Nega oči in ušes pri mačkah This article is verified by a vet

Čiščenje oči in ušes pri mačkah

Nega mačke ne vključuje samo nego za njeno dlako, temveč tudi za oči in ušesa, ki včasih potrebujejo malce več pozornosti kot pa človeška. Nega oči in ušes pri mačkah pa spet ni povsem brez nevarnosti.

Oči in ušesa mačke

Naša domača mačka ima lahko daljšo dlako, drugačno barvo oči ali krajši rep kot njeni divji sorodniki. Toda naše mačke še vedno ostajajo pravi lovci in tudi njihova anatomija ustreza telesu plenilcev! To je še posebej izraženo v očeh in ušesih. Naprej usmerjene oči so kot nalašč za tridimenzionalni vid in lahko natančno ocenijo razdalje. Zato tudi pravimo, da so njihove oči odsevne. Tapetum lucidum je odsevna plast za mrežnico, ki ujeto svetlobo odbije nazaj in tako še enkrat osvetli mrežnico. Zaradi tega lahko mačke dobro vidijo tudi v temi. Zelo spremenljive zenice se v slabih svetlobnih pogojih razširijo in tako zajamejo več svetlobe. Toda v popolni temi tudi mačke ne vidijo. V popolni temi se zanašajo na dlake in sluh.

Njihov sluh je zelo oster; slišijo trikrat bolje od ljudi. To zadeva predvsem višje frekvence. Naše mačke lahko na veliki razdalji zaslišijo tudi cviljenje majhne miši. K temu zelo pripomore tudi okretnost in gibljivost mačjih ušes. Posamezno uho lahko zasukajo za skoraj 300 stopinj, neodvisno od drugega ušesa. Mačka lahko svoj plen tako hitro in natančno najde.

Čiščenje oči in ušes pri mačkah

Tako kot čisti svojo dlako, mačka čisti tudi svoje oči in ušesa. Pri tem si pomaga z jezikom, šapami in prednjimi tacami, včasih pa tudi zadnje tace. Včasih pa ji mora oči in ušesa očistiti lastnik. Na primer, ko je mačka bolna in se ji oči zlepijo ali pa se ji v ušesih nabereta ušesno maslo in umazanija.

Obstajajo resna obolenja?

Zlepljene in solzne oči ali umazana ušesa naj najprej preveri veterinar. Lahko gre za poškodbo, konjuktivitis ali nekaj povsem drugačnega, kar lahko z nepravilnim zdravljenje samo še poslabšate. Veterinar bo postavil natančno diagnozo in vam svetoval glede zdravljenja. Morda vam bo tudi dal nekaj dodatnih nasvetov in vam pokazal, kako mački očistite oči oz. ušesa.

Na splošno velja naslednje: Bodite previdni in se izogibajte agresivnim čistilnim sredstvom in vatiranim palčkam. Že z naravnimi domačimi zdravili, kot je kamilični čaj, lahko izperete majhne delce in ostanke, ki dražijo oči in ušesa ter povzročajo vnetja.

Nega oči pri mačkah

  • Uporabljajte krpo, ki ne pušča vlaken (npr. Iz bombaža)
  • Navlažite jo s prekuhano vodo
  • Z njo nežno pobrišite oči mačke
  • Seveda pa ne boste čistili oči samih, temveč dlako okrog oči in morda tudi veke
  • Ob vsakem čiščenju uporabite čisto krpo, da ne boste prenašali okužbe
Čiščenje oči in ušes pri mačkah

Isti postopek je primeren tudi za uporabo očesne tinkture, ki jo je predpisal veterinar. Če ima mačka oči močno zlepljene ali se na njih pojavi trda skorja, nemudoma obiščite veterinarja. To je namreč lahko znak vnetja ali tujka v očesu.

Nega ušes pri mačkah

Čiščenje oči in ušes pri mačkah

Če so ušesa zdrava, jih običajno ni treba čistiti. Majhni žužki ali odvečno ušesno maslo pa lahko privedejo do tega, da ji boste morali ušesa očistiti. Bodite pa izjemno previdni, saj lahko vatirane palčke in agresivna čistilna sredstva poškodujejo notranjost mačjega ušesa in potisnejo umazanijo ter bakterije v notranjost ušesa. Tudi posušeno ušesno maslo se lahko hitro posuši in na bobniču ustvari čep.

To lahko povzroči vnetje ali poslabša sluh. Če se na ušesih pojavi trda skorja, lahko pride do garjavosti na ušesih. O tem se posvetujte z veterinarjem.

  • Bombažno krpo, ki ne pušča vlaken, rahlo navlažite (voda ne sme priti v ušesni kanal)
  • Ušesno votlino počasi in nežno očistite od notranjosti uhljev navzven
  • Pri tem vam lahko pomaga, če z drugo roko rahlo držite uho.
  • Postopek ponovite večkrat in vsakič z novo krpo ter pazite, da mački ne povzročite bolečin ali jo poškodujete
  • V uho ne vstavljajte tujkov ali zvaljanih robčkov, da se ne ujamejo v uho

Katera sredstva lahko uporabljam?

Trgovine za živali običajno ponujajo veliko sredstev za nego ušes in oči. Pogoste kemične sestavine običajno močno dišijo. Nekatere živali se lahko alergično odzovejo na nekatera umetna čistila.

Če je le mogoče, uporabljajte čim manj čistilnih sredstev in raje posezite po krpi ter mlačni vodi. Če bi morali oči in ušesa temeljito očistiti, vam lahko veterinar priporoči sredstva, ki jih uporabite. Nega oči in ušes pri mačkah je zelo natančno delo, saj so oči in ušesa mačke zelo občutljiva!

Vam in vaši mački želimo čim več zdravja!

Dodaten pribor za mačjo nego, kot tudi za mačjo hrano ali mačji pesek najdete v naši spletni trgovini zoohit!


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
3 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?