Brejost in porod pri mačkah: Ko mačka dobi potomce

Brejost in porod pri mačkah, mama in mladič

Mačji mladiček po rojstvu potrebuje veliko miru in crkljanja s svojo mamo.

Če je vaša mačka breja, potem se lahko veselite razburljivega obdobja. Toda brejost s seboj prinaša tudi veliko vprašanj, še posebej, če bo vaša mačka prvič postala mama. Da se boste na veseli dogodek lahko čim bolj pripravili, smo spodaj zbrali najpomembnejše informacije, kako se odzvati na brejost in porod pri mačkah.

Kako dolgo je mačka breja?

Ko mačka zanosi, traja približno devet tednov, da se mladiči skotijo. Natančen čas brejosti se giblje med 61 in 72 dnevi. Če se mladički po 72. dnevu še vedno ne skotijo, vam priporočamo, da obiščete veterinarja.

V tem času mačka običajno postane manj aktivna, vendar pa se hrane nikakor ne brani. Zdaj mora namreč jesti še za svojega mladička. Zato se spremeni tudi teža bodoče mačje mame, ki postane nekoliko bolj okrogla.

Brejost in porod pri mačkah, breja mačka na ploščicah
Mačke so breje okrog devet tednov.

Kako se pripravimo na porod pri mačkah?

Mačke običajno porod opravijo kar same. Na srečo le redko pride do komplikacij. Spremljajte dogajanje, ostanite mirni in poskrbite, da se bo vaša mačka počutila prijetno. Na vsak način poskušajte mačko obvarovati pred stresom, tako pred kot po porodu.

Če bo vaša mačka kmalu kotila, ji lahko kot ležišče ponudite udobno opremljeno kartonsko škatlo. Vendar pa vsaka mačka ne ceni te ponudbe. Številne bodoče mačje mame se raje umaknejo v garderobo ali košaro za perilo, kjer lahko v miru spravijo svoje mladičke na svet.

Dobro se pripravite tudi na naslednje:

 • Pripravite si številko veterinarja. Za vsak slučaj.
 • Pripravite si tehtnico, da boste mačko lahko stehtali.
 • Zapišite si, kako poteka porod pri mačkah, kakšni so časovni intervali in kakšna je običajna teža mladičkov. Če slučajno pride do zapletov, bodo te informacije veterinarju dobro koristile.
 • Pri sebi imejte majhno čisto brisačo, s katero lahko umijete mladičke. Toda praviloma to stori mačka sama.
 • Za mladičke kupite posebno mleko za mačje mladiče. Včasih mačka ne more dovolj nahraniti mladičke s svojim mlekom.
 • Toplotne podloge, infrardeči grelnik ali žitne blazine so prav tako priporočljive, saj mladičkom zagotavljajo toplo ležišče.

Kako prepoznam prihajajoči porod pri mačkah?

Obstajajo različni znaki, ki kažejo bližanje poroda. Najpomembnejši so:

 • Nemirnost: Nekaj dni pred porodom bo mačka veliko bolj nemirna. Pogosteje teka naokrog, mijavka ali pa se ves čas umiva.
 • Izguba apetita: Mačka jé manj ali sploh noče jesti; namesto tega veliko več pije.
 • Išče prostor za umik: Za rojstvo svojih mladičkov bodoča mačja mama išče tiho in varno mesto.
 • Mački iz seskov uhaja mačje mleko.
 • Mačka leži na boku in hitreje diha.

Če opazite te znake, raje ostanite doma, da lahko svojo mačko pomirite in ji pri morebitnih zapletih pomagate.

Kako poteka rojstvo mačjega mladiča?

Tako kot pri ljudeh se tudi mačji porod prične s popadki. Mačka diha hitro in glasno, prede in se vas lahko zelo oklepa. Številne mačke v tej fazi nočejo ostati same. Mačko zato mirno ogovarjajte in jo božajte.

Običajno mineta dve uri od začetka popadkov in do rojstva prvega mladička. Takoj pred začetkom se prične krčiti trebušna votlina. Mačka nato vidno stiska s svojim trebuhom in mladiček hitro primijavka na svet. Med rojstvom vsakega mladička lahko mine tudi ena ura; mačja mama si bo v tem času malce oddahnila.

Umivanje mladičkov

Mačka si takoj po porodu odstrani plodovnico, pregrizne popkovino in umije mladička tako, da ga zelo grobo liže, s čimer spodbuja njegovo dihanje.

Če je vaša mačka preveč izčrpana ali se sama ne loti umivanja, lahko previdno pomagate. Mladička položite tako, da ima obraz obrnjen navzdol in ga nežno podrgnite po kožuhu. Cilj je očistiti dihalne poti in spodbuditi dihanje.

Toda ne bodite presenečeni, če bo mačka pojedla svojo posteljico: to počnejo številne mačke. Gre za povsem naravno vedenje, s katerim se mačke med drugim zavarujejo pred plenilci.

Brejost in porod pri mačkah, mama umiva mladička
Mačka takoj po porodu umije svojega mladička.

Kako vem, ali je pri porodu prišlo do težav?

Mačke praviloma ne potrebujejo človeške pomoči pri porodu svojih mladičkov. Vsekakor pa lahko mačko med porodom redno preverjate. Vendar ne posegajte v porodni postopek brez potrebe, saj lahko s tem povzročite dodaten stres za mačko.

Med in po porodu pa bodite pozorni na opozorilne signale in obvestite veterinarja, če do njih pride:

 • Mačka koti že dve uri, mladiček pa še vedno ni prišel na svet.
 • Mladičke že vidite, toda mačka ga kljub dolgemu potiskanju ne spravi na svet.
 • Pred prihodom naslednjega mladička preteče preveč časa. Med dvema porodoma ne sme biti več kot ura in pol.
 • Plodovnica zelo smrdi.
 • Mačka še vedno potiska, čeprav je skotila že vse mladičke.
 • Mati je videti apatična in hudo krvavi.
 • Po porodu je mačka zelo nemirna, trepeta ali noče več jesti.
 • Na materinih seskih opazite krvave ali rjavkaste izcedke, ki smrdijo.
 • Mladički so videti zelo šibki, niso živahni, ne pijejo mleka ali komaj pridobivajo težo.
Brejost in porod pri mačkah, mladički sesajo
Takoj po rojstvu sledi prvo hranjenje.

Po rojstvu: Kaj narediti?

Kmalu po rojstvu mačji mladiči poiščejo mamine seske in začnejo piti svoje prvo materino mleko. To je izjemno pomembno, saj mladički tako pridobijo bistvena protitelesa, svoj imunski sistem in druga hranila. Takšna protitelesa in hranila lahko mladiček pridobi samo nekaj ur po rojstvu.

Lahko se tudi zgodi, da mačka svoje mladičke po porodu odnese na drugo mesto, da jih zaščiti pred morebitnimi sovražniki. To je povsem normalno nagonsko vedenje. Mački pustite, da izbere primerno mesto.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?