Bolhe pri mačkah: Kako jih prepoznati in zdraviti

bolhe pri mačkah

Srbenje je tipičen znak zajedavcev, ki živijo na mačji koži.

Če vašo mačko nenadoma močno srbi, so lahko vzrok bolhe. Ne samo, da so ti zajedavci nadležni, pogosto povzročajo tudi druge težave. Za vas smo povzeli, kako prepoznati in uspešno zdraviti bolhe pri mačkah.

Ali so bolhe nevarne za mačke?

Bolhe na prvi pogled ne povzročajo hudih težav, razen močnega srbenja. Kljub temu pa ima lahko okužba z bolhami tudi druge posledice:

  • Alergija na bolšjo slino: ko bolha ugrizne, izloči slino, ki pa povzroči srbenje. Nekatere mačke so alergične na slino bolh.
  • Trakulje: bolhe lahko prenašajo ličinke trakulje. Če mačka poje bolho med nego dlake ali praskanjem, jajčeca pridejo v mačje črevesje. Zato morate mačko razglistiti, če ima bolhe.
  • Anemija: zelo močna infestacija z bolhami lahko povzroči znatno izgubo krvi in povzroči anemijo.
    Hemobartoneloza: to nalezljivo bolezen povzročajo bakterije iz družine Mycoplasma (Haemobartonella felis). Bolhe prenašajo bakterije, ki uničujejo mačje rdeče krvničke.
  • Bartoneloza (bolezen mačjih prask): bolhe so glavni prenašalci bartonele. Bakterije običajno ne povzročajo nobenih simptomov pri mačkah, vendar povzročajo bartonelozo pri ljudeh.

Simptomi: Kakšni so znaki okužbe z bolhami pri mačkah?

Glavni simptom bolh pri mačkah je srbenje. Torej, če se vaša mačka veliko praska, so za to verjetno krive bolhe.

Dodatni znaki so lokalne kožne reakcije, kot so rdeča mesta. Praskanje ob ugrizih bolh lahko privede tudi do pustul in krast.

Diagnoza: Kako prepoznati bolhe pri mačkah

Odvisno od resnosti okužbe lahko bolhe pri mačkah opazite s prostim očesom. Pomembni znaki so tudi piki in rdečina na območjih, ki jih imajo bolhe najraje (ušesa, hrbet, koren repa, trebuh in notranja stran stegen).

Če bolh ne opazite s prostim očesom, preverite kožuh mačke glede bolšjih iztrebkov:

  • Mačko postavite na gladko, svetlo površino – na primer na tla s ploščicami ali kad.
  • Nato razčešite mačji kožuh s čim bolj ozkim glavnikom. Če so prisotni bolšji iztrebki, se bodisi zagozdijo v glavniku proti bolham ali odpadejo v obliki črnih drobtin.
  • Drobtine položite na belo krpo in jo navlažite.
  • Če se okoli drobtinic oblikujejo rdečkaste lise, gre za bolšje iztrebke, saj blato vsebuje prebavljeno mačjo kri.

Terapija: Uspešno se znebite bolh pri mačkah

Uspešno zdravljenje bolh je vedno sestavljeno iz dveh delov:

1. Zdravite mačko z bolhami

Najprej se moramo boriti proti bolham, ki živijo na mački in ji povzročajo neprijetnosti. V ta namen so na voljo zdravila z različnimi učinkovinami in načini uporabe. Izbirate lahko med ovratnicami, kapljicami Spot-On in tabletami.

Večina zdravil ne ubije samo odraslih bolh. Preprečujejo tudi odlaganje jajčec oziroma razvoj ličink. Kljub temu morate zdravljenje izvesti skupno trikrat v 40-tedenskih presledkih.

2. Očistite okolico in umijte ostale hišne ljubljenčke

Če imate še druge živali, jih preventivno zdravite proti bolham. V nasprotnem primeru se bodo vaše živali vedno znova okužile. Prav tako razglistite vse živali v gospodinjstvu, saj lahko prenašajo tudi trakulje.

Ne pozabite, da se le približno pet odstotkov populacije bolh nahaja na mački. Zato je nujno, da proti bolham očistite celoten dom. Posebno pozornost namenite temnim predelom, kamor se ličinke rade umaknejo, kot so reže v tleh ali spodnja stran preprog.

Vse temeljito posesajte in nato vrečko sesalnika takoj ločeno zavrzite. V primeru posebej hude okužbe so se za razkuževanje območja izkazali tudi razpršilci (meglilniki).

Poleg tega morate vse pralne odeje, podloge in podobno oprati v pralnem stroju pri vsaj 60 stopinj Celzija.

bolhe pri mačkah
© goodluz / stock.adobe.com

Ali so antiparazitiki škodljivi za mojo mačko?

Do antiparazitskih zdravil je veliko zadržkov. Mnoge lastnike mačk skrbi redvsem dejstvo, da gre za nevrotoksine. V nasprotju z žuželkami imamo ljudje in mačke tako imenovano krvno-možgansko pregrado. Ta učinkovina zato ne doseže mesta, kjer bi nam lahko škodovala.

Ker ima vsako zdravilo tudi stranske učinke, lahko seveda pri sredstvu proti bolham pride do intoleranc. Izbira zdravil je zdaj tako velika, da boste zagotovo našli nekaj, kar vaša mačka dobro prenaša.

Vendar pa obstajajo tudi težavne učinkovine: permetrin, flumetrin in deltametrin so na primer strupeni za mačke. Zato se vedno prepričajte, da je izdelek odobren za mačke.

Ali obstajajo domača zdravila za bolhe pri mačkah?

V posameznih primerih in v primeru blage okužbe lahko domača zdravila, kot je pršilo s kisom ali zeliščni zvarek, delujejo pri mačkah. Vendar te nežne metode niso primerne za hudo okužbo, saj obremenjujejo tako voh kot potrebo po čistoči naših mačk.

V širokem naboru odobrenih zdravil se za vsako mačko zagotovo najde primerno sredstvo, s katerim se boste bolh zanesljivo znebili.

Prognoza in preprečevanje: Kako težko se je znebiti bolh pri mačkah?

Če z mačko in domom ravnate v skladu s priporočili, ne bi smeli imeti težav in se boste hitro znebili zajedavcev. Toda tudi v tem primeru je preventiva za vašo mačko boljša od oskrbe!

Ista sredstva, ki se uporabljajo za boj proti okužbam z bolhami, lahko uporabite tudi za njihovo preprečevanje. Večina zdravil je učinkovitih tudi proti klopom. Na ta način svojo mačko zaščitite pred dvema vrstama zajedavcev hkrati.

Profilaksa je še posebej pomembna, če vaša mačka trpi za alergijo na bolšjo slino. Ker lahko že en sam ugriz bolhe povzroči močno srbenje, morate v tem primeru redno uporabljati zaščito pred zajedavci.

Vzrok: Kako se mačka okuži z bolhami?

Večina mačk se z bolhami okuži v stiku z drugimi okuženimi živalmi. Lahko pa se zajedavci skrivajo tudi na okuženih predmetih. Mačje bolhe rade gnezdijo v tkaninah, kot so preproge, blazine in sedežne garniture.

Poleg tega so na žalost v bivalnih prostorih idealni pogoji za razvoj bolh. In če pogoji niso optimalni, se bolhe enostavno zabubijo in lahko preživijo več mesecev tudi v negostoljubnem okolju.

bolhe pri mačkah
Pod mikroskopom lahko bolhe vidimo še jasneje.

Ekskurz: Kaj sploh so bolhe?

Z več kot 2.000 vrstami so bolhe med najpogostejšimi zajedavci sesalcev in ptic. Mačja bolha (Ctenocephalides felis) je najpogostejša med mačkami in psi. S krvjo naših mačk pa se rade prehranjujejo tudi druge vrste, kot sta pasja bolha (Ctenocephalides canis) ali ježja bolha (Archaeopsylla erinacei).

Bolhe so žuželke, dolge od enega do šest milimetrov, bočno sploščene in brez kril. S svojimi močnimi skakalnimi nogami lahko skočijo tudi do 25 centimetrov visoko, kar sploh ni neobičajno. Mačje bolhe so svetlo do temno rjave in imajo močan, prebadajoč in sesajoč ustni aparat.

Razmnoževanje bolh

Bolhe se razvijejo iz jajčeca skozi tri faze ličink in nato do odrasle bolhe.

Odrasle samice začnejo sesati kri kmalu po tem, ko se naselijo na mački, in po približno enem dnevu odložijo prva jajčeca. V življenjski dobi samice bolhe med 50 in 100 dnevi izležejo povprečno 30 jajčec na dan.

Ko mačka počiva, jajca padejo na ležišče ali druga mesta, kjer se mačka pogosto zadržuje. Tam se razvijejo v ličinke. Če so zunanje razmere neugodne za nadaljnji razvoj bolhe, lahko zabubljene ličinke preživijo v do 50 tednov.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?