Faze odraščanja pri mački This article is verified by a vet

Faze odraščanja pri mački

Kako dolgo odraščajo mačke in kako velike postanejo? Po eni strani je to odvisno od genske sestave, po drugi pa od zunanjih dejavnikov, kot je recimo prehrana. Faze odraščanja pri mački potekajo v šestih korakih. Če jih poznamo, lahko svoji mački omogočimo popoln začetek zdravega življenja in ji ponudimo najboljšo podporo, kot v celoti odraste.

Faze odraščanja pri mački v šestih korakih

Mačje mame svoje mladičke skotijo po približno 66 dneh. Takrat ta majhna in simpatična bitja ne tehtajo niti 100 gramov. Toda v naslednjih nekaj mesecih odrastejo v radovedne tigrčke. Faze odraščanja pri mački lahko razdelimo na različne korake:

1. korak: prvi teden življenja

Po rojstvu še vedno slepi in šibki mladički nujno potrebujejo materino mleko. Materino mleko, znano tudi kot kolostrum, vsebuje pomembna hranila in zaščitna protitelesa (zaščitne beljakovine). Slednje so za zdravje mačjih mladičev zelo pomembne, saj je imunski sistem po skotitvi še vedno zelo šibak. Zaradi redkega kožuha potrebujejo tudi toploto svoje matere.

Po približno enem tednu odprejo svoje oči in zaradi izsušitve izgubijo svojo popkovino. Da bodo mladički zdravo rastli, moramo biti pozorni na dnevne spremembe v njihovi teži. S pomočjo tabel za težo lahko preverite, ali se mladički dobro razvijajo in po potrebi prilagodite njihovo prehrano.

2. korak: prihajajo mlečni zobje

V prvih tednih življenja imajo mačji mladiči še vedno zelo malo moči. Zato večino časa prespijo. Med tretjim in osmim tednom življenja običajno dobijo svoje prve mlečne zobe. Mlade mačke imajo 26 mlečnih zob, ki so v primerjavi s stalnimi zobmi odrasle mačke bistveno manjši in bolj špičasti.

3. korak: prva trda hrana

Po štirih tednih mladički pridobijo nekoliko na teži. Končno lahko tekajo in se igrajo s svojimi brati ter sestrami. Poleg tega začnejo jesti trdo hrano. To je tudi pravi čas, da mladičku postopoma ponudimo mehko hrano za mačje mladiče. Sprememba hrane naj poteka nadzorovano in počasi. Mlad želodček mladičkov je namreč navajen samo materinega mleka in se zato mora najprej navaditi na novo hrano. V nasprotnem primeru lahko pride do driske, zaprtja ali bolečin v trebuhu.

Pravilna prehrana igra pomembno vlogo pri rasti mačk. Posebna hrana zadovoljiti visoke energijske potrebe vaše mačke.

4. korak: majhne mačke neprestano rastejo

Mladiči so zdaj stari dva meseca in lahko neprestano jedo trdo hrano. Seveda še naprej rastejo in imajo zato večjo potrebo po energiji ter hranilih kot pa njihovi odrasli sorodniki. Zato je priporočljivo, če jih hranimo s posebno hrano za mladiče, ki je posebej prilagojena tej fazi življenja. Sami se lahko odločite, ali boste svoji mački ponudili suho hrano ali mokro hrano.

Zdaj je tudi pravi čas za prvi obisk pri veterinarju. Veterinar vam lahko namreč svetuje glede pomembnih cepljenje in po potrebi glede pravilne hrane za mladiče.

Med tretjim in šestim mesecem pride do menjave zob. V tem času mlečne zobe nadomesti 30 stalnih zob. Primerjava: ljudje imamo 32 stalnih zob, psi pa celo 42.

5. korak: iz mladička zraste odrasla mačka

Mačka odraste po sedmih vznemirljivih mesecih življenja. Samice postanejo plodne in se začnejo goniti. Samci postanejo plodni kakšen mesec zatem. V tem obdobju lahko premislite o kastraciji ali sterilizaciji.

6. korak: konec rasti

Mačke so dopolnile svoje prvo leto življenja in zdaj postajajo čedalje bolj umirjene. V prihodnosti ne bodo več veliko zrasle. Po približno osmih letih bodo dlake v predelu ust nekoliko osivele. To je ponavadi prvi znak staranja. Postopoma pa lahko sledita povečana utrujenost in nepripravljenost do gibanja.

Kako velike in težke postanejo mačke?

Za to vam ne moremo podati vsesplošnega odgovora. Po eni strani je rast mačke odvisna od njene genske sestave in od vplivov okolja, kot je recimo prehrana v času odraščanja. Po drugi strani se številne pasme mačk močno razlikujejo po velikosti in telesu. V naših deželah je zelo priljubljena pasma evropska kratkodlaka mačka, ki je v povprečju dolga od 80 do 90 cm. V nasprotju pa lahko odrasli Maine Coon zraste do 120 cm v dolžino (zlasti samci).

Tudi teža se razlikuje glede na raso in spol: Samec perzijske pasme lahko tehta tudi do osem kilogramov. Samice bengalske mačke so običajno zelo lahke in ponavadi tehtajo od tri do štiri kilograme.

Koliko so mačke v bistvu stare?

Zdrave mačke v povprečju živijo približno 15 let, pri čemer pa nekatere dosežejo tudi 19 let. Gre za starost posameznika, ki se tudi podeduje. Bolezni ali podhranjenost lahko negativno vplivata na starost mačk.

Nasvet za branje: Kako mačjo starost preračunati v človeško lahko preberete v članku mačja starost. Več člankov o pravilni vzgoji mačjih mladičev najdete v kategoriji mačji mladiči.

Viri

tiermedizinportal.de

tierarztpraxis-schuh.de


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.