Vnetje mehurja pri mačkah (cistitis) This article is verified by a vet

Vnetje mehurja pri mačkah, mačka iz stranišča

Vnetje mehurja je pri mačkah precej pogost pojav.

Cistitis pri mačkah po medicinsko pomeni vnetje sečnega mehurja, ki je pri mačkah precej pogost pojav. Glavni vzroki so vnetje mehurja pri mačkah ali mačji idiopatski cistitis (FIC) in bakterijske okužbe sečil, pa tudi sečni kristali in kamni.

Kako nevarno je vnetje mehurja pri mačkah?

Nezdravljene bakterijske okužbe sečnega mehurja se lahko pomaknejo vzdolž sečevodov in povzročijo okužbo ter poškodbe ledvic. Poleg tega je vnetje mehurja pri mačkah zelo boleče in mačko še bolj spravlja v stres.

Druga težava so okužbe mehurja, ki glede na vzrok in resnost privedejo do delne ali popolne zapore sečnice (obstrukcija). Mačke komaj ali sploh ne morejo odvajati urina. Takrat gre za nujni primer, ki ga moramo takoj predstaviti veterinarju!

Simptomi: Kako prepoznam cistitis?

Mačji mehur je eden od organov spodnjih sečil. Vnetje na tem območju pogosto vodi do naslednjih simptomov:

 • Težave in bolečine med uriniranjem (disurija)
 • Krčem podobna bolečina v sečnici in/ali območju mehurja (strangurija)
 • Kri v urinu (hematurija)
 • Pogosto uriniranje (polakiurija)
 • Povečano umivanje genitalij
 • Uriniranje na nenavadnih mestih (periurija, npr. v prostoru za spanje ali hranjenje)

Nujni primer: Če mačka hoče urinirati, vendar ne more, je lahko sečnica popolnoma blokirana. V tem primeru se lahko splošno stanje mačke nenadoma poslabša in celo postane življenjsko nevarno. Zato se takoj obrnite na veterinarja.

Vnetje mehurja pri mačkah, mačka pije iz fontane © Andrei / stock.adobe.com
Pitna fontana oz. napajalnik mačko spodbuja k pitju.

Diagnoza: Kako se diagnosticira vnetje mehurja pri mačkah?

Najprej veterinar opravi temeljit razgovor z lastnikom (anamneza). Cilj tega je, da od lastnika pridobi pomembne informacije o bolezni. Veterinar na primer vpraša, ali se simptomi pojavijo, ko mačka urinira. Ali mačka urinira velike ali majhne količine? Vprašal vas bo o morebitnih poškodbah mačke in o tem, kako jo hranite in držite.

Nasvet: Če je mogoče, k veterinarju odnesite vzorec urina!

Čeprav cistitis pri mačkah navadno ni akuten, je priporočljivo opraviti splošni klinični pregled. V kratkem času lahko veterinar s pomembnimi vitalnimi parametri zabeleži trenutno stanje mačke. Sem spadajo splošno stanje mačke, dihanje in srčni utrip, stanje sluznice v ustih in notranja rektalna temperatura.

Pregled sečil

Če so vsi vitalni parametri normalni, lahko veterinar začne s posebnim pregledom sečil. Za to obstajajo trije diagnostični ukrepi.

Pregled urina

Urin lahko dobimo bodisi s spontanim urinom (neodvisno zbran urin) bodisi s sterilnim urinom iz mehurja (npr. z ultrazvočno punkcijo skozi trebušno steno). Potem lahko veterinar s pomočjo testnih trakov pregleda pomembne vrednosti urina, kot je vrednost pH, ali ga pošlje v laboratorij na bakteriološki pregled. Tam lahko z mikroskopom odkrijejo kristale urina ali bakterije.

Pregled krvi

Veterinar lahko na podlagi krvne slike ugotovi morebitno vnetje in hkrati preveri delovanje ledvic.

Slikanje

Če v sečnem mehurju pride do strukturnih sprememb ali se pojavijo kristali v urinu, jih lahko veterinar odkrije s pomočjo ultrazvoka ali rentgena.

Terapija: Kako se zdravi vnetje mehurja pri mačkah?

Terapija cistitisa je sestavljena iz dveh delov. Po eni strani veterinar zdravi vzroke za okužbo mehurja, po drugi strani pa poskuša ublažiti simptome.

Ne glede na vzrok so potrebna sredstva za lajšanje bolečin in antikonvulzivi. V primeru bakterijskega cistitisa se doda ciljno dajanje antibiotikov, ki se določi s pomočjo testa odpornosti.

V primeru sečnih kristalov ali celo sečnih kamnov so potrebni dodatni ukrepi. Mačka v tem primeru še vedno potrebuje zdravila za znižanje vrednosti pH urina in ustrezno prehrano. Nižja vrednost pH v urinu povzroči, da se kristali in morda celo sečni kamni raztopijo.

Če je sečni kamen velik in ga z zdravili ni mogoče razbiti, je potrebna operacija.

Nujni primer: Če je sečni kanal že blokiran, bo morda potrebno kirurško zdravljenje!

Domači podporni ukrepi

Poleg zdravil in diete lahko tudi sami pomagate svoji mački. Preprečite, da bi bila mačka pod stresom, in mački pomagajte izgubiti nekaj telesne teže. Seveda morate vselej uporabljati prehrano, ki jo predpiše veterinar.

Poskrbite tudi, da vaša mačka popije dovolj vode. Zlasti mačke, ki se hranijo s suho hrano, ponavadi pijejo premalo. Za uravnoteženo vodno in elektrolitno ravnovesje je zato mačko priporočljivo hraniti tudi z mokro hrano.

Najbolje je, da vsak dan pomijete posodo za vodo in po stanovanju razporedite več posod. Lahko pa poskusite tudi z mačjo fontano, ki številne mačke spodbuja k pitju.

Royal Canin Veterinary Diet Feline Urinary S/O LP 34

 • Podpira raztapljanje obstoječih struvitnih kamnov
 • Zmanjšana vsebnost magnezija za optimalno vrednost pH urina
 • Lahko spodbuja nenasičeno urinsko okolje, ki je neugodno za struvitne kamne

Prognoza: Kakšne so možnosti ozdravitve?

Glede na vzrok se razlikujeta potrebna terapija in prognoza. Čeprav je vnetje mehurja pri mačkah običajno mogoče zdraviti precej dobro, je blokada sečil življenjsko nevarna.

Dlje kot blokada traja, slabše so možnosti za okrevanje in pogosto tudi za preživetje. Nasprotno s tem pa se mačji idiopatski cistitis (FIC) pogosto hitro pozdravi.

Vzroki: Kako pride do vnetja mehurja pri mačkah?

Cistitis je pogost pojav pri mačkah, vzroki pa so lahko različni. Še posebej pogosto so prizadete hišne mačke. Za boljše razumevanje delimo vzroke na nalezljive in nenalezljive.

Infekcijski konjuktivitis

Zlasti starejše mačke pogosto trpijo zaradi nalezljivega cistitisa, ki ga povzročajo različne bakterije. Pogosteje so prizadete živali z osnovno boleznijo (npr. diabetes mellitus). Nalezljive okužbe mehurja pri mačkah se običajno pojavijo na dva načina.

Preko sečil: Praviloma pridejo bakterijske okužbe skozi sečnico do mehurja ali pa jih povzroči draženje v mehurju. Najpogostejši razlog za to je tvorba urinskih kristalov. Ti se lahko postopoma kopičijo in tvorijo sečne kamne.

Pri mačkah so najpogostejši kamni iz struvita ali kalcijevega oksalata. Pojavijo se, ko se vrednost pH spremeni iz kislega v bazičnega. Pomembno vlogo tu igra prehrana mačke.

Preko krvi: Bakterije lahko pridejo do mehurja preko zastrupitve s krvjo (sepsa). Bakterije lahko vstopijo v kri tudi skozi manjšo rano, ki je na bolj oddaljenem delu telesa v primerjavi s kirurško rano.

.

Neinfekcijski vzroki

Vzroka za cistitis pri mačkah pogosto ni mogoče najti niti s podrobno diagnozo. V takem primeru govorimo o mačjem idiopatskem cistitisu (angleško: FIC). Pri tej bolezni gre za sterilno vnetje mehurja, ki se pojavi iz še neznanih razlogov.

Domneva se, da pri tem med seboj sodelujejo številni dejavniki, ki jih oblikujejo na primer stres ali druge nevrološke ali hormonske spremembe. Posledično imunski sistem oslabi, kar spodbuja vnetne reakcije pri mački.

Preprečevanje: Kako preprečimo mačji cistitis?

Pri preprečevanju cistitisa pri mačkah je treba upoštevati nekaj pomembnih postavk. Posebno pozornost namenite naslednjemu:

 • dobra telesna kondicija
 • dovolj gibanja
 • umirjeno okolje
 • zadosten vnos vode
 • nizka vsebnost magnezija in fosfata v hrani

Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?