Sterilizacija in kastracija – ZA ali PROTI

sterilizacija kastracija zivali

Kastracija oz. sterilizacija

Kastracija (pri živalih moškega spola) oz. sterilizacija (pri živalih ženskega spola) sproža veliko dilem, saj obstaja dosti razlogov za in prav tako veliko argumentov proti tovrstnemu kirurškemu posegu. Ali se boste za kastracijo vaše živali odločili ali ne je odvisno od vrste živali in pogojev oskrbe.

Kdaj je kastracija smiselna?

Malih živali (kunci, morski prašički itd.) praviloma ni potrebno kastrirati, saj redko prosto tekajo naokoli. S premišljenim ravnanjem se lahko brejosti skoraj zanesljivo izognete. Drugače je seveda, kadar skupaj živi več živali ali kadar je potreben poseg iz medicinskih razlogov.

Pri psih in mačkah je situacija malenkost drugačna. Psi so pogosto enostavnejši za „kontrolirati“, čeprav tudi tukaj prihaja do nenačrtovanih paritev. Predvsem obdobje tako imenovanega toplotnega cikla (obdobje, v katerem je psica plodna in lahko pride do brejosti) je izjemno stresno za psice.

Pri mačkah je situacija ponovno drugačna. V nasprotju s psom jih ni enostavno pripeti na povodec. Mačke imajo svojo lastno glavo in mačje ljubljenčke s prostim izhodom je težko ločiti od drugih pripadnikov njene vrste. Še posebno, če ne pride do paritve, je čas plodnosti in toplotnega cikla ekstremno stresen za mačke ženskega spola. Mačka je v stalni pripravljenosti, pogosto celo pozabi jesti, bruha in hujša. Če paritve ni, lahko pride do hormonskih sprememb v telesu – te vodijo do bolezni, kot so ciste, tumorji na seskih ali vnetja maternice. Tukaj je kastracija oziroma sterilizacija absolutno koristna! Nekastrirani samci se potepajo na daljše razdalje kot kastrirani pripadniki vrste. To zelo poveča nevarnost prometnih nesreč ali borb med pripadniki vrste.

Zaščita živali

Kastracija iz razlogov zaščite živali je koristna in je dober primer pri mačkah: mačji par namreč lahko dobi tudi do 80 milijonov potomcev! Seveda je zelo težko najti nekoga, ki bo te mačke hranil, zanje skrbel in jih redno vozil k veterinarju.

Kot že omenjeno, pse lažje kontroliramo kot mačke, vendar tudi tu obstaja nenačrtovan razplod. Potomci v najboljšem primeru pristanejo direktno v zavetišču za živali – ali pa so prepuščeni samim sebi. Iz razloga zaščite živali je kastracija oz. sterilizacija torej vsekakor zelo koristna!

Poseg

Glede kastracije oziroma sterilizacije obstaja veliko mitov in predsodkov. Pri tem je kirurški poseg sam po sebi zelo majhen in povezan z relativno nizkimi tveganji.

Pri živalih moškega spola poteka kastracija s transekcijo spermatične vrvi, poseg traja približno 20 minut. Pri živalih ženskega spola se izvaja transekcija jajcevodov. Poseg traja nekoliko dlje kot pri moških živali, vendar je tudi relativno varen.

Spremembe s kastracijo oz. sterilizacijo

Prijatelji živali se sprašujejo: kako bo kastracija oz. sterilizacija vašega štirinožnega prijatelja spremenila karakterno in telesno?

  • Pri nepoškodovanih živalih se po posegu upočasni metabolizem. Mačke in psi so po kastraciji oz. sterilizaciji nagnjeni k nabiranju teže, pogosto mora biti prilagojena celotna količina hrane. Posebna hrana za kastrirane mačke oziroma pse omogoča manjši vnos kalorij.
  • Prijatelji mačk so mnenja, da ima kastracija negativen vpliv na razvoj glave mačka moškega spola. To je vsekakor pogojeno izključno genetsko. Tudi na premer sečnice pri samcih kastracija nima nobenega učinka.
  • Na karakter kastracija oziroma sterilizacija prav tako skorajda nima učinka. Pogosto opisujejo tudi manj markiranja z urinom pri kastriranih mačkah in psih. Kastrirane živali veljajo tudi za manj agresivne kot njihovi pripadniki vrste!

Stroški kastracije

Seveda je kastracija oz. sterilizacija plačljiva. Poseg stane pri mačku samcu pribl. 30 EUR, pri ženski mački pribl. 40 EUR. Pri psih stane kastracija odvisno od teže od 80 EUR pa do 170 EUR in več za težo nad 60 kg, pri psicah je prav tako cena sterilizacije odvisna od teže in stane od pribl. 100 EUR do 240 EUR za težo nad 60 kg. Stroški pa ne bi smeli biti argument proti posegu – le-ti so še vedno veliko cenejši od brejosti ali vzdrževanja mladičev! Veliko zavetišč za živali in veterinarjev nudi tudi popuste za lastnike živali, ki si ne morejo tako zlahka privoščiti operativnih posegov.

Vzreja

Če boste načrtovali vzrejo z vašo živaljo, seveda kastracija oz. serilizacija ne pride v poštev. Poseg je trajen in se ga ne more več spremeniti. Če razmišljate o vzreji kot hobiju, so na voljo druge metode kontracepcije. Vaš veterinar vam lahko svetuje o kontracepcijskih tabletah, vsadkih in drugih možnostih.

Vam in vaši živali želimo vse najboljše!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
9 min

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.