Anemija pri mačkah This article is verified by a vet

anemična mačka

Anemija se pri mačkah pogosto kaže v obliki utrujenosti, brezvoljnosti in hladnih okončinah.

Če ima vaša mačka premalo krvnih celic, ki prenašajo kisik, trpi za slabokrvnostjo. Tako imenovana anemija pri mačkah ima lahko hude posledice. Pomembno je, da bolezen razumete in jo jemljete resno. V tem članku boste izvedeli vse o anemiji pri mačkah in kaj vaš ljubljenček potrebuje za okrevanje.

Kako nevarna je anemija pri mačkah?

Rdeče krvničke (eritrociti) prenašajo življenjsko pomemben kisik do celic vseh organov v mačjem telesu. Pri anemiji pa se število rdečih krvničk v krvi zmanjša. To pomeni, da ima vaša mačka na voljo manj kisika.

Kaj se zgodi, če anemije ne zdravimo?

Oskrba organov s kisikom je osnova za zdravo življenje. Če je dovod kisika zaradi slabokrvnosti omejen, lahko anemija pri mački povzroči veliko škodo. V najslabšem primeru je lahko celo usodna.

Slabokrvnost pri mačkah je zato treba vedno jemati resno in jo čim prej zdraviti.

Katere mačke so pogosto slabokrvne?

Slabokrvnost se lahko razvije pri vseh pasmah mačk. Anemijo lahko namreč povzročijo številne bolezni ali poškodbe.

Če je vaša kosmatinka slabokrvna, ima zaradi manjše vsebnosti kisika v krvi običajno manj energije kot zdrava žival. Na anemijo pri mačkah kažejo tudi naslednji znaki:

 • Prizadete mačke so običajno brez volje in spijo več kot običajno.
 • Pri obolelih živalih pogosto opazite, da postajajo ušesa in okončine počasi hladnejše.
 • Da bi nadomestilo pomanjkanje krvi, mačje srce poveča funkcijo črpanja (tahikardija), zaradi česar lahko močneje občutite mačji utrip.

Simptomi so odvisni od vzroka

Poleg splošnih znakov anemije se lahko pri vaši mački pojavijo tudi drugi simptomi. Ti so v veliki meri odvisni od osnovne bolezni, ki povzroča anemijo.

Zastrupitev lahko na primer spremlja močno bruhanje, medtem ko lahko bolezen ledvic povzroči spremenjeno uriniranje in močno žejo.

Kdaj naj obiščem veterinarja?

Če se vaša mačka obnaša drugače kot običajno, ne odlašajte in poiščite pomoč. Prej ko obiščete veterinarja, prej boste svoji mački pomagali. Zato ne čakajte, temveč se raje prepričajte.

Veterinar lahko anemijo odkrije z različnimi testi. Nekatere od teh preiskav pomagajo tudi pri ugotavljanju možnega vzroka.

Čas polnjenja kapilar

Veterinar najprej preveri čas polnjenja kapilar mačje sluznice, na primer v ustih. Pri tem na kratko pritisne na dlesni in nato prst odmakne – na sluznici je vidna bela pega.

Veterinar nato meri, kako hitro se tkivo sluznice ponovno napolni s krvjo. Če traja več kot dve sekundi, ima mačka morda anemijo.

Krvna preiskava

S krvno preiskavo dobimo informacije o sestavi krvi in odkrijemo morebitne vzroke za anemijo.

O anemiji govorimo vedno, ko je koncentracija eritrocitov pri normalnem hematokritu nižja, tj. odstotek krvnih celic v razmerju do skupnega volumna krvi.

Veterinarji razlikujejo med različnimi oblikami anemije:

 • Regenerativna anemija: Število retikulocitov, tj. mladih rdečih krvničk, ki se tvorijo v kostnem mozgu, je povečano in presega 40.000 μl (mikrolitrov)
 • Neregenerativna anemija: Skupno število retikulocitov je zmanjšano in je manjše od 40.000 μl

S pregledom krvnega vzorca pod mikroskopom lahko veterinar ugotovi nadaljnje zaključke in podrobneje opredeli obliko anemije:

 • Normocitna normokromna anemija: Ta oblika anemije je pri mačkah najpogostejša in jo običajno spremlja neregenerativna anemija. Eritrociti so normalne barve in velikosti.
 • Mikrocitna (hipokromna) anemija: Pri tej obliki so eritrociti manjši in svetlejši kot običajno.
 • Makrocitna anemija: Makrocitna anemija je povezana s povečanjem rdečih krvničk. V večini primerov so te močneje obarvane.

Nadaljnje preiskave za morebitno anemijo

Pri anemiji je pomembno, da odkrijemo izvorno bolezen, zato veterinar opravi nadaljnje preiskave. Med njimi so na primer slikovni postopki, kot sta ultrazvok ali rentgen.

Ker lahko anemijo pri mačkah povzročijo številni vzroki, posploševanje ciljno usmerjenega zdravljenja ni mogoče.

V določenih situacijah lahko nekatera zdravila, kot so protivnetna zdravila in zdravila proti bolečinam, pomagajo ublažiti simptome pri vaši mački. V resnejših primerih pa je potrebna transfuzija krvi.

Transfuzija krvi pri slabokrvnosti

Če veterinar odredi transfuzijo krvi, je najprej treba preveriti katero krvno skupino ima obolela mačka. Ko veterinar najde primernega darovalca, s posebnim kompletom za transfuzijo prenese kri v veno bolne mačke.

Anemična mačka prejema transfuzijo krvi.
Obstaja veliko sprožilcev, ki lahko povzročijo anemijo pri mačkah. Veterinarji v osnovi razlikujejo med regenerativno in neregenerativno anemijo.

Regenerativna anemija

O regenerativni anemiji govorimo, ko je kostni mozeg še vedno aktiven in proizvaja eritrocite, vendar se ti hitreje razgradijo ali izgubijo. Vzroki za to so različni.

Izguba krvi

Če je vaša mačka izgubila veliko krvi, gre za pomanjkanje krvi. Med drugim lahko do tega pride zaradi:
 • gastrointestinalnih krvavitev, ki jih povzročijo zajedavci ali črevesni tumor
 • motenj strjevanja krvi
 • poškodb (travma) in žilnih raztrganin
 • zastrupitve s kumarinskimi derivati, na primer s strupom za podgane

Hemoliza

Hemoliza povzroči razpad rdečih krvničk zaradi uničenja celične membrane. To vključuje tako imenovano imunsko pogojeno hemolitično anemijo (IHA), ki pa se pogosteje pojavlja pri psih. Telo tvori protitelesa proti lastnim eritrocitom, zato ti prej razpadejo.
To se lahko zgodi idiopatsko ali kot posledica drugih izvornih bolezni, npr.
 • vnetne bolezni, kot sta poliartritis ali nefritis
 • nalezljive bolezni, kot sta FeLV/FIV ali FIP
 • zdravila, kot je metimazol, in toksini, kot sta čebula ali antifriz
 • tumorji, kot sta limfom ali levkemija

Neregenerativna anemija

Neregenerativna anemija pomeni, da kostni mozeg ne proizvaja več novih rdečih krvničk. Vzroki za to so:

Bolezni kostnega mozga

Nekateri sprožilci lahko poškodujejo kostni mozeg, ki je odgovoren za nastanek novih eritrocitov.
Mednje spadajo:
 • določena zdravila ali strupi
 • ionizirajoče sevanje
 • okužbe, kot sta FeLV ali parvovirus
 • mielodisplastični sindrom

Ekstramedularne bolezni

Če je vzrok zunaj kostnega mozga, gre za tako imenovano ekstramedularno bolezen. Tipični sprožilci so kronične bolezni, kot npr.:
 • okužbe
 • bolezni ledvic in jeter
 • tumorji

Pri anemiji je prognoza za vašo mačko odvisna od obsega anemije in izvorne bolezni. Pomembno je vedeti, da lahko zgodnji obisk veterinarja izboljša možnosti za okrevanje.

Ali je anemično mačko potrebno uspavati?

Evtanazija bolnih živali je načeloma zadnja možnost. O njej razmišljamo le, če mačka preveč trpi. Če vaš veterinar razmišlja o tem koraku, vam bo o tem podrobno svetoval.

Preventiva: Ali je anemijo pri mačkah mogoče preprečiti?

Lastniki mačk ne morejo vedno preprečiti slabokrvnosti pri svoji kosmatinki. Zunanje mačke so na primer nenehno izpostavljene nevarnosti avtomobilske nesreče.

Načeloma pa lahko z rednimi pregledi pri veterinarju zgodaj odkrijete in zdravite bolezni. Tudi zdrava prehrana in zadostno gibanje poskrbita za dobro splošno stanje vaše mačke.

Viri:


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?