Prebavne težave pri mačkah

Prebavne težave pri mačkah

Prebavne težave pri mačkah

Prehrana naših domačih mačk le redko spominja na prehrano njihovih divjih sorodnikov. Odkar mačke in ljudje živijo skupaj, se je prehrana mačke zelo spremenila. To je tudi pogost razlog, zakaj se pri mačkah pojavljajo prebavne težave. Toda tudi bolezni, zastrupitve in druge težave so lahko vzrok za drisko, bruhanje in zaprtje!

Prebava mačke

Tako kot pri ljudeh se tudi pri mačkah prebavni sistem začne v ustih: Hrana, ki jo razkosajo in prežvečijo zobje, se pomeša s slino, ki se proizvede med hranjenjem. To velja kot prvotna razgradnja hrane in olajša prehod skozi požiralnik. Od tam hrana pride v želodec, kjer jo pomešajo gibi mišičnih želodčnih sten. Želodčna kislina s kislo vrednostjo pH uniči bakterije in druge mikrobe, beljakovine pa se predhodno prebavijo.

V tankem črevesju se hrana razkroji na svoje sestavne dele. Prebavni sokovi iz jeter in trebušne slinavke pomagajo razcepiti hrano na še manjše dele. Tako jih lahko črevesna sluznica absorbira v kri. Hranila se po absorpciji preko črevesne sluznice prenašajo iz krvi v jetra. Od tam preidejo v ciljne telesne celice.

Neprebavljive sestavine se nato prenesejo debelo črevo in se na koncu izločijo kot blato. Sledi še končni prehod sestavnih delov hrane skozi telo mačke, ko bakterije razgradijo neprebavljive ostanke hrane. Vitamine in dodatne, še vsebovane minerale, ločijo od hrane. Vse ostalo se izloči kot blato.

Ste vedeli, da je meso v primerjavi z rastlinsko hrano lažje prebavljivo? Večji kot je delež rastlinske hrane v prehrani mačke, dlje časa se prebavlja. Črevesje mesojede mačke je zato v primerjavi z vsejedci izredno kratko. Dolžina črevesja pri ljudeh je v povprečju približno šestkrat večja od njegove telesne velikosti, pri mački pa le trikrat.

Prebavne težave

Prebava je zelo zapleten proces. Vsi organi med seboj sodelujejo, da bi lahko hranilne snovi čim bolj izkoristili, neprebavljive snovi pa čim lažje izločili skozi blatu. Vendar ne gre vedno vse po načrtu – alergije, premajhna izbira hrane, bolezni , zdravila ali kronični stres lahko pri mačkah sprožijo prebavne težave.

Mačke vedo, kaj je dobro za njih! Najraje imajo hrano, ki je v osnovi podobna sestavi miške. Toda pripravljena hrana tem zahtevam vedno ne ustreza. Nezadostna sestava z visoko količino neprebavljivih ogljikovih hidratov, slabše sestavine, kot so sladkor, stranski proizvodi ali alergene sestavine (soja in žita), so pogosto vzrok za neurejeno prebavo. Simptomov je več: od alergij do zaprtja, driske in bruhanja. Če se pri mačkah pojavijo težave s prebavo, je smiselno, da natančno pregledamo sestavo hrane! Pri blagih simptomih lahko težavo pogosto rešimo s spremembo hrane. Na splošno velja, da je hrana, ki je posebej namenjena za mačke, najboljša preventiva proti prebavnim težavam, vendar ni vedno tako. Če mačka trpi zaradi hude driske, več ne izloča blata ali očitno kaže znake bolečine, jo čimprej odpeljite k veterinarju.

© zanna_ / stock.adobe.com

Zaprtje

Ko imajo mačke težave z odvajanjem blata, je to za njih ponavadi boleče. Trdo blato je lahko pomešano s krvjo, mačka pa se pogosto izogiba obisku mačjega stranišča. Zaprtje je lahko znak bolezni ali pa kaže na to, da mačka ne prenaša dobro svoje hrane. Rešitev je pogosto precej preprosta: večina mačk ne pije dovolj. V naravnem smislu so mačke puščavske živali, ki potrebno vlago dobijo predvsem s hrano. Posodo z vodo obiščejo le takrat, kadar je to nujno potrebno. Svojo mačko poskušajte spodbuditi, da se bo večkrat obrnila proti posodici z vodo. To velja zlasti v primeru, če jo večinoma hranite s suho hrano. Dober in preprost način je, da svoji mački namestite fontano za pitje ali pa po vsem stanovanju nastavite več posodic z vodo.

Driska pri mačkah

Možno je tudi obratno. Driska pri mački je neprijetna za živali in za lastnika! Tako kot zaprtje ima lahko tudi driska več vzrokov. Pri akutnih nenadnih simptomih morate pomisliti na zastrupitve, virusne bolezni ali pokvarjeno hrano. Vzrok so lahko tudi paraziti, kot so gliste ali mikroorganizmi (npr. giardia) – v tem primeru bo veterinar običajno preveril blato živali. Drisko lahko med drugim povzročijo tudi virusne okužbe, kot je virus mačje panleukopenije.

Kronično drisko lahko povzročijo stres in tudi kronične bolezni ali spremembe, kot so zadebeljene črevesne stene.

Na splošno velja naslednje: če ob driski pride tudi do bruhanja in če je splošno stanje mačke slabo oziroma če driska traja dlje kot en ali dva dni, se morate nemudoma posvetovati z veterinarjem! Enako velja v primeru, če vaša mačka postane letargična ali če pokaže znake vročine, šibkosti in tresenja. Mlade muce zelo hitro dehidrirajo, zato v tem primeru čimprej poiščite pomoč veterinarja, ki mu zaupate.

Bruhanje

Mačke največkrat bruhajo zaradi sprimkov dlak oz. po tem, ko pojedo svojo mačjo travo. Če mačka bruha samo enkrat, vam je še ni treba peljati k veterinarju. Če mačka bruha po zaužitju hrane oz. če bruha pogosto, potem pa morate zadevo raziskati. Tako kot pri driski lahko mačka tudi pri bruhanju hitro dehidrira. Pokvarjena hrana je ponavadi eden najmanj škodljivih vzrokov, vendar lahko celo zastrupitev ali akutne bolezni povzročijo slabost in bruhanje. Veterinar bo ocenil stanje mačke, ga po potrebi stabiliziral s fiziološko raztopino ali pa mački predpisal zdravila. Potem lahko mački pomagate, da na najbolj optimalen način ozdravi.

Vaši mački želimo, da čimprej okreva!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?