Prehrana psov

Proseči pogled pasjih oči – in že sta gospodar in gospodarica v skušnjavi svojemu štirinožnemu spremljevalcu ponuditi priboljšek ali njegovo priljubljeno jed. Preberite več

4 min

Hrana labradorca

Labradorec je eden najbolj priljubljenih družinskih psov, ki pa je žal nagnjen k debelosti. Kakšna je prava hrana labradorca?
6 min

Hrana za mopsa

Če imate mopsa, zagotovo veste, kakšen očarljiv in vesel pes je. Kakšna pa je hrana za mopsa? Na kaj moramo biti pozorni?
6 min

Hrana za pse bio kakovosti

Bio je postal pravi trend: To ne velja le za človeško hrano, temveč tudi za živalsko, kjer se vedno več uporabnikov odloča za bio kakovost. Toda kaj se navsezadnje skriva pod izrazom hrana za pse bio kakovosti? Je bio resnično boljše za vašega psa kot običajna pasja hrana?

4 min

Hrana za Shih Tzuja

Poleg nege je vrsti primerna prehrana eden od temeljev za dober začetek zdravega življenja psa. V spodnjem članku preverite, kakšna je prava hrana za Shih Tzuja.

3 min

Pasja hrana z visokim deležem mesa

Volk je prednik naših psov, kar se opazi tudi pri prehrani. Glavno hrano volkov sestavlja predvsem meso mišic, kljub temu pa volkovi jedo kosti, drobovino in rastlinsko hrano iz želodčne vsebine svojega plena. Podobno velja tudi za naše pse. Preberite, kakšna je pasja hrana z visokim deležem mesa.

6 min

Prava hrana za kastriranega psa

Kastracija preprečuje reproduktivno sposobnost vašega psa – to bi morali vedeti vsi lastniki psov. Ampak ali veste, da ima kastracija dolgotrajne posledice na celoten organizem vašega štirinožca? Kakšna je prava hrana za kastriranega psa?

9 min

Prava hrana za odraslega psa

Ne glede na to, ali ste izkušeni ali novopečeni lastnik psa, prava hrana za odraslega psa igra pomembno vlogo v njegovem življenju. Zdravje psa je navsezadnje zelo odvisno od prehrane. S pravo hrano lahko vplivate na telesno dobro počutje, vitalnost in življenjsko dobo vašega štirinožca. Napačna prehrana lahko sproži številne bolezni pri psih, kot so npr. prekomerna teža, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, bolezni kosti in sklepov, ledvična obolenja in celo rak. Zato ni čudno, da se ta tema pojavlja v ospredju strokovne literature, posvetovanj in internetnih forumov. O pravilnih načinih prehrane obstaja toliko mnenj kot obstaja pasem psov.

6 min

Pravilna prehrana za starejšega psa

Prva dlaka postaja siva in gibanje počasnejše: vaš pes se stara! To spada k pasjemu življenju, prav tako, kot je to dejstvo v življenju ljudi. Da bi vašemu psu olajšali staranje, lahko zato nekaj naredite. Pravilna prehrana za starejšega psa, ki je pripravljena posebej za zadovoljevanje potreb starejših psov, poskrbi za zdravje in vitalnost v višji starosti. Kakšna je pravilna prehrana za starejšega psa?

2 min

Prehrana čivave

Čivave veljajo za enega najmanjši pasem psov na svetu. Vseeno mu moramo zagotoviti pravo hrano. Preberite, kakšna je prehrana čivave!
7 min

Prehrana za mladičke

Pasji mladički potrebujejo posebno hrano, ki se precej razlikuje od hrane odraslih psov. Preberite, kakšna je pravilna prehrana za mladičke!
4 min

Rabijo psi posebno pasemsko hrano?

Izbira hrane za pse je velika in nekateri lastniki psov preprosto ne vedo, kateri izdelek naj uporabljajo. Največja negotovost obstaja pri izbiri pasmi primerne hrane: Rabijo psi posebno pasemsko hrano? Preberite si, zakaj je lahko koristna hrana, ki je prilagojena specifičnim potrebam posamezne pasme psov.

3 min

Sprememba hrane pri psih

Ko spreminjamo vrsto hrane našega psa, moramo to storiti počasi in biti pozorni na odziv psa. Preberite, kako poteka sprememba hrane pri psih.
4 min

Vegetarijanska hrana za pse – prava alternativa?

Vegetarijanska prehrana je več kot le trend, saj obstaja veliko argumentov za to, da prenehamo jesti meso: vegetarijanska prehrana je zdrava, nobena žival ne umre za naš obrok, pridelava hrane je manj škodljiva za okolje. Kaj pa naši psi - ali je vegetarijanska hrana primerna za pse?

Vendar ni vse, kar psi radi jedo, tudi v resnici zdrava prehrana psov... Bodisi surovo piščančje meso, svinjski file ali ostanki iz mize ne zadostujejo za zdravo in aktivno življenje psa.

Kljub dolgi zgodovini skupnega življenja s človekom, ciljni pasemski vzreji in spremenjenim življenjskim pogojem, je psihologija naših hišnih psov še vedno podobna psihologiji njihovih prednikov, volkov. Volkovi in divji psi dnevno prečesavajo gozdove zaradi lova na svoj plen. Praviloma v celoti pojedo uplenjene živali. Pomembna hranila niso namreč prisotna le v mišičnem mesu, temveč še posebno v drobovini. Tudi kosti in vsebine želodca rastlinojedih uplenjenih živali ne odklanjajo. Iz dobrega razloga: balastne snovi v želodcu spodbujajo prebavo divjega psa in ga oskrbujejo s pomembnimi vitamini ter elementi v sledeh. V primerjavi z mačko, pes ni čisti mesojedec. K njegovi prehrani spadajo v idealnem primeru tudi nekatere rastlinske sestavine.

Ta naravna prehrana volka ali divjega psa bi naj bila merilo za vrsti primerno pasjo prehrano. Seveda vašega hišnega psa ni potrebno hraniti z uplenjenimi živalmi, vendar mora tudi mokra in suha hrana za pse v prvi vrsti vsebovati meso, dopolnjeno z izbranimi rastlinskimi sestavinami. Te oskrbujejo vašega psa z beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati ter hranilnimi snovmi, vitamini in minerali za zdravo pasje življenje.

Visokokakovostna prehrana psov vsebuje hranilne snovi in varuje vašega psa pred primanjkljaji in s tem povezanimi zdravstvenimi težavami. Vendar tudi s hranjenjem le z vrhunsko pasjo hrano ni vse narejeno: naši hišni psi potrebujejo še vedno veliko gibanja in prostega teka. Pogosto stacionarno življenje hišnih živali z kalorično prebogato hrano lahko hitro pripelje do tako imenovanih "civilizacijskih bolezni", kot so diabetes, prekomerna teža in različne alergije.

Dobro, da nudi naša pasja trgovina veliko izbiro visokokakovostne pasje hrane! Bodisi mokra ali suha hrana za pse, polnovredna hrana, hrana za mladiče ali posebna dietna hrana, Terra Canis, Royal Canin, Hill's ali ekskluzivne zoohit znamke, kot so Rocco in Lukullus: na zoohit lahko najdete pravo hrano za vsakega psa!