Prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah (hipertiroidizem)

Prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah

Mačke s prekomernim delovanjem ščitnice običajno potrebujejo doživljenjska zdravila.

Ali vaša mačka še naprej izgublja težo kljub temu, da rada jé? Potem je možno, da trpi za hipertiroidizmom. V našem članku preberite, kaj točno je prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah.

Simptomi: Kaj je prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah?

Ščitnični hormoni vplivajo na pomembne celične funkcije. Zato hipertiroidizem pri mačkah prizadene različne organe. S tem je povezana spremenljiva klinična slika (simptomi).

Prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah se pogosto kaže z naslednjimi simptomi:

 • Visok krvni tlak
 • Izguba teže kljub povečanemu apetitu
 • Izpadanje dlake, preostala dlaka pa je mršava
 • Mačka sopiha in kaže težave z dihanjem
 • Povečano pitje in uriniranje (polidipsija in poliurija)
 • Povečana aktivnost in splošna nemirnost
 • Težave pri požiranju

Včasih lahko pri mački opazite tudi vedenjske spremembe, kot sta nenadna agresija ali strah. Če bolezen prizadene prebavila, se pojavita tudi driska ali bruhanje.

Končna faza: To se zgodi pri mačkah, ki jih ne zdravimo

Če vaše mačke s prekomernim delovanjem ščitnice ne zdravite, bo postopoma dosegla končno stopnjo bolezni. Hormoni negativno vplivajo na srce, kar povzroča zvišanje krvnega tlaka. Ta krvni tlak nato poškoduje druge organe, kot so ledvice ali oči.

Prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah
Izpadanje dlake ali mršava dlaka sta lahko znaka prekomernega delovanja ščitnice pri mačkah.

Diagnoza: Kako odkrijemo prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah?

Da bi lahko pri mački ugotovil prekomerno delovanje ščitnice, lahko veterinar po splošnem kliničnem pregledu uporabi različne diagnostične pripomočke:

Ko veterinar mački vzame kri, lahko preveri vzorec glede različnih parametrov. Hipertiroidizem pri mačkah je pogosto povezan s povečanjem jetrnih encimov (npr. alanin aminotransferaze ali alkalne fosfataze).

Količina kreatinina je pogosto znižana kot posledica poslabšanja mišične aktivnosti v okviru hipertiroidizma.

Veterinar lahko izmeri tudi koncentracijo različnih ščitničnih hormonov v krvi. To vključuje na primer merjenje serumskega T4 ali prostega T4 (ft4).

S testom TSH veterinar preveri komunikacijo med možganskim priveskom (hipofizo) in ščitnico. Za bolne mačke je značilna nizka raven TSH, saj povečan T4, povezan s hiperfunkcijo, zavira sproščanje TSH iz hipofize.

Veterinarji pogosto uporabljajo sonografijo (ultrazvok), za izključitev prekomernega delovanja ščitnice pri mačkah. S pomočjo ultrazvočne naprave lahko ocenijo velikost, obliko in lokacijo ščitničnega tkiva.

Medtem pa lahko opravijo tudi ultrazvočno vodeno aspiracijo s pomočjo tanke igle za odvzem vzorca tkiva in ocenijo, ali je tumor benigni ali maligni.

Če veterinar najde vozliček v ščitnici, lahko s scintigrafijo ščitnice preveri presnovo joda v ščitnici. Vaši mački daje jodu podobne radioaktivne snovi (radionuklide).

Ta radioaktivna snov oddaja gama žarke, ki jih lahko veterinar nato vizualizira s posebno kamero, slike pa primerja z vrednostmi žleze slinavke, da ugotovi spremembe na ščitnici.

S pomočjo drugih diagnostičnih orodij veterinar preveri stanje drugih organov. Z rentgenskim slikanjem lahko namreč oceni trebušne organe, kot so jetra ali ledvice.

Terapija: Kako zdravimo prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah?

Veterina razlikuje med reverzibilno (povratno) in nereverzibilno (nepovratno) terapijo.

1. Reverzibilno zdravljenje

Oblika terapije vključuje medikamentozno zdravljenje z antitiroidnimi zdravili. Zdravila karbimazol, metimazol ali tiamazol zavirajo proizvodnjo hormonov T4 in T3.

Ob prenehanju jemanja metimazola, začne ščitnica ponovno prekomerno proizvajati te hormone. Zato je to doživljenjska terapija.

Prav tako je pomembno, da mački redno preverjate ravni ščitnice (približno vsake tri mesece). Le tako lahko veterinar individualno prilagodi odmerek in po možnosti zmanjša neželene učinke.

Poleg ali kot alternativo drugim zdravljenjem lahko spremenite tudi prehrano svoje mačke. Hranjenje s hrano z zmanjšano vsebnostjo joda uravnava koncentracijo povišanega serumskega T4. Veterinar vas bo poučil, katera dietna hrana je primerna za vašo mačko.

Nasvet: Izbira prave dietne hrane lahko podpira naravne telesne funkcije vaše mačke. Upoštevajte pa, da dietna hrana ne more niti pozdraviti niti preprečiti te bolezni. Prav tako se vedno posvetujte z veterinarjem o pravilni prehrani za vašo mačko. V naši spletni trgovini za mačke zoohit lahko najdete posebno dietno hrano za mačke.

2. Nereverzibilno zdravljenje

Nereverzibilni ukrepi pridejo v poštev, če reverzibilni koraki niso (ali niso več) učinkoviti.

Terapija z radioaktivnim jodom velja za standardno. Pri tem radioaktivno označen jod, vbrizgan v vene ali pod kožo, uniči patološko spremenjeno žlezno tkivo. V večini primerov zadostuje en sam nanos.

Druga možnost je tiroidektomija, ki pomeni kirurško odstranitev celotne ščitnice.

Cena: Kako drago je zdravljenje prekomernega delovanja ščitnice pri mačkah?

Dolgotrajno zdravljenje z zdravili je povezano s stalnimi stroški. Za tablete boste na mesec odšteli okrog 30 evrov. Sem pa prištejte še dodatne stroške veterinarskih pregledov.

Stroški kirurške odstranitve ščitnice ali terapije z radioaktivnim jodom se gibljejo med 1.000 in 2.000 evri.

Vendar lahko dejavniki, kot je teža vaše mačke (ki se uporablja za izračun potrebnega odmerka zdravila), vplivajo na posamezne stroške.

Vzroki: Kateri so vzroki prekomernega delovanja ščitnice pri mačkah?

O hipertiroidizmu govorimo, ko ščitnica vaše mačke izloča preveč ščitničnega hormona. Ta pomembna žleza leži levo in desno od sapnika v mačjem grlu. Najbolj znana ščitnična hormona sta tiroksin (T4) in trijodtironin (T3).

Tumor kot najpogostejši sprožilec

Najpogosteje so za hipertiroidizem pri mačkah odgovorne patološke spremembe v tkivu ščitnice. Sem spadajo na primer tumorji, ki proizvajajo hormone v enem ali obeh ščitničnih režnjih.

Večina mačk z rakom ima benigni adenom. Bolj redko se pri mačkah razvije agresiven karcinom, ki proizvaja T4.

Drugi vzroki in prispevajoči dejavniki

Nekatere prizadete mačke trpijo za adenomatozno hiperplazijo. Tkivo ščitnice se poveča, tako da žleza proizvaja več hormonov.

Znanstveniki še niso povsem razjasnili, kakšen je vzrok razvoja hipertiroidizma pri mačkah. Vendar obstaja sum, da naslednji dejavniki povečujejo tveganje za to bolezen:

 • Radioaktivno sevanje
 • Kemična dražila (npr. strupi, antiparazitiki)
 • Pesek za mačke
 • Mokra hrana s previsoko koncentracijo joda

Prognoza: Ali lahko prekomerno delovanje ščitnice pri mačkah pozdravimo?

Prognoza prekomernega delovanja ščitnice pri mačkah je na splošno dobra. Če pa vaša mačka trpi za resnimi hkratnimi boleznimi (npr. kronično ledvično boleznij), lahko te omejijo pričakovano življenjsko dobo.

Če mačke ne zdravite, morate predvidevati, da bo postopoma prišla v končno fazo in izgubila življenjsko silo.

Pričakovana življenjska doba: Kako dolgo lahko živi mačka s prekomernim delovanjem ščitnice?

Ker ima večina mačk s prekomerno delujočo ščitnico benigni tumor na ščitnici, se lahko te živali po uspešnem zdravljenju znova razveselijo normalnega mačjega življenja brez nadaljnjih omejitev.

Preprečevanje: Tako mačko zaščitite pred prekomernim delovanjem ščitnice

Na žalost hormonske bolezni ne moremo preprečiti. Vendar pa lahko z upoštevanjem naslednjih nasvetov podpremo splošno zdravje mačke:

 • Mačko hranite z vrsti primerno hrano
 • Poskrbite, da se vaša mačka dovolj giblje (zlasti hišna mačka).
 • Z mačko redno hodite na pregled k veterinarju.

V razdelku Igra z mačko najdete nasvete o tem, kako poskrbeti za zadostno gibanje svoje mačke.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?