Mačke

V magazinu za mačke najdete nasvete in uporabna navodila, če imate namen v svoje življenje sprejeti novega štirinožnega družinskega člana. Življenje z mačko je prijetno, zato je pomembno, da poznate njen značaj, njene potrebe in vedenje. To zagotavlja, da se bo vaša mačka pri vas dobro počutila, prav tako pa boste vi in vaša družina imeli veliko veselja z malim sobnim tigrčkom. Predstavljamo prednosti in pomanjkljivosti številnih različnih pasem mačk, ki se razlikujejo po značaju kot tudi po videzu. Preberite več

Hrana za mačje mladiče

Ker mačji mladiči še vedno rastejo, imajo posebno potrebo po različnih hranilih. Kakšna pa je pravzaprav hrana za mačje mladiče?

Nevarna hrana za mačke

Tudi mačke se rade včasih pregrešijo in pojedo nekaj, kar ni povsem zdravo za njih. Preverite, katera je nevarna hrana za mačke. Kaj vse smejo jesti in česar naj se na vse pretege izogibajo.

Kakovostna hrana za mačke

Da bi naši tigrčki bili zdravi in odporni, jim moramo ponuditi kakovostno hrano! Kakšna pa je kakovostna hrana za mačke? Kaj naj taka hrana vsebuje in čemu se moramo izogibati?

Je moja mačka srečna?

Zagotovo bi naredili vse, da bi čim bolj razveselili svojo mačko. Kako pa zares veste, ali je vaša mačka srečna?

10 nasvetov za popolne fotografije z mačko

Mačke so med najpogostejšimi fotomotivi. Kako posneti popolno fotografijo? Kam postaviti mačko in kako jo prepričati, da pogleda v fotoaparat? Preberite 10 nasvetov za popolne fotografije z mačko!

Socializacija mačk

Ko se mačka preseli v novo stanovanje, jo tam čaka kopica nenavadnih vonjev, hrupov in ljudi. Kako poteka socializacija mačk?

Prestrašena mačka

Mačke so po naravi zelo radovedne živali. Vendar pa vse mačke ljudem ne zaupajo v enaki meri. To še posebej velja za tigrčke, ki odraščajo brez stika z ljudmi ali pa so imeli slabe izkušnje z njimi. Prestrašena mačka je občutljiva, zato moramo z njo ravnati nadvse previdno.

Mačji ugriz

Kaj storiti, če mačka nekega dne prišepa domov? Se je stepla z drugo mačko in ima sledi ugriza? Hitro se lahko zgodi, da se mačji ugriz okuži.

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?

Nega oči in ušes pri mačkah

Tako kot je pomembna nega dlake, je pomembno tudi nega oči in ušes pri mačkah. Včasih pa naši tigrčki potrebujejo našo pomoč. Toda nega oči in ušes spet ni povsem brez nevarnosti.

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany je prava modna mačka s svojim srednje dolgim čokoladnim kožuhom in velikimi zelenimi očmi. Kakšen pa je njen značaj in od kod izvira?

Korat

Korat je pasma mačke, za katero že od nekdaj velja, da lastniku prinaša srečo. Nekoč so si jo lahko privoščili samo kralji. Kakšen pa je njen značaj in kako skrbeti zanjo? Več na zoohit!

Munchkin

Mačka s kratkimi tacami

Munchkin je edinstvena pasma mačk, ki prihaja iz ZDA in je drugod po svetu še vedno precej redka. Njene značilne kratke tace so nastale zaradi naključne genske napake. Njene kratke tace pa poleg vsega še dodatno poudarja njen poseben značaj, zaradi česar je med rejci in oboževalci zares priljubljena.

Joga z mačko

Joga je koristen in zdrav način sproščanja, pri katerem lahko sodeluje tudi vaša mačka. Na kakšen način vam lahko pomaga? Bo z vami izvajala vaje ali je tam samo zato, da vas sprosti?

Laser za mačke

Mnenja se razlikujejo, ko govorimo o laserju za mačke. Je laser za mačke škodljiv ali koristen za vašo mačko? Izvedeli bomo prednosti in slabosti uporabe laserja pri mačkah.

Mačji agility

Gibanje in zabava sta bistvenega pomena za zdravo mačje življenje. Če se vaša mačka dolgočasi, kmalu povzroča težave. Večina mačk ima rada izzive, ki trenirajo duha in telo. Mačji agility je odlična možnost povezati spodbujanje razvoja z zabavo. Nagovarja naravno radovednost vaše mačke in se lahko izvaja zunaj in znotraj.

Socializacija mačk

Ko se mačka preseli v novo stanovanje, jo tam čaka kopica nenavadnih vonjev, hrupov in ljudi. Kako poteka socializacija mačk?

Hrana za mačje mladiče

Ker mačji mladiči še vedno rastejo, imajo posebno potrebo po različnih hranilih. Kakšna pa je pravzaprav hrana za mačje mladiče?

Življenje z različnimi pasmami mačk

Življenje z različnimi pasmami mačk je na začetku lahko zelo burno. Kako eno mačko navaditi na drugo? Ali se bosta mački med seboj razumeli? Lahko novi mački kako olajšamo življenje v novem okolju?

Potovanje z letalom z mačko

Potovanje z letalom je pri mačkah še bolj nepriljubljeno kot vožnja z avtom. Neznane vonjave, glasni zvoki in uravnavanje pritiska napravijo letenje celo za sproščene sobne tigrčke neprijetno. Na žalost je včasih potovanje z letalom z mačko edina možnost in se ji ne moremo izogniti. Vseeno ali se gre za selitev ali daljše bivanje v tujini: z nekoliko priprave lahko napravite tudi potovanje z letalom kolikor možno prijetno za vašo mačko.

Nasveti za potovanje z mačko

Mačji penzion je zaseden, prijazni sosed nima časa, lastna družina živi predaleč, vsi prijatelji so na dopustu. Obstaja veliko razlogov, ki lastnika mačke, ki rad potuje, lahko privede do izjemno težke situacije. Včasih imajo lastniki živali le dve alternativi: bodisi se odpovejo načrtovanemu izletu ali se odpravijo na potovanje z mačko. Če ostanemo v isti državi, načeloma ne bomo imeli veliko težav, predvideno seveda, da nima lastnik dopustniškega apartmaja ali hotela nič proti hišnim živalim. Na daljša potovanja ali stresna poslovna potovanja pa se je ponavadi bolje odpraviti brez našega ljubljenčka. Tudi potovanja v tujino se lahko pod določenimi pogoji izkažejo za težka: strogi vstopni pogoji, aktualna zdravstvena potrdila, natanačna evidenca cepljenj in mesece dolga karantena otežujejo dopust s štirinožcem. Seveda so vsi ti predpisi verjetno smiselni in popolnoma premišljeni; nenazadnje služijo zdravju vseh hišnih ljubljenčkov. Za lastnika živali pa prinašajo vsekakor s seboj celo vrsto nevšečnosti.

Prevažanje mačke v avtomobilu

Mačke načeloma nerade potujejo. Vsaka menjava mesta je čisti stres za občutljive živali, kajti neznani zvoki in vonjave jih ponavadi živcirajo. Potovanje z mačko pa je včasih vseeno nujno – bodisi na letni obisk pri veterinarju, zaradi preselitve ali daljšega dopusta. Vožnja z avtom morda ni najbolj zaželena varianta premikanja vaše mačke – vendar z nekaj priprave lahko vašemu sobnemu tigrčku prihranite strah pred vožnjo.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
Mačke Pasme mačk

Britanska kratkodlaka mačka

Ali iščete mačko, ki bo vašo družino s svojim umirjenim in uravnoteženim značajem odlično dopolnjevala in, ki se, če je potrebno, zadržuje le v hiši? Potem vam priporočamo pasmo „britanska kratkodlaka mačka“. Mehki dlaki in velikim očem kratkodlake britanke se komaj upre marsikateri prijatelj mačk. Pri tem boste tudi značaj te britanske mačke enostavni oboževali! Kaj vse je še potrebno vedeti? Naš pasemski portret vam natančno predstavlja kratkodlako mačko iz Velike Britanije in ponuja nasvete glede nakupa, nege, prehrane in zdravstvene oskrbe.
Mačke Pasme mačk

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.
Mačke Pasme mačk

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.
Najnovejši članki

Ko ste se odločili glede mačke, se vam pri iskanju zagotovo porajajo sledeča vprašanja: Kako najdem "pravo" mačko zase? Katera pasma mi ustreza? Po katerih kriterijih se odločam, če je ta mačka "moja mačka"? V našem magazinu za mačke lahko tudi preberete kako zasnovati lastno stanovanje za udobno življenje vaše mačke ter katere pripomočke za nego, igrače in druge predmete potrebujete.

Verjetno boste kdaj naleteli na nenavadno vedenje mačk, pri katerem vam bodo pomagali naši nasveti. Tako vam bo razloženo, na primer, kako poskrbeti za higieno in kako lahko odpravite agresivnost proti drugim mačkam. Ker je nega mačke nadvse pomembna, smo pripravili prispevke, kako ohranjati vašega štirinožca pri najboljšem možnem zdravju. Z nasveti o mačkah izveste, katere mačje bolezni obstajajo in kaj lahko storite, da bo vaši mački hitro ponovno bolje. Izvedeli boste, kaj lahko storite proti parazitom, katera cepljenja so potrebna in kako pravilno negovati dlako vaše mačke.

V mačjem magazinu boste našli vse pomembne informacije o pravilni prehrani vaše mačke. Pozanimajte se o ponudbi, prednostih ter pomanjkljivostih različnih vrst mačje hrane in kako izberete pravo hrano za vašo mačko. Nekatere mačke imajo posebne prehranske potrebe, preberite kako lahko pomagate ohraniti zdravje vaše mačke. Nenazadnje boste tudi izvedeli, na kaj morate biti pozorno, ko se odpravite z vašo mačko na počitnice: Kako zagotavljam varnost in dobro počutje moje mačke, ko se odpravimo na potovanje? Katere potovalne torbe oz. transportni boksi za mačke so pravi? Magazin za mačke vam ponuja odgovore na vsa ta vprašanja in vam stoji ob strani z neprecenljivimi namigi in nasveti o raznovrstnih mačjih temah.