta.

Tableto položite v zadnji del ustne votline

Tableto namestite v zadnji del ustja, kjer je koren jezika. Drugače jo bo mačka hitro izpljunila.

Pomembno: Svoje prste ji vedno vstavite v usta od spredaj, da vas slučajno ne bi ugriznila. Mačji ugriz je lahko za človeka nevaren. Če glede te metode niste prepričani, je raje ne poskušajte.

Zvijača, kako mački dati tableto: Dajalec tablet

Neposredno dajanje tablet je veliko varneje z dajalcem tablet. To napravo lahko dobite tudi pri veterinarju.

Dajalec tablet izgleda in deluje kot brizga. Najprej z dajalcem zajamete vodo, nato pa na sprednjo stran naprave namestite tableto. Dajalec tablet previdno vstavite v usta mačke, tako da tableto potisnete v zadnji del mačjih ust.

Nato previdno pritisnite na gumb in mački ne bo preostalo drugega, kot da požre tableto skupaj z vodo.

Pri tej metodi morate imeti mirne prste, hkrati pa mora tudi mačka biti zelo mirna in ne sme skakati sem ter tja. V nasprotnem primeru lahko poškodujete sebe ali mačko.

Zvijača, kako skriti celotno tableto

Tablete lahko v celoti prikrijemo tako, da jih obdamo s slastno lupino. Obstaja več različnih možnosti. Najpomembneje je, da je mački lupina zelo okusna, saj drugače ta zvijača ne bo delovala.

Žvečilne palčke

Večina mačk obožuje žvečilne palčke. To lahko obrnete sebi v prid in v priboljšek skrijete tableto.

Za ta poseben sendvič potrebujete palčke za mačke.

Žvečilno palčko narežite na majhne kose. Odrezki naj bodo dolgi približno 2 cm. Nato previdno zarežite v sredino odrezkov.

V nastalo režo potisnite tableto, odrezek pa s prsti stisnite skupaj, da zaprete režo.

Pazite, da tableta ne izpade iz odrezka, ko ga ponudite svoji mački. Pri velikih tabletah je včasih lažje, če jih razdelite na dve polovici in mački ponudite dva sendviča.

Nasvet: Mačko lahko razveselite (in prevarate) tudi z majhnim kosom klobase. Z nožem zarežite v klobaso in vanjo previdno potisnite tableto.

Pripomočki

Če se vam zvijača s sendvičem zdi preveč zapletena, lahko uporabite številne druge pripomočke za prikrivanje tablet. Lahko jih kupite tudi pri veterinarju.

Obstaja na primer poseben plastelin, v katerega vgnetete tableto ali manjše priboljške z režo za tableto. V obliki priboljškov lahko tako svoji mački daste celo tableto.

Pomembno: Nekajkrat poskusite brez tablet, da vidite, ali je mački izdelek sploh všeč.

Kako mački dati tableto: Obrnite se na veterinarja

Ne glede na zvijačo, ki jo zberete, se o tem prej posvetujte z veterinarjem. Vseh tablet ne smemo prepoloviti ali zdrobiti. Prav tako nekateri priboljški niso primerni za določena zdravila.

Če želite mački dati tableto kar neposredno, je zelo priporočljivo, da usvojite pravilne metode dajanja tablet. To velja tudi za dajalca tablet.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?