Pasji mladički

Preveč psov pristane v zavetišču za živali, ker lastnik odločitve, da v svoj dom pripelje pasjega mladiča ni dovolj temeljito pretehtal. Kdor domov pripelje malega psička, bi moral namreč že vnaprej dobro razmisliti in si iskreno postaviti vprašanje, če je tej zahtevni nalogi dorasel. Preberite več

8 min

Pasji mladiči in varnost

Tako kot vsi otroci, so tudi pasji mladiči zelo radovedni in živahni. Med novimi pustolovščinami pa na njih preži veliko nevarnosti. Čemu se moramo izogibati in na kaj moramo biti pozorni?
8 min

Prehrana za mladičke

Pasji mladički potrebujejo posebno hrano, ki se precej razlikuje od hrane odraslih psov. Preberite, kakšna je pravilna prehrana za mladičke!
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?

Pasji mladički — kako najdem pravega zase?

Predvsem, če ste polno zaposleni in bo vaš pes cel dan sam doma, je to vse prej kot primerno za novega družinskega člana. Kot izhod v sili lahko poiščite varstvo za psa, kjer bodo med vašo odsotnostjo (zaradi zaposlitve) prevzeli skrb za kosmatinca in ga primerno zaposlili.

Pes je zelo socialno, inteligentno bitje, ki se rad giba. Temu ustrezno bi ga naj peljali na sprehod trikrat na dan in poskrbeli za to, da se lahko igra in teka naokrog.

V nobenem primeru ne zadošča, da psa enostavno prepustite na vrtu samemu sebi. Seveda je pes lahko prisoten na vrtu, ko ima njegova lastnica ali lastnik delo na vrtu. V osnovi pa potrebuje zaposlitev, ki ustreza njegovim potrebam. Prepustite se navdihniti naši veliki izbiri igrač za pse!

Pasji mladički zahtevajo čas, potrpljenje, smisel, odgovornost in tudi duhovitost. Vaš mali spremljevalec se vam bo zahvalil tako, da bo prinesel v vaše življenje še več lahkotnosti in veselja.

Kako lahko najdem resnega vzreditelja?

Zaupanja vrednega vzreditelja lahko najdete preko krovnega združenja, kot je na primer Kinološka zveza Slovenije. To združenje je vodilno na področju vzrediteljev psov v Sloveniji.

Preko spletne zveze je iskanje novega družinskega člana popolnoma enostavno: izberite želeno pasmo in že lahko pod zavihkom "Vzreja" najdete kateri vzreditelji v vaši okolici bodisi pričakujejo leglo ali bi že radi oddali pasje mladiče v dobre roke.

Obstajajo določeni znaki, da ste našli dobrega vzreditelja - gospodinjstvo vzreditelja deluje negovano in čisto, vendar vse, kjer živi veliko psov, ni nujno kot iz škatljice. Če zaznate neprijeten vonj, je jasno, da vzreditelj ne daje pozornost čistoči.

To seveda ne privede do dobrih zaključkov o zdravju in splošnem stanju psov ter resnosti vzreditelja. Za odgovornega rejca je značilno, da vam na eni strani postavlja veliko vprašanj in hkrati zlahka in vešče odgovarja na vaša številna vprašanja.

Dober vzreditelj si pridobi vtis o tem, ali ste iz njegovega vidika nalogi dorasli in vaše življenjske razmere dopuščajo, da pripeljete pasjega mladiča v vaš dom.

Pri zaupanja vrednem vzreditelju lahko psičke mimogrede večkrat obiščete. Tako si lahko ustvarite natančen vtis o karakterju vašega bodočega štirinožnega sostanovalca in njegovega vzreditelja. Imejte v mislih, da pasji mladički šele po šestim tednom starosti razvijejo pravi značaj odraslega psa.

Odgovoren rejec pusti psici po vsakem leglu premor najmanj enega leta. Tako izraža, da mu je zdravje psice pomembno in da se ne ukvarja le z rastjo legla in pridobivanja dobička.

Navsezadnje, vzreja pasjih mladičev predstavlja veliko več kot "proizvajati" majhna, srčkana bitja, ki so naprodaj. Vzreja je zela odgovorna naloga, kjer je dobro počutje živali v središču pozornosti.

Vzreditelj, ki uživa vaše zaupanje, lahko sprejme oddanega psa tudi nazaj, če se izkaže, da vašega ljubljenčka ne morete obdržati. V idealnem primeru, je ta vidik urejen s prodajno pogodbo. Dober vzreditelj se tudi po oddaji psa zelo zanima za to, kako se le-ta počuti v novem domovanju.

Če želite pomagati živalim, je smiselno posvojiti psa iz zavetišča. Ti pogosto oddajajo tudi pse, ki so bili rešeni iz ceste ali namenjeni za uspavanje.

Tudi v tem primeru lahko prepoznate resnost, če na vas, kot potencialnega lastnika, ni nobenega pritiska, pri čemer bi vam bilo na primer rečeno, da bodo psa, če se ga ne usmilite, v roku 24 ur evtanizirali.

Pasji mladički, prejet od vzreditelja, so kastrirani, cepljeni, razglisteni in čipirani, preden pridejo v nov dom. Če je pes iz tujine, med drugim potrebuje tudi EU-potni list za hišne živali.

Kot pasji lastnik morate prevzeti odgovornost za novega družinskega člana. Z njim bi naj zgradili medsebojno vez — tudi takrat, ko pes ni več mladič, temveč odrasel.

Trdna vez vam olajša prehod skozi težavno obdobje – in omogoča rast obeh: človeka in psa. Želimo vam čudovito skupno življenje!