Mačji mladiči

Zanimanje za mačje mladiče je v primerjavi z nekoč zelo visoko. Mačji mladiči so nekaj čudovitega. Pogosto je to ljubezen na prvi pogled, ki jo čutimo do malega kosmatinca. Da bi se ta vez ohranila in da bi lahko našim mladičkom nudili prijeten dom do konca njihovega življenja, vsekakor velja upoštevati nekaj dejstev. Preberite več

6 min

Cepljenje mačke

Da bo vas mačka še dolgo zabavala in ostala zdrava, vam priporočamo, da jo cepite. Kakšne druge koristi prinaša cepljenje mačk?
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Prvi obisk veterinarja je še kako pomemben! Praviloma mačje mladiče v prvih 6 tednih izključno in najbolje oskrbuje njihova mama in jih s protitelesi iz materinega mleka ščiti pred okužbami. Če mačji mladič kljub temu zboli, je seveda potreben takojšen obisk veterinarja, saj imajo mlade živali malo odpornosti, vitalne funkcije lahko hitro odpovedo in malčki se pri težkih boleznih hitro vdajo. Prvi obisk veterinarja je pa seveda zelo pomemben tudi kadar so mačji mladički zdravi.
10 min

Socializacija mačk

Ko se mačka preseli v novo stanovanje, jo tam čaka kopica nenavadnih vonjev, hrupov in ljudi. Kako poteka socializacija mačk?
4 min

Življenje z različnimi pasmami mačk

Življenje z različnimi pasmami mačk je na začetku lahko zelo burno. Kako eno mačko navaditi na drugo? Ali se bosta mački med seboj razumeli? Lahko novi mački kako olajšamo življenje v novem okolju?

Kaj je potrebno upoštevati pred nakupom mačjih mladičev?

Preden se odločite za mačjega mladiča, je dobro to odločitev temeljito premisliti in se pogovoriti še z ostalimi družinskimi člani. Razmislite, ali si želijo vsi družinski člani novega sostanovalca? Ali imamo na voljo dovolj časa in prostora? Ali sosedi tolerirajo mačke, če gre za mačke s prostim izhodom, ki se rade sprehajajo po sosednjih gredicah? Ali bi želeli nuditi nov dom pasemskemu mladičku ali eni od mačk iz zavetišča? Ali ste zmožni iz finančnega vidika poskrbeti za veterinarske stroške? Kdo bo skrbel za vašega ljubljenčka, ko boste na dopustu?

Si želite enega mačjega mladička ali več?

Za mačje mladiče je možnost, da se igrajo s pripadniki svoje vrste izredno pomembna. Zato je idealno vzeti vsaj dva mačja ljubljenčka. Istočasno mora seveda biti zagotovljeno, da imate zanje dovolj prostora, časa, finančnih sredstev, itd., da ljubkim muckam omogočite dolgo in srečno mačje življenje.

Zavedajte se, da veliko mačk pristane v zavetišču za živali ali so celo zapostavljene, ker se lastniki niso vnaprej poučili, kako vpliva skrb mačjega mladiča na njihovo življenje.

Kako najdem pravega vzreditelja?

Ne pustite se zavesti z nizkimi cenami, čeprav se vam zdi ponudba na provi pogled vabljiva. Morda ravno zato tem vzrediteljem ni mogoče zaupati. Bodite previdni pri malih oglasih in ugodnih ponudbah na spletu.

Dobrega vzreditelja prepoznate po različnih kriterjih. Pri pravi izbiri seveda tudi vaša intuicija igra odločilno vlogo. Ključni pokazatelj je, da je vzreditelj član priznanega društva. Vzreditelj bi tudi naj ponudil kompetentne odgovore na vsa vaša vprašanja.

Preden se odločite za nakup mladiča poglejte vse mačke, ne le mlade mucke. Ali dajejo negovan in zadovoljen vtis ali so prekomerno plašne? Mama mačka bi naj živela v istem gospodinjstvu. Če so mladiči v ločeni sobi, bi naj bila ta soba svetla in čista, četudi se seveda čuti tipičen vonj po mačkah.

Pri resnem vzreditelju prejmete tudi kratko prodajno pogodbo, družinsko drevo, zdravstveno potrdilo in potrdilo o cepljenju. Oči mladička bi naj zdravo sijale, smrček mora biti čist, dlaka pa negovana.

Odgovoren, zaupanja vreden vzreditelj bi naj oddal novemu lastniku mačje mladičke šele v starosti od osem do dvanajst tednov in se še po oddaji naprej zanimal za njihovo dobro počutje.

Kaj je potrebno upoštevati ob prehodu iz materinega mleka na mačjo prehrano?

Pri mladih živalih v prvem letu večkratno naraste telesna teža. Prava hrana za mačke ponuja najboljšo osnovo za zdrav razvoj. V prvih štirih tednih se mladiči še hranijo z materinim mlekom z dojenjem pri materi mački. Po petem tednu življenja se mladiči postopoma navajajo na mačjo hrano.

Preverite odlično ponudbo hrane za mačje mladiče v spletni trgovini zoohit.