Starost mačke: Tako prepoznamo znake staranja This article is verified by a vet

Starost mačke

Znaki staranja pri mačkah so mnogoteri.

Vas skrbi, zakaj se vaša starejša mačka več ne odziva, ko jo pokličete po imenu? Se morda sprašujete, zakaj vaš tigrček nenadoma več ne najde svoje posodice s hrano? Pojasnili vam bomo, kako lahko pravočasno prepoznate znake staranja in kako starost mačke vpliva na njeno življenje. Omogočite mački dolgo in zdravo življenje.

Kako stare so mačke ?

Mačke v povprečju praviloma živijo 15 let. To pomeni, da lahko nekatere živijo tudi dlje.

Starost mačke je odvisna od njenih genov in načina življenja. In seveda od tega, kako hudo jo prizadene staranje. Bolj zdravo kot živi, večja je verjetnost, da se znaki staranja počasneje razvijajo. Dejstvo je, da lahko podhranjenost ali nepravilna hrana in osnovne bolezni skrajšajo življenjsko dobo.

Dobro je vedeti: Najstarejša mačka doslej, Creme Puff, je bila stara 38 let, kar je svetovni rekord. Takšni primeri so izjemno redki.

Tipični znaki staranja pri mačkah

Starejše mačke se od mladih razlikujejo zaradi znakov staranja. Takšne znake lahko pri mačkah opazimo v njihovem sedmem letu starosti. Znake delimo na zunanje znake in spremembe vedenja:

Spremembe telesa

Eden značilnih znakov staranja je obarvanje dlake na sivo oz. belo, zlasti v predelu glave. Hkrati kožuh izgubi svoj sijaj.

Zaradi starosti je kožuh pogosto videti napihnjen, saj starejše mačke ne morejo več tako temeljito skrbeti za svojo čistočo.

Prav tako lahko opazimo, da mačka izgubi mišično maso, postava pa postane manj stabilna. Osnovne bolezni, ki se pogosto pojavljajo v starosti (npr. obraba sklepov), lahko negativno vplivajo tudi na zunanji videz.

Spremembe vedenja

Povsem normalno je, da se mačka v starosti nekoliko drugače obnaša. Drugačno vedenje ni posledica bolezni in je preprosto del staranja:

  • zmedeno tavanje zaradi izgube vida in sluha
  • nenadno uriniranje v stanovanju
  • povečana utrujenost
  • izguba spomina
  • izguba apetita in manj pitja
Starost mačke © © Mahlebashieva / stock.adobe.com
Starost mačke se ne izraža samo navzven. Obstaja tudi nekaj vedenjski vzorcev, ki kažejo na starost mačke.

Lahko preprečimo staranje pri mačkah?

Na starost mačke vplivata dva dejavnika: okoljski dejavniki in genetsko podedovana starost. Čeprav lahko na genetski dejavnik vpliva le ciljno parjenje, lahko s svojim zdravim življenjskim slogom podaljšate pričakovano življenjsko dobo mačke in tako vplivate tudi na njeno starost.

Pravilna prehrana

Mačke so mesojede živali, zato potrebujejo veliko količino beljakovinPoleg tega je ključno, da ji dodatno ponudimo še vitamin A in tavrin, saj ti snovi ne morejo same proizvesti. Arginin ali arahnidonska kislina sta tudi hranili, ki sta pomembni za zdravo prehrano in starost vaše mačke.

Dovolj gibanja

Gibanje je ključno za zdravo mačje življenje – to je že dolgo časa znanstveno dokazano. Gibanje pa ne pomeni, da mora mačka opravljati zahtevne gibe ali se ukvarjati z utrujajočim športom. Če se vaša mačka lahko sprehaja po soseski, potem se običajno dovolj giblje. Če pa imate hišno mačko, pa jo lahko navdušite z igračami ali zanimivimi plezalnimi stezami. Tako lahko preprečite zgodnje staranje mačke.

Redni zdravstveni pregledi

Številne starejše mačke trpijo zaradi sistemskih bolezni, kot so diabetes ali težave z ledvicami. Pogosta so tudi obolenja sklepov, kot je na primer osteoartritis. Da bi tovrstne bolezni čimprej prepoznali in jih začeli zdraviti, vam priporočamo redne obiske pri veterinarjuVeterinar lahko vaši starejši mački pomaga tako, da ji ponudi zdravila proti bolečinam.

Umirjeno okolje

Za razliko od odraslih mačk imajo starejše mačke šibkejši imunski sistem. Če so hkrati tudi pod stresom, so še bolj dovzetne za okužbe in druge bolezni. Na ta način se lahko tudi znaki starosti hitreje kažejo.

Poskrbite, da bo okolje umirjeno in v stanovanje ne prinašajte novih živali, prav tako pa ne prirejajte glasnih zabav. Če to ni možno, lahko razmislite o ukrepih za razbremenitev stresa, kot je uporaba feromonov.

Miselni izzivi

Običajno starost negativno vpliva na spomin mačke. Vseeno pa lahko razkroj spomina nekoliko upočasnite tako, da mačko miselno izzivate. Skrivanje hrane in ponujanje inteligentnih igrač lahko okrepi delovanje možganov.

Kaj se dogaja s telesom?

Vsako živo bitje je sestavljeno iz več milijard celic. Vsaka vrsta celic v telesu opravlja določeno funkcijo. Z delitvijo se množijo in nadomeščajo že odmrle celice – to je njihovo načelo.

V mladosti so telesne celice še vedno zelo zdrave. S starostjo pa postopoma izgubljajo funkcionalnost in življenjsko dobo. Takrat se mačke pričnejo starati.

Lahko pride tudi do poslabšanja ali izgube funkcionalnosti nekaterih organov. Sem spadajo zlasti ledvice, jetra in možgani. Starost mačke se kaže tudi v zmanjšanju funkcije drugih organov, kot sta okvara sluha ali povečano uriniranje.

Vir:

https://www.guinnessworldrecords.de/news/2016/5/alteste-lebende-katze


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?