Menjava zob pri mačkah This article is verified by a vet

Menjava zob pri mačkah - mačka zeha

Mačka ima 26 mlečnih zob.

Vaš mali tigrček je na svet prišel brez zob. Toda to se kmalu spremeni! Ugotovite, kdaj poteka menjava zob pri mačkah in na kaj morate kot lastnik biti pozorni.

Kdaj poteka menjava zob pri mačkah?

Štiri do pet tednov po rojstvu dobijo mačji mladiči prve mlečne zobe (Dentes decidui). Od tretjega meseca naprej pričnejo trajni zobje izpodrivati in nadomeščati manjše mlečne zobe.

Menjava zob pri mačkah se zaključi po šestih do sedmih mesecih življenja. Odrasla mačka bo na koncu imela 30 stalnih zob (Dentes permanentes).

Simptomi menjave zob pri mačkah

Glede na določene simptome lahko ugotovite, ali je vaša mačka zamenjala zobe. Tipični znaki vključujejo:

 • Vaša mačka pogosteje grize trde predmete.
 • Pogosto si liže dlesni.
 • Med jedjo mačka počasneje žveči ali manj pojé.
 • Vaša mačka se pogosteje slini.
 • Mogoče ima tudi slab zadah.
 • Včasih bo mačka nagnila glavo.

Če vaša mačka razvije vročino ali se še vedno boleče odziva, jo peljite k veterinarju.

Menjava zob pri mačkah - mačka pri zobozdravniku © Byelikova Oksana / stock.adobe.com
Za nepravilno raščene zobe obiščite veterinarja.

Možni zapleti pri menjavi zob

Menjava zob pri mačkah ne poteka vedno brez težav. Ker so zdravi zobje za vašo mačko zelo pomembni, jo pri šestih do sedmih mesecih peljite na pregled k veterinarju. Veterinar lahko namreč prepozna obolele zobe ali druge zdravstvene težave in jih odpravi, če je to mogoče.

Med najpogostejše zaplete menjave zob pri mačkah šteje naslednje:

Trajni mlečni zobje (dvojni zobje)

Včasih se zgodi, da trajni zob ne izrine mlečnega zoba. Veterinarji ta pojav dveh zob imenujejo tudi dvojni zob. Do tega zelo pogosto pride pri podočnikih.

Posledica tega je, da mlečni zobje rastejo proti jeziku in lahko mački med jedjo povzročajo težave. Pride lahko tudi do tega, da se okoliško tkivo vname in posledično vaši mački povzroča bolečine. Zato je pomembno, da veterinar odstranite ta mlečni zob.

Zlomi mlečnih zob

Tudi zobje se lahko zlomijo. Veterinarji to še posebej pogosto opazijo pri mlečnih zobeh, kar je za mačjega mladiča izredno boleče. Če zlomljenega zoba pravočasno ne odstranimo, lahko v koreninski kanal vstopijo bakterijo in povzročijo hudo vnetje čeljustne kosti.

Kako mački olajšati obdobje menjave zob?

Tako kot ljudje lahko tudi mačke čutijo bolečino med menjavo zob. Zato vam bo vaša mačka hvaležna, če ji boste bolečine ublažili z naslednjimi zvijačami:

 • Mački ponudite mokro hrano, ki jo lahko brez težav pojé.
 • Ponudite ji žvečilno igračko ali suho hrano, da si lahko z grizenjem odstrani majajoče zobe.
 • Če vam mačka pusti, ji lahko dvignete ustnice in nežno masirate dlesni.

Na splošno vam lahko koristi, če vam mačka pusti, da se dotikate njenih ust. To olajša zobozdravstveni pregled in splošno ravnanje z mačko.

Kako je zgrajen mačji ugriz?

Ugriz odrasle mačke je sestavljen iz 30 zob:

 • 12 sekalcev (Incisivi),
 • 4 podočnikov (Canini),
 • 6 sprednjih molarjev (premolarjev) v zgornji čeljusti in 4 sprednjih molarjev v spodnji čeljusti,
 • 4 zadnjih molarjev.

Mačji ugriz

V nasprotju s psi imajo mačke le šest premolarjev namesto osmih. Odrasle mačke imajo zobno shemo, kot je prikazano spodaj:

Menjava zob pri mačkah - mačji ugriz © lesniewski / stock.adobe.com
Na sliki je ugriz odrasle mačke in različne vrste njenih zob.

Nekateri zobje imajo posebno funkcijo in imajo zato posebno ime. Veterinarji imenujejo podočnike tudi čekani (104, 204, 304, 404). Četrta sprednja molarja (108 in 208) zgornje čeljusti in prvi zadnji molar spodnje čeljusti (309 in 409) so zobje za trganje. Med seboj se popolnoma zaklenejo in pomagajo pri trganju hrane.

Mačji mladiči imajo samo 26 mlečnih zob. To je štiri manj kot jih imajo odrasle mačke. Mlečni zobje so tudi bolj koničasti, nekoliko manjši in bolj beli od stalnih zob.


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?