Kožne glivice pri mačkah

Kožne glivice pri mačkah

Plešasta mesta na glavi so znak kožne glivične okužbe.

Kožne glivice pri mačkah so lahko za vas kot lastnika precej nadležne in celo nevarne. Zakaj je tako in kako lahko sebe in svojo mačko zaščitite pred glivičnimi okužbami? Preberite tukaj!

Ali se kožne glivice lahko prenašajo z mačke na človeka?

Povedano na kratko: Da. Kožne glivice so zoonoze in so zato nalezljive za živali in ljudi. Zato je pomembno, da se bolne mačke dotikate samo z rokavicami in upoštevate strogo higieno.

Kožne glivice pri mačkah © Ольга Тернавская / stock.adobe.com
Lastnica mačke se je zaradi svoje mačke okužila s kožnimi glivicami.

Simptomi: Kateri so pogosti znaki kožnih glivic pri mačkah?

Na splošno se glivice lahko tvorijo na kateremkoli delu kože. Kožne glivice pri mačkah se še posebej pogosto pojavijo na glavi (zlasti ušesih), hrbtu, nogah ali repu.

Običajno glivice povzročijo krožno ali razpršeno izpadanje dlake na prizadetem predelu kože. To izpadanje dlake (alopecija) se lahko v zaplatah razširi na večje predele kože.

Poleg tega je prizadeto območje kože pogosto suho in mastno. Če se kožne glivice razširijo na okoliške strukture, kot so podkožje, lasne korenine ali kremplji, se lahko le-te vnamejo, otečejo in pordijo.

Odvisno od mesta in obsega glivične okužbe se lahko pri bolnih mačkah pojavijo tudi naslednji simptomi:

 • Srbenje: Vaša mačka pogosto liže, praska ali drgne prizadeti predel kože
 • Bolečine: Če se tkivo vname, se lahko mačke boleče odzovejo na glivični napad .

Diagnoza: Kako odkrijemo kožne glivice pri mačkah?

Veterinar ne more vedno na prvi pogled razlikovati med glivično okužbo in drugimi nalezljivimi kožnimi boleznimi (npr. bakterijami) ali hormonskimi vzroki. Da bi lahko zanesljivo dokazal okužbo z glivicami, v okviru izključitvene diagnoze izvaja naslednje preiskave:

 1. Biopsija

Potem ko veterinar s pomočjo biopsijskega luknjača s šape mačke previdno odstrani del kože, vključno s hipodermisom, pošlje vzorec na analizo k patologu. Patolog nato vzorec razreže na tanke rezine in jih obarva. Če so glivice poškodovale celice, lahko patolog z obarvanjem prepozna spremembe.

 1. Glivična kultura (mikroskopski pregled)

Mikrobiologi lahko gojijo kožne glivice na posebnih gojiščih. Nato kolonijo glivic nanesejo na objektno stekelce in jo pregledajo pod mikroskopom. Na podlagi določenih značilnosti lahko z relativno gotovostjo določijo vrsto glivic.

 1. Trihogram

Da lahko veterinar pregleda dlako vse do korenin, globoko postrga kožo in jo pregleda pod mikroskopom.

 1. Woodova svetilka

Obstajajo vrste glivic, katerih razmnoževalne spore zasvetijo fluorescentno pod UV svetlobo ali črno svetlobo Woodove svetilke. Čeprav lahko veterinar to metodo izvede zelo hitro, mora za odkrivanje nefluorescenčnih vrst glivic (npr. Trichophyton) uporabiti tudi vsaj eno od drugih metod odkrivanja.

Terapija: Kako zdravimo kožne glivice pri mačkah?

Za dolgoročno zdravljenje bo veterinar vaši mački predpisal posebna zdravila. Te tako imenovane antimikotike v obliki tablet mora mačka prejemati več tednov (sistemsko zdravljenje), hkrati pa ji morate prizadete dele kože mazati z mazili (lokalno zdravljenje). Priporočljivo je, da mački dlako obrijete, da učinkovine bolje prodrejo v kožo.

Tukaj preberite nasvete, kako mački dati tableto.

Da se ne okužite s kožnimi glivicami, se mačke ves čas zdravljenja dotikajte samo z rokavicami in čistite okolico svoje mačke. Razkužite tudi vse predmete, kot so igrače, mačje stranišče in posodo za hrano. Če je mogoče, okuženo mačko ločite od zdravih živali (karantena).

Po končani terapiji bo veterinar vašo mačko ponovno rentgensko slikal, da preveri uspešnost terapije. Če kljub temu odkrije kožne glivice, zdravljenje podaljša še za nekaj tednov. Zdravljenje ni končano, dokler ne izginejo vse kožne glivice.

Kožne glivice pri mačkah © Roman Akimov / stock.adobe.com
Veterinar mlado mačko zdravi z lokalnimi protiglivičnimi zdravili.

Prognoza: Kakšne so možnosti za okrevanje?

Prognoza glivične okužbe pri mačkah je odvisna od vrste glivic, vendar se običajno pozdravi v nekaj tednih ali mesecih brez resnih zapletov. Pod pogojem, da mačko zdravite po navodilih veterinarja in iz okolja trajno odstranite vse predmete, okužene z glivicami.

Vzroki: Kako pride do kožnih glivic pri mačkah?

Obstajata dve vrsti kožnih glivic: dermatofitoze in dermatomikoze.

Dermatofitoze

Dermatofiti so vse glivice, ki okužijo dlako in kremplje vaše mačke. Medtem ko se mačke veliko pogosteje okužijo z Microsporumom, se okužba s Trichophytonom pojavlja razmeroma redkeje.

Dermatomikoze

Če kožna glivica prizadene samo zunanjo kožo in ne podkožnega tkiva, veterinarji to imenujejo dermatomikoze. Rod Malassezia je najbolj znana dermatomikoza pri mačkah. Vendar pa je veliko večja verjetnost, da se mačka okuži z Microsporumom.

Če vaša mačka pride v stik z okuženimi mačkami ali kontaminiranimi predmeti, se lahko kožne glivice zlahka preselijo na njeno kožo. Od imunskega sistema je odvisno, ali vaša mačka zboli ali služi le kot prenašalec.

Preprečevanje: Tako mačko zaščitite pred kožnimi glivicami

Kožne glivice še posebej pogosto prizadenejo mačke z oslabljenim imunskim sistemom. To vključuje stare, bolne in zelo mlade mačke. Vendar pa lahko tudi zdrave mačke zbolijo za kožno glivično okužbo. Da se to ne bi zgodilo, bodite pozorni na naslednje:

 • Redno čistite okolico mačke, da odstranite spore.
 • Če želite posvojiti novo mačko, jo najprej ločite od drugih hišnih ljubljenčkov, dokler je veterinar ne pregleda.
 • Svojo mačko redno vozite na preglede k veterinarju, da boste zgodaj prepoznali osnovne bolezni.
 • Poskrbite, da ima vaša mačka uravnoteženo in zdravo prehrano in se tako izognite boleznim, povezanim s hrano.
 • Več o cepljenju proti kožnim glivicam pri mačkah lahko izveste pri svojem veterinarju.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?