Vzgoja psa

Domači pes vidi v svojem človeškem sostanovalcu dobrega družabnika. S tem, ko so se psi udomačili, so se presenetljivo dobro naučili razumeti govorico svojega lastnika. Za lastnika na drugi strani pa je vendarle potrebno nekaj prakse, intuicije in izkušenj za pravilno interpretacijo komunikacije s svojim psom. Če je temu zadoščeno, sta srečna pes in njegov lastnik. Preberite več

6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

13 min

Dominanca pri psih

Je vaš pes neposlušen ali celo na trenutke agresiven? Morda je za to kriva dominanca pri psih. Kaj dejansko je in storiti v takem primeru?
8 min

Kako psa odvaditi lajanja?

Nekateri psi vsak dogodek komentirajo z glasnim laježem. Seveda vsi vemo, da je lajanje njihov način komuniciranja. Če pa vaš pes nenadzorovano laja, se temu morate podrobno posvetiti. Preberite naše nasvete o tem, kako psa odvaditi lajanja.

6 min

Ko pes noče na sprehod

Čas je za sprehod, vendar vašega ljubljenega štirinožnega prijatelja nikakor ne morete premakniti z mesta. Pri iskanju vzrokov bodite vedno pozorni in si vzemite čas za opazovanje svojega ljubljenčka.
3 min

Lovski nagon pri psih

Pes se je razvil iz volka, kar pomeni, da je plenilec in plenilci so po naravi lovci. Kakšen je lovski nagon pri psih in kako ga nadzirati?
7 min

Moj pes se boji ognjemeta

Moj pes se boji ognjemeta, kaj lahko storim, da mu pomagam? Silvestrovanje, državni praznik ali drug velik dogodek: Žareči ognjemet na nočnem nebu je vedno zelo navdušujoč. Na žalost pa mnogi psi to vidijo povsem drugače. Stokajo, nemirno tekajo po stanovanju in trepetajo. Postanejo živčne razvaline. Preberite, kako lahko svojega psa navadite na ognjemet in kako ga lahko pomirite.

6 min

Nas psi razumejo?

Psi so s človekom že zelo dolgo časa in včasih se zdi, da razumejo našo sleherno besedo. Kako pa zares vemo, ali nas psi razumejo?
7 min

Odrasel pes na povodcu

Sprehod s psom naj bi bil umirjen in sprošujoč, tako za lastnika kot za psa. Kaj pa storiti, ko odrasel pes na povodcu ne pozna pravil?
4 min

Pasja psihologija

Če vaš pes laja, uničuje pohištvo, deluje prestrašeno in trpi za ločitveno tesnobo vam lahko pomaga pasja psihologija.
4 min

Prestrašen pes

Tako kot pri ljudeh, obstajajo tudi pri psih predstavniki, ki se s težavo in veliko previdnostjo navadijo na nekaj novega. Težave pa se pojavijo takrat, ko pes v vsakodnevnih situacijah pokaže velik strah in se pretirano odzove: Glasen hrup, stopnice ali določene osebe lahko psa zelo razburijo. Prevelik strah psa lahko zaplete vaše vsakdanje življenje, hkrati pa obremeni vašega psa. V nadaljevanju smo navedli nekaj nasvetov, kako pomagati svojemu prestrašenemu psu, da postane bolj samozavesten.

7 min

Psi za iskanje tartufov

Psi za iskanje tartufov imajo zelo dober voh, s katerim lahko izvohajo dragocene podzemne gobe in jih pokažejo svojemu lastniku. Toda kaj vse potrebuje pes, če želi postati dober iskalec tartufov? Ali obstajajo posebne pasme za iskanje tartufov? Kako izgleda trening iskanja tartufov?

12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
8 min

Vzgoja različnih pasem psov

Vsaka pasja pasma je posebna in ima svoje značilnosti. Kaj pa storiti, če imate dva različna psa. Kako ju vzgajati? Je sploh smiselno imeti dva različna psa v gospodinjstvu?
4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.

Kako naučiti psa, da pride k meni?

Zadošča, da psa že v starosti nekaj manj kot štirih tednov sistematično trenirate, da se odzove in pride k vam na žvižg ali določeno besedo. Pri tem je pomembno, da pasji mladič brezdvomno ne povezuje žvižga s prejemanjem hrane.

Pri približno štiri tednih prejme vaš štirinožni prijatelj svojo suho hrano. To predstavlja predvsem za začetek pasjega življenja – pa tudi kasneje – visoko vrednost. Vzreditelj najprej pokliče mladiča k sebi v neposredno bližino posode s hrano, ker mladiči v tej starosti še ne morejo tako enostavno prepoznati od kod prihaja klic.

Če se pasji mladiči posvetijo svojemu obroku, vzreditelj dvakrat zaporedoma zažvižga, da jih pokliče k sebi. To je, če je vse pravilno opravljeno, za celotno življenje psa signal, da pride k vam oz. svojemu bodočemu lastniku. Izjemno pomembno je, da pes to veščino ponotranji, saj je s tem zagotovljeno, da je celo življenje poslušen.

V kolikor pes ne posluša, je lahko to za živce lastnika – in tudi njegovega soseda – v določenih okoliščinah velik izziv. Predvsem je odvisno od psa, da se zanesljivo odzove na signal. Pravzaprav je to klasična zmagovalna situacija.

Kako lahko vplivam pozitivno in zmanjšam negativno pasje vedenje?

Pasji mladiči poznajo že od svoje matere, da bodo posvarjeni, če proti njej ali ostalim članom krdela kažejo neželeno vedenje. Mati psica najprej poskuša z rahlim godrnjanjem izraziti, da mora pasji mladič ustaviti vedenje, ki ga je pokazal v določenem trenutku.

Če opozorilo psice še ne zaleže, bo v naslednjem koraku to nakazala z bolj ali manj močnim sunkom gobčka.

Po določenem času vam ni potrebno še dodatno motivirati vašega psa ter ga vzgajati po sistemu nagrajevanja. To velja, ko pes resnično ponotranji želeno vedenje.

Podobno kot konj, lahko tudi pes čuti vaše razpoloženje. Med drugim to opazi preko tona vašega glasu. Vaš kosmatinec zaznava tudi vašo prisotnost in ve ali ste samozavestni in odločni, ali ste pod stresom, nemirni in napeti. Težava ali tudi prednost tega – odvisno od kako na to gledate – je: pes vas jemlje resno le takrat in napravi, kar želite, če ste prepričani vase.

Kliker ima lastnost, ki je lahko prednost ali tudi slabost: je nečustven. Če niste najbolj vešči in si ne zaupate dovolj, lahko uporabite pri vzgoji psa tudi kliker. Ali pa poskusite okrepiti vašo samozavest, kar je pozitivno za učenje psa ter odnos z vašim ljubljenčkom.

Pri klikerju je treba tudi upoštevati, da se pes lahko zvoka prestraši, če ga še ni vajen. V takem primeru priporočamo, da kliker uperite na občutljivo pasje uho iz določene razdalje.

Kako lahko pripomorem k temu, da bo vzgoja psa uspešna?

Podobno kot se priporoča pri ravnanju s konji, svetujemo človeku tudi pri ravnanju s psi, da se najprej osredotočijo na sebe, če želijo stopiti v stik s psom. Kadar ste slabo razpoloženi pa se lahko dejensko tudi pes prvi obrne na vas in vas celo do neke mere potolaži.

Pes bo vedno poslušen, če ste dosledni in pošiljate jasne signale. V ravnanju s psom morate zato vedno izžarevati suverenost in gotovost vase.

Glede na to, da psi med drugim veliko dojemajo preko našega glasu, ga je zato potrebno ustrezno uporabljati. Pri tem ne potrebujemo veliko besed, prav nasprotno. Veliko bolj učinkovito je, če z našim pasjim prijateljom komuniciramo jasno in nedvoumno.

Pes ima veliko bolj občutljiv slušni organ kot ljudje, zato pri šolanju psa ni potrebno, da ste preglasni. Veliko bolj pomembna je jasnost signalov, ki jih oddajate vokalno in vsebinsko.

Za uspešen trening morajo biti najprej izpolnjeni nekateri vidiki. Če tega ni, je lahko to ovira za uspeh pri vzgoji psa.

Kakšne učinke ima hrana pasje vedenje?

Hrana ima velik vpliv na pasje vedenje. Nekateri psi so hranjeni neprimerno, kar slabo vpliva na njihovo vedenje. V tem primeru je potrebno najprej popraviti prehrano, preden je vzgoja psa lahko uspešna.

Vsekakor se lahko z napačno hrano doseže tudi nasprotno. Kadar je pes prekomerno hranjen z beljakovinami in ima preveč energije, lahko to pokaže tudi skozi svoje vedenje.

Obstajajo tudi primeri, ko se zdi, da se pes agresivno odziva na dotik. Takrat naj najprej veterinar pregleda, ali ima pes bolečine, ki bi lahko bile vzrok takemu vedenju. Ko bo pes ozdravljen, bo spet pokazal ustrezno obnašanje – in šele takrat bo vzgoja psa zopet mogoča.